Komične scene prethodnih dana u Skupštini: VLAST KAO UNPROFOR - U Parlamentu miri zavađenu opoziciju!

Autor:

Vesti

02.08.2022

17:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Boško Obradović: Srećom, većina je prihvatila još jednog potpredsednika iz opozicije, inače bi sednica bila veoma neprijatna zbog trvenja unutar Ujedinjenih.

Komične scene prethodnih dana u Skupštini: VLAST KAO UNPROFOR - U Parlamentu miri zavađenu opoziciju!

Foto: D. Kadić

Mada je bilo očekujuće da u parlamentu sevaju varnice između poslanika vlasti i opozicije, u prva dva dana skupštinskog zasedanja (ne računajući verbalne varnice tokom obraćanja poslanika) koplja su ukrstili opozicionari. A vlast je, maltene, imala ulogu mirotvorca.

Opozicionari bi, naime, zaratili na krv i nož oko potpredsedničkih fotelja da vladajuća garnitura nije pokazala gest dobre volje i, mimo dosadašnje parlamentarne prakse, zarad njihovog mira ponudila im više funkcija u skupštinskim telima nego što su očekivali ili im pripada. I to ne kaže niko iz vlasti, već je konstatovao lider Dveri Boško Obradović.

BORBA ZA FOTELJE

Foto: printscreen

Vladimir Orlić

Više su, dakle, bili zaokupljeni međusobnom borbom za fotelje nego povodom jučerašnjeg zasedanja - raspravi i izboru novog predsednika Skupštine Vladimira Orlića.

Da sumiramo: opoziciji je prepušteno da vodi pet skupštinskih odbora, što je znatno više nego ranije. Plus, u ovom sazivu, koji će imati sedam potpredsedničkih mesta, za razliku od dosadašnjih pet, za opozicionare su predviđena tri.

- Srećom, vladajuća većina je prihvatila još jednog potpredsednika iz redova opozicije, inače verujem da bi ta sednica bila veoma neprijatna zbog tih unutrašnjih trvenja unutar opozicije - istakao je Boško Obradović.

Problem je nastao unutar koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, kako su nastupali na izborima, a iz koje su posle cepanja proizašla tri poslanička kluba - Ujedinjeni (koje predvodi SSP), DS i NS. Tako je klub Ujedinjeni tražio da mesto potpredsednika Skupštine pripadne njima, odnosno stranci koja ima najviše poslanika, dakle SSP, koji je kandidovao Borka Stefanovića. Ostali - DS, NS i Moramo (druga opoziciona koalicija koja je izašla na izbore), tražili su da to bude šef demokrata Zoran Lutovac.

Potpuno je prirodno bilo da opozicija ima dva potpredsednika - jednog s liste Ujedinjeni, koji, kako je opisao Obradović, predstavlja građanski, demokratski, prozapadni pol srpske političke scene, a drugog iz desnijeg patriotskog bloka suverenističke opozicije:

- Mi smo rekli da je NADA realno najveća poslanička grupa, te da ćemo i mi i Zavetnici podržati njihovog kandidata. I to je neki osnovni parlamentarni red. Međutim, unutar Ujedinjenih došlo je do tog raskola i sukoba, koji se onda prelio na to da su imali i dva kandidata... Ali, eto, to je razrešeno time što je vlast prihvatila oba kandidata.

I Stefanovića i Lutovca, kao i generala Božidara Delića ispred koalicije NADA.

PRVI MAČIĆI

Foto: printscreen

Boban Stojanović

Imajući u vidu ovakav početak opozicionog parlamentarnog rada, politikolog Boban Stojanović prognozira da domet opozicije u Skupštini nije veliki:

- Plašim se da će opozicija parlament više koristiti za međusobne obračune nego za obračune s vlašću, čime će samo stvoriti jaz i odbojnost kod birača koji ne žele da slušaju te međusobne prepirke.

Svima ispunjene želje

Vladimir Orlić, viđen kao novi predsednik Skupštine, rekao je da su opozicione stranke dobile više nego što su i same očekivale pošto im je omogućeno da imaju tri potpredsedničke funkcije.

- Previranja unutar opozicionih stranaka dovela su do njihovih problema. Da su fer, rekli bi da se nisu nadali da će dobiti takav tretman. Oni su pokazali oduševljenje i radost zbog uslova. SNS je pokazao da je spreman na dijalog. Svim strankama ispunjene su sve želje. SNS će nastaviti, bez obzira na sve napade i pritiske, da vodi politiku mira i stabilnosti i ekonomskog razvoja zemlje - naveo je Orlić.

Teodorović traži da se silom ukloni slika Lavrova iz hola

Foto: youtube.com/printscreen

Dušan Teodorović

Na zabrinjavajuću političku ostrašćenost u ekstremnom delu opozicije ukazuje i direktan poziv na agresiju u najvišoj zakonodavnoj instituciji, koji je uputio akademik Dušan Teodorović, jedan od viđenijih opozicionara. On je zatražio od opozicionih tribuna da, ako ustreba, uđu i u fizički sukob da bi, po svaku cenu, uklonili portret ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova iz hola srpskog parlamenta. Demokratski, nema šta!

- Zahtevam od izabranih narodnih poslanika opozicije da danas, pre početka zasedanja Skupštine, uklone veliki portret Sergeja Lavrova s ulaza u našu skupštinu. Ukoliko je potrebno, uđite i u fizički sukob, ali odbranite dostojanstvo Srbije - napisao je Teodorović na Tviteru.

Boškova politika impotentna

Foto: Republika

Goran Vesić

Tokom jučerašnje rasprave bilo je mnogo varnica između vlasti i opozicije. Jedno od najupečatljivijih bilo je izlaganje poslanika SNS Gorana Vesića. On je, reagujući na prethodno izlaganje Boška Obradovića, rekao:

- Obradović je u Skupštinu ušao samo zato što je cenzus spušten sa pet na tri odsto, inače je nikad ne bi video. Nikad nije uspeo sam da uđe u nju, uvek je to radio nekim prevarama ili u koalicijama. S levima i s desnima, ali nikad sam zato što ima impotentnu politiku.

Hajde da zatvorimo Pandorinu kutiju

Foto: Nemanja Pančić

Stefan Krkobabić

Stefan Krkobabić, predsednik poslaničke grupe PUPS - Solidarnost i pravda, ocenio je da prekjučerašnji početak rada Skupštine, kada je predsedavajući Vladeta Janković držao politički govor - i to u vakuumu, dok mandati poslanicima nisu bili potvrđeni, te nije imao ko da mu odgovori - bio neprimeren:

- Otvorili smo Pandorinu kutiju. Hajde da je zatvorimo. Hajde da poštujemo jedni druge, da budemo konstruktivni, da poštujemo realnost - da su SNS i Aleksandar Vučić ubedljivi pobednici izbora - poručio je Krkobabić.

Ja poštujem samo ocenu građana

Foto: printscreen/RTS

Dragan Marković Palma

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma objasnio je da je taj poslanički klub podržao izbor Orlića za predsednika Skupštine jer se zalažu za kontinuitet politike mira, stabilnosti, ekonomske sigurnosti i međunarodne popularnosti:

- Ja samo poštujem ocenu građana Srbije, a ne paušalne priče. Nas funkcije i ministarska mesta ne zanimaju, nas zanima kontinuitet dobre politike koju vodi predsednik Vučić. Vlada je do sada dobro radila. Ima pet ministara koji nisu radili dobro i koji ne zaslužuju da budu u Vladi. I ja se nadam da tih pet neće biti u novoj vladi.

Palma je poručio opoziciji, kada se govori o nacionalnom pitanju, da se ne dele na leve, desne ili neke druge, nego da budu jedinstveni:

- U Skupštini treba da se borimo programima i rezultatima, a ne nasiljem, kao što neki iz opozicije žele.

Govor Lazoviću napisala Viola fon Kramon!

Foto: Printscreen/Twitter/Detektor laži

Dragomir Lazović

Poslanik koalicije Moramo Radomir Lazović je u prvom obraćanju u Skupštini, čitajući govor, kazao da ne podržava izbor Orlića za predsednika parlamenta jer je odgovoran za ubijanje dijaloga.

Replicirala je Ana Brnabić, rekavši da pouzdano zna da je Lazoviću govor koji je iščitao napisala lično Viola fon Kramon:

- To nisu optužbe, nego činjenice, kao i to da je Fon Kramonova napravila koaliciju Moramo, što je i sama javno rekla. Ona ih je ugurala u Skupštinu zahvaljujući tome što su Aleksandar Vučić i SNS bili dovoljno demokratični da spuste cenzus sa pet na tri odsto. Jedva su se dokopali parlamenta, da bi im sada pisala govore i diktirala im šta treba da kažu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading