POČELO UKLANJANJE BARIKADA! Očekuje se da se putevi na KiM u potpunosti odblokiraju!

Autor:

Vesti

01.08.2022

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbi sa severa Kosova i Metohije proveli su noć na barikadama, koje su u nedelju uveče postavili u znak protesta zbog odluka Prištine o ličnim dokumentima i preregestriciji vozila.

POČELO UKLANJANJE BARIKADA! Očekuje se da se putevi na KiM u potpunosti odblokiraju!

Foto: Tanjug/Pixabay.com

Zastave Srbije i samozvanog Kosova

Srbi sa severa KiM sinoć su blokirali saobraćaj na magistralnim putevima - u mestu Rudare kod Kosovske Mitrovice, kod Leška prema Jarinju i mestu Zupce kod Zubinog potoka, izražavajući time miran protest zbog poteza Prištine, kojim se ugrožava opstanak Srba na Kosmetu. Nakon toga, kosovska policija zatvorila je Jarinje i Brnjak za putnički saobraćaj.

Nakon višesatnih tenzija, Priština je, na zahtev SAD, odlučila da odloži primenu mere o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, do 1. septembra, ali, kako je saopšteno, tek ukoliko budu uklonjene sve postavljene barikade.


U međuvremenu, od ponoći, svaki putnik sa srpskom ličnom kartom na administrativnom prelazu sa KiM, dobija ulazno-izlazni dokument, u kojem stoje datum i vreme ulaska na Kosmet, kao i prelaz koji je korišćen, uz lične podatke putnika.

Na severu Kosova i Metohije počelo je uklanjanje barikada

Barikada u mestu Gornje Jarinje na putu ka administrativnom prelazu Jarinje, je gotovo uklonjena, a uklanjaju se i druge barikade koje su Srbi postavili u nedelju uveče u znak protesta zbog odluke Prištine o ličnim kartama i preregistraciji vozila.


U Gornjem Jarinju prvo su sklonjeni kamioni koji su blokirali put, i ostalo je da se ukloni šljunak koji je prosut po putu.

Očekuje se da se put u potpunosti odblokira, kako i da administrativni prelaz Jarinje ponovo profunkcionisao

Dugačke kolone vozila na Merdaru i Končulju

Na prelazima Merdare i Končulj stvorene su dugačke kolone automobila i na izlazu i na ulazu na Kosovo, prenosi Kljan Kosova.

Na ta dva prelaza je veći protok automobila zbog zatvaranja prelaza Jarinje i Brnjak. 

Prema podacima, na Merdaru su čekanja oko sat vremena na ulaz na Kosovo, dok se na izlalzu sa Kosova čeka tri sata. 

Na prelazu Končulj automobili čekaju više od sat vremena. 

U mestu Rudare se okupljaju građani, barikada i dalje tu

U mestu Rudare jutros se okupio veliki broj građana, koji su došli da protestuju protiv odluka Prištine o ličnim kartama i preregistraciji vozila.

Manji broj Srba proveo je i čitavu noć na barikadi u Rudaru, a od jutros pristiže sve veći broj građana Kosovske Mitrovice i Zvečana, javlja izveštač Tanjuga.

Barikada se sastoji od više kamiona sa peskom, isprečenih sa obe strane puta i građana koji stoje između njih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading