KURTI OPET PROVOCIRA: Srbija želi evropske fondove, rusko oružje, kineske investicije i američku toleranciju!

Autor:

Vesti

15.08.2022

13:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prištinski premijer provokativnim izjavama potpiruje tenzije, uprkos upozorenju iz Brisela.

KURTI OPET PROVOCIRA: Srbija želi evropske fondove, rusko oružje, kineske investicije i američku toleranciju!

Foto: Youtube/ATV

Premijer institucija u Prištini Aljbin Kurti nastavio je sa provokativnim izjavama i zapaljivom retorikom na račun Srbije, uprkos jučerašnjoj opomeni iz Brisela da će "lideri koji daju zapaljive izjave odgovarati u slučaju da dođe do nasilja".

- Nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu, izazivaju veliku zabrinutost. Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno - navodi se u saopštenju EEAS.

Ni ovo upozorenje, nije omelo Kurtija u njegovim standardnim provokacijama, što najbolje pokazuju njegove izjave za Fajnenšel tajms.

- Mislim da je problem Beograda što jednostavno nastavlja sa svojim starim snovima koji postaju noćna mora za susede Srbije, ali i za sam srpski narod - rekao je Kurti, prenosi Blic.

U tom kontekstu, Кurti je govorio i o ruskom uticaju na kosovsko-srpske odnose.

- Zabrinuti smo, ali se ne plašimo. Kako će se situacija razvijati mnogo zavisi od toga kakav će stav zapadne demokratije zauzeti prema Beogradu - rekao je prištinski premijer i dodao:

- Ono što Srbija želi evropski fondovi, rusko oružje, kineske investicije i američka tolerancija. Ako zapadne demokratije to više ne dozvoljavaju, rešenje će biti mnogo lakše postići. Ali ako (Srbima) bude dozvoljeno da igraju ovu igru, ova tenzija će se nastaviti.

Kurti je opisao srpski nacionalizam i ruske interese kao "istu stvar", dodajući da bi raspad jednog oslabio drugi.

- Putin želi da dokaže da je intervencija NATO na Кosovu bila privremeni uspeh. Ali mi smo svedoci da je Kosovo tu da ostane - naveo je Kurti.

Republika

Foto: Printskrin: TV Pink

Vučić komentariše saopštenje iz Brisela

Danas, tokom prikaza novoproizvedenog naoružanja i vojne opreme iz domaće namenske industrije, lider Srbije Aleksandar Vučić je prokomentarisao ukratko saopštenje Brisela, ističući da se Srbija zalaže za mir i stabilnost.

- Nemam nikakav komentar što se tiče reakcije EU. Idemo u Brisel da bismo pokušali da očuvamo mir i stabilnsot, nikome ne pretimo, želimo da obezbedimo poštovanje međunarodnih pravila, koja su važeća i na snazi - naveo je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading