Prvi čovek Parlamenta za Republiku o prvim danima novog saziva - NE PLAŠIM SE OPOZICIJE, A S DAČIĆEM SE NE TAKMIČIM!

Autor:

Vesti

10.08.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravila važe za sve podjednako. Psovke će, ukoliko ih bude za govornicom, uvek biti sankcionisane, ko god i kome god da ih uputi.

Prvi čovek Parlamenta za Republiku o prvim danima novog saziva - NE PLAŠIM SE OPOZICIJE, A S DAČIĆEM SE NE TAKMIČIM!

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Danas narod slobodno čuje i vidi sve, pa i slobodno bira. I narodna volja će u Skupštini da se poštuje, to se pitanje ne postavlja.

Foto: ST/D.KADIĆ

Vladimir Orlić

Vladimir Orlić, predsednik Narodne skupštine, ovako počinje intervju za Srpski telegraf, jedan od prvih otkako je na novoj dužnosti.

Poručuje i da se ne plaši neprijatnih izazova u parlamentu i žestokih polemika zbog povratka opozicionara u skupštinske klupe, te da će se strogo držati pravila i sankcionisati psovke i neprimereno ponašanje ma od koga dolazili.

Dobili ste priliku da budete predsednik parlamenta. Na koji način ćete je iskoristiti, po čemu ćete se razlikovati od prethodnika Ivice Dačića?

- Narodna skupština ne služi za međusobna takmičenja onih koji u njoj borave, već da zastupa interese naroda, koji je na izborima jasno poručio šta očekuje od svih nas. A rekao je, vrlo ubedljivo: da traži nastavak državne politike koja obezbeđuje istorijske promene za Srbiju, višedecenijske snove sada konačno pretvara u realnost i zbog koje s pravom kažemo da smo slobodni, suvereni i samostalni - kao retko ko u svetu. Sigurno ćemo iskoristiti priliku da budemo u službi svog naroda, da ukazano poverenje opravdamo - svi mi koji branimo upravo tu politiku napretka za koju se Srbija izjasnila. Oni drugi, koji ne žele da je podrže, imaće priliku da govore i objasne svoj izbor. Danas se to pitanje više ne postavlja, kao u nekim prošlim vremenima.

Na početku mandata izjavili ste da će se u Skupštini sprovoditi politika koju predstavlja predsednik države i SNS Aleksandar Vučić. Jeste li pogrešili, kajete li se zbog izrečenog?

- Upravo ta politika za koju je Srbija ubedljivo glasala jeste ona koju predvodi predsednik Vučić. Nema nikoga ni u Srbiji ni izvan Srbije kome to nije jasno. Oni koji se pretvaraju da im nešto nije jasno neka se podsete izbornih rezultata. Pobeda u prvom krugu predsedničkih izbora i drugi mandat, sa rekordnih 2,2 miliona direktnih glasova građana Srbije za Vučića, jasno govore čiju to politiku Srbija podržava. A pobeda parlamentarne liste koja upravo tu politiku zastupa odredila je i odnos snaga u Skupštini. Nema greške niti može biti razloga za kajanje, kad podsetite na tu očiglednu istinu. A kome ta istina smeta, moraće da nauči šta su demokratija i narodna volja. Pa i da konačno nauči da živi u realnosti.

Kako onda odgovarate na kritike da je takav pristup dokaz vaše osionosti i političke nezrelosti jer bi trebalo da se poštuju Ustav, zakoni?

- Da pročitaju taj Ustav i te zakone, koristiće im. A pride i da pročitaju ponovo izveštaj RIK o ukupnim rezultatima izbora, za koji su i sami glasali. Taj izveštaj je usvojen jednoglasno. Što je ne samo potvrda da su izbori bili demokratski, već i dokaz da je svima jasno baš sve, ma koliko se neki sada pretvarali da su navodno zaboravili šta je narod rekao, a oni i sami potvrdili.

Plašite li se izazova koje nosi pozicija predsednika parlamenta, imajući u vidu početak rada novog saziva, žustre polemike, povratak opozicionara?

- Nema ničega za plašenje u raspravi, pogotovo kad već svi znaju da uvek na jednoj strani imate argumente i rezultate, a na drugoj prazne priče, koje već svi znaju napamet. Za sve ostalo tu su pravila, koja važe za sve podjednako.

Kako komenatrišete varnice među opozicionarima, prepirke između Ujedinjenih i NS oko mesta u skupštinskim klupama? Miroslav Aleksić, kako su pričali, opsovao je Mariniku Tepić.

- Svima njima je taj njihov međusobni obračun sada najvažnija stvar na svetu. Njihova stvar. Psovke će, ukoliko ih bude za govornicom, uvek biti sankcionisane, ko god i kome god da ih uputi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading