PREDSEDNIK SAD SE OSEĆA DOBRO: Bajden ostaje u izolaciji zbog korone, čeka sledeći test

Autor:

Vesti

06.08.2022

18:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden u subotu je bio negativan na testu na kovid, navodi se u pismu lekara iz Bele kuće dr Kevina O'Konora. Uprkos negativnom testu, predsednik SAD će ostati u izolaciji dok drugi put ne bude negativan.

PREDSEDNIK SAD SE OSEĆA DOBRO: Bajden ostaje u izolaciji zbog korone, čeka sledeći test

Foto: Tanjug/AP

"Predsednik se i dalje oseća dobro", napisao je O'Konor. Bajden se svakodnevno testira od kada je prvi put bio pozitivan na virus 21. jula. Bela kuća je saopštila da je imao samo blage simptome, uključujući umor, curenje iz nosa i kašalj.

Bajdenu, koji je u potpunosti vakcinisan i primio je dva bustera, prepisana je antivirusna terapija pakslovidom, što je standardni kurs lečenja za ljude za koje se smatra da su pod većim rizikom, uključujući sve starije od 50 godina, prenose američki mediji.

Njegovi simptomi su "skoro nestali" nakon četiri dana lečenja, saopštila je Bela kuća.

Predsednik je nakratko izašao iz izolacije prošle nedelje, nakon što je 27. jula bio negativan na testu na kovid. Ponovo je otišao u izolaciju nakon što je ponovo bio pozitivan 30. jula, u onome što je O'Konor opisao kao "povratni" slučaj.

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Proizvođač Pasklovida, Fajzer i Uprava za hranu i lekove su priznali da postoje izveštaji o "povratnim" slučajevima kovida povezanih sa lekom, ali su naglasili da je istraživanje obima i ozbiljnosti problema u toku.

Predsednik je nastavio da radi tokom izolacije, uključujući neka javna, distancirana pojavljivanja u Beloj kući i virtuelne događaje.

U ponedeljak uveče, Bajden je održao govor sa balkona Plave sobe u kojem je objavio da su Sjedinjene Države ubile vođu Al Kaide Ajmana al Zavahirija. On je u petak na otvorenom takođe dao primedbe o ekonomiji u trenutku kada se Sjedinjene Države suočavaju sa ozbiljnom pretnjom recesijom.

Bajdenova agenda je napredovala u Kongresu dok je bio u izolaciji. Demokrate u Senatu spremne su da donesu dugo traženi zakon o klimatskim promenama i troškovima lekova koji se izdaju na recept. Predsednik takođe planira sledeće nedelje da potpiše dvopartijske zakone o jačanju proizvodnje poluprovodnika i proširenju zdravstvene podrške za veterane izložene toksičnim opekotinama, prenosi NPR.

Ako uspe da izađe iz izolacije, Bajden planira da otputuje u Kentaki u ponedeljak sa prvom damom Džil Bajden kako bi obišao stradale u razornim poplavama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (2)

Loading