VLADAVINA PRAVA PO TAJKUNSKOM RECEPTU! Objavili adresu predsednikove porodice, a poverenik podnosi prijavu protiv NN lica!? (VIDEO)

Autor: Republika

Vesti

12.08.2022

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Dnevni list Danas juče je napravio skandal bez presedana, kada je bez ikakve cenzure ili zaštite podataka, objavio tačnu adresu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

VLADAVINA PRAVA PO TAJKUNSKOM RECEPTU! Objavili adresu predsednikove porodice, a poverenik podnosi prijavu protiv NN lica!? (VIDEO)

Foto: Tanjug/N. MIHAJLOVIĆ

Ono što je možda još veči skandal je da je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je da će povodom teksta u listu "Danas" podneti krivične prijave protiv NN lica iako se vrlo dobro zna ko je odgovoran za ovaj skandalozan postupak.

Svi oni koji su kao po komandi branili ovaj niskotiražni tabloid od navodnih napada, sada su zaćutali i zabili glave u pesak.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je u Novom Sadu, od strane novinara tajkunske televizije N1 bila upitana da li je u redu da funkcioneri žive u državnim rezidencijama.

Premijerka je u svom odgovoru istakla da će svaki funkcioner proći "toplog zeca" od strane tajkunskih medija, što smo imali prilike da vidimo i na primeru predsednika Aleksandra Vučića.

- Šta god radili, gde god živeli, da li u privatnom stanu ili državnoj rezidenciji, tajkunski mediji će vas napadati - rekla je Brnabić.

Ona je ponovila da najoštrije osuđuje kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i da je videla da poverenik podnosi pritužbu protiv "N.N. lica", iako je kompletna javnost bila svedok toga koji pojedinac i koji medij je objavio adresu porodice Vučić.

- Bez obzira na to da li tamo živi on, njegova porodica, deo njegove porodice, to uopšte nije važno. Ovim je ugrožena njihova bezbednost i zaista je neverovatno da za to sada niko nije odgovoran - izjavila je premijerka.

Priliku da se oglasi nije propustio ni bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, koji je od prestanka svog mandata poznat jedino po tome što je izmislio da ga je neko napao u centru Beograda, a u stvari se sam sapleo i pao.

On je naglasio kako list Danas "nije prekršio zakon pošto je adresa predsednika već bila poznata široj javnosti". Po tumačenju bivšeg poverenika, dakle, svaki građanin Srbije, ako biste ga zaustavili na ulici, znao bi da vam kaže tačnu ulicu i broj stana porodice Vučić. I građani Srbije sada treba da poveruju da je to istina?

Ono što takođe upada u oči jeste licemerstvo dela medija, u narodu poznatih kao tajkunskih, koji zaista neće birati način, put ni razlog za napad na predstavnike vlasti, pa će ih tako optuživati zašto žive u državnim rezidencijama a ako nisu tamo, učiniće sve da naruše njihovu privatnost što se pokazalo na jučerašnjem primeru. 

Nadamo se da nadležne institucije u Republici Srbiji neće ostati neme na eklatantno kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Nadamo se da će novinska udruženja, nezavisni mediji i analitičari biti jednako brzi u osudi ovog nedvosmislenog prekršaja, kao i u raznim slučajevima "zloupotrebe brojeva telefona penzionera", "kršenja ustava" premijerke u tehničkom mandaru dok je bila poslanica dva dana i mnogim drugim.

A ukoliko je povereniku potrebna pomoć u identifikovanju N.N. lica, dovoljno mu je da prelista novine, portale ili tviter profil jednog opozicionog aktiviste. A ukoliko mu ni tada ne pođe za rukom da ga identifikuje, naša redakcija će mu rado pomoći i na taj način doprineti poštovanju Zakona u Republici Srbiji i obezbeđivanju jednakog važenja zakona za sve građane.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Поп

12.08.2022 17:08

Свашта, зна се ко је то све објавио и он би требало да одговара а кућа која је то објавила да се казни. Ама не компликујте живот ником па ни себи.