ŠTAP BEZ ŠARGAREPE! Loše vesti za Srbiju - IZ VAŠINGTONA STIGAO PAKET UCENA, ISPORUČIO IH AMBASADOR HIl!

Autor:

Vesti

22.07.2022

06:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ambasador Beogradu preporučuje da kupuje vojnu opremu na zapadu i da ne sabotira unitarizaciju BiH.

ŠTAP BEZ ŠARGAREPE! Loše vesti za Srbiju - IZ VAŠINGTONA STIGAO PAKET UCENA, ISPORUČIO IH AMBASADOR HIl!

Foto: pixabay.com/www.profimedia.rs

Kristofer Hil

Odricanje vojne neutralnosti, jača saradnja sa NATO i kupovina oružja od evroatlanskih partnera umesto od Rusije deo su "suptilnih" saveta koje je američki ambasador Kristofer Hil uputio Srbiji.

Finim, diplomatskim rečnikom diplomatski predstavnik zvaničnog Vašingtona spisak ucena ispostavio je sa sve mašnicom.

Naravno, nisu izostala ni obećanje da će možda jednog dana biti i nagrada ukoliko se ispune američke preporuke.

Podsećajući da su srpski lideri poručili da Srbija nije politički neutralna i da je odabrala svoj put ka evropskim integracijama, Hil je rekao da je njegova vlada spremna da bude partner našoj državi da dostigne taj strateški cilj i donese važne odluke.

A te odluke, kako je obrazložio, odnose se na to da li Srbija "prati svoj put ka potpunoj evropskoj integraciji i shvata svoj potpuni ekonomski, politički i socijalni potencijal":

- Ili da li nastavlja da ide putem koji je drugačiji od njenih suseda, put kojim pokušava da se napravi "balans", ali taj put u realnosti postavlja srpske bezbednosne i ekonomske težnje uglavnom ka Istoku. Ne želim da Srbija zaostane i uveren sam da mnogi Srbi, takođe, to ne žele. Ni za sebe, ni za svoju decu.

Republika

Foto: Ilustracija Republika.rs, ST/Nebojša Mandić, Pixabay, Wikipedia/MattWade

 

 

DRUGI PARTNER

Amerika, naveo je, u potpunosti poštuju vojnu neutralnost Srbije, ali očekuju da pronađemo i druge partnere.

- Ova saradnja i partnerstvo daje benefite Srbiji i Americi, kao i NATO. Voleli bismo to da ojačamo. Ovo su fundamentalna pitanja za srpsku vladu. Čini mi se da bi najefikasniji i najkonkretniji put ka sigurnosti bio da se nađu neki prijatelji i da se stavi fokus na zajedničku odbranu. Smatram da je osnovno da se kupi vojna oprema, pouzdana i kompatibilna s onim zemljama s kojima sarađujete po pitanju globalnih operacija. Srpski ključni partneri su evroatlantski partneri - naveo je on u intervjuu za Kord.

Upitan da li Vašingtonski sporazum i dalje smatra validnim, Hil je rekao da je on bio dobar radni okvir, ali da je sada 2022, te da nije siguran da li može da izdrži test vremena:

- Najbolje bi bilo da se dijalog nastavi pod okriljem EU. Mi to podržavamo 100 odsto. Hil, koji je kao član delegacije SAD pripremao potpisivanje Dejtonskog sporazuma, govoreći o krizi u BiH, poručio je da se nada da će Vučić i Srbija nastaviti da rade na ciljevima održanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta susedne države.

DIKTIRANJE USLOVA

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ, kaže za Srpski telegraf da je ovo dokaz eskalacije pritisaka i ucena na Srbiju da se odrekne politike balansa između Istoka i Zapada, odnosno raskine veze s Rusijom i "kao zrela kruška padne u krilo SAD":

- Otkako je došao u Beograd, Hil se ponaša kao nalogodavac našim institucijama, nabraja šta Srbija mora da uradi. Načisto bi trebalo biti s tim da to nije Hilov verbalni izlet, već način da prenese političke zahteve vlade SAD. Osim što je izneo staru američku taktiku da verbalno podržavaju vojnu neutralnost, a zapravo korak po korak uvlače državu u NATO do tačke da nazad nema, priznao je da žele obezglavljivanje RS.

Hila bi, smatra Jovanović, trebalo javno opomenuti i jasno naglasiti da ne može da diktira uslove Srbiji, koja uprkos ucenama, vodi odlučno politiku u svom interesu.

Hilove poruke

  • voleo bi da pomogne Srbiji da ide ka Zapadu i potpunoj evropskoj integraciji
  • Srbija se promenila mnogo u prethodnih 20 godina. Jedna od najpozitivnijih transformacija je pozicioniranje Srbije kao centra tehnologije i inovacija. Neke od najuspešnijih američkih i međunarodnih kompanija posluju u Srbiji na polju visoke tehnologije, gejminga i farmacije
  • kad je reč o "Otvorenom Balkanu", Vašington poštuje svaku regionalnu ekonomsku saradnju koja će pomoći Srbiji i zapadnom Balkanu da dođu bliže cilju, ulasku u EU
  • jedinstveno tržište zapadnog Balkana, s brzim i otvorenim graničnim prelazima, usklađenom trgovinom i procedurama, biće mnogo privlačnije američkim investitorima nego brojna mala tržišta

Bez konfrontacija

Republika

Foto: Tanjug/D. GOLL

 

 

Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, smatra da su Hilove poruke od strateškog značaja za našu zemlju.

- Vojna saradnja između dve zemlje je sve bolja i intenzivnija, pa je stoga i usmerenost Srbije ka Americi i zapadnim partnerima u tom smislu i logična. I neminovna. Amerika ima različit stav od EU po pitanju naših evropskih integracija i smatra da Srbija zaslužuje dinamičniji proces i veće uvažavanje, a ne stalno pomeranje potencijalnih datuma ulaska. Imaju i razumevanje po pitanju snabdevanja gasom i naftom jer smo još usmereni na Rusiju, te prosto nije u interesu Srbije da se na bilo koji način konfrotiramo s istočnim partnerom - smatra Marinković.

Ruska igranka sa gasom

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da postoji mogućnost dopremanja dodatnih količina ruskog gasa u Srbiju u toku zime.

Za razliku od nekih ranijih izjava kada je ruska strana govorila da "braća Srbi" ne moraju da brinu, ova izjava delovala je kao poruka da će Moskva pomno pratiti poteze naše zemlje, pa će od toga i zavisiti isporuke gasa. U slobodnom prevodu, ako budemo dobri, dobićemo energent.

- Sve će biti rešeno na onaj isti način kao u postojećem ugovoru - rekao je tada Harčenko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
cardak

22.07.2022 08:42

Slusaj "ambasadore" zemlje koja podrzava FASIZAM.SRBIJI netreba vase orzje i ovim putem ste pokazeli lice za cega vam treba SRBIJA.Dobili smo sta nam treba i dobicemo i u buduce od RUSA I 82%SRBA su se opredelila za rUSIJU.Ti si samo gost uSRBIJI maloj ali ponosnoj zemlji koju ste pokusali da unistite.Za vecinu sRBA TI SI PERSONA NON GRATA i neces mi naredjivati od koga sta da kupujemo!I vise vas SE NE BOJIMO -AMIN!

Ja

22.07.2022 08:42

Nije mi samo jasno, dokle će mo klečati pred ovim protuva, i ljubiti im cipele. Zar ne vidite da hoće kičmu da nam slome. Da li i malo normalnom danas treba Evropa, koja se i sama raspada? Živeli bi i bez njih, možda i dolje. Moderno robovlasnistvo.

Vera

22.07.2022 11:57

A da vrate KiM?

Персона

22.07.2022 15:02

Нон грата!