HIL NA OBELEŽAVANJU DANA NEZAVISNOSTI: Radujemo se izgradnji dugotrajnih odnosa zasnovanih na vrednostima koje su nam zajedničke

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.06.2022

21:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Primetio je činjenicu da nas Atlantski okean ne razdvaja nego spaja.

HIL NA OBELEŽAVANJU DANA NEZAVISNOSTI: Radujemo se izgradnji dugotrajnih odnosa zasnovanih na vrednostima koje su nam zajedničke

Foto: Profimedia

Ambasador SAD Kristofer Hil poručio je danas na svečanosti povodom Dana nezavisnosti da SAD žele da budu prijatelji i partneri Srbiji i u zavisnosti od opredeljenja Srbije u budućnosti - saveznici.

- Naši prijatelji u Srbiji želimo da vas bolje razumemo i da slušanju posvetimo bar isto onoliko vremena kao i pričanju. Radujemo se izgradnji dugotrajnih odnosa zasnovanih na vrednostima koje su nam zajedničke i na zajedničkim interesima. Želimo da budemo prijatelji, želimo da budemo partneri i, u zavisnosti od vaših opredeljenja u budućnosti, želimo da budemo saveznici - rekao je Hil.

Primetio je činjenicu da nas Atlantski okean ne razdvaja nego spaja.

- Dubina i širina naših odnosa može nas voditi da zajedno radimo sjajne stvari ako dozvolimo sebi da budemo na visini zadatka, da budemo tolerantni prema onome u čemu se razlikujemo, da prosvećeno i otvorenog uma prevazilazimo predubedenja iz prošlosti i što je najbitnije da gledamo napred - kazao je Hil.

Naglasio je da Dani državnosti obično označavaju neki datum važan za osnivanje države, a da je to u slučaju SAD 4. jul 1776. kada je u Filadelfiji pre 246 godina potpisana Deklaracije o nezavisnosti.

Deklaracija o nezavisnosti bila je jedna politička izjava, ali je jednako važno što se u velikoj meri oslanjala na evropske filozofe s kraja 18. veka u odredivanju uloga pojedinaca i njihovih prava i odnosa sa državom, kazao je Hil i podsetio da se u tom dokumentu navodi da je svim pojedincima njihov tvorac podario određena neotuđiva prava, među kojima su pravo na život, na slobodu i težnju za srećom.

- To ćemo, nadam se, svi mi nastaviti da radimo čim se ovaj govor završi - rekao je Hil i dodao da je Deklaracija o nezavisnosti uvela koncept ljudskih prava koja je nemoguće oduzeti jer smo sa njima rođeni.

- Proglašavanjem Američkog ustava 12 godina kasnije, ustavopisci su pokušali da ponude rešenje za vekovna nastojanja da se uravnoteže prava pojedinaca sa moćima države - rekao je ambasador i podsetio da je i u Americi dan danas izazov kako u savremenom svetu tumačiti taj težak zadatak održavanja ravnoteže između tih prava i tih moći.

Naglasio je da se narodi širom sveta bore sa tim istim idejama i svakodnevnim zadatkom da ne dozvole da ono što je vek kasnije predsednik Linkoln nazvao vladavinom iz naroda, od naroda, za narod, nestane sa lica zemlje.

- Demokratija iz naroda, od naroda, za narod je danas na udaru u mnogim zemljama. Nažalost, takav je svet u kojem živimo. A od onog vrelog letnjeg dana u Filadelfiji pre skoro dva i po veka i SAD su pravile greške, ali nema sumnje i da smo neke stvari uradili kako valja. Za milione ljudi na ovoj planeti mi smo u stvari postali svetionik slobode, inspiraciju i izvor spokojstva i mudrosti, pa i rešavanja problema. Nije lako ispuniti takva očekivanja niti smo mi baš izabrali tu ulogu - kazao je ambasador.

Dodao je još da "dok stojimo zamišljeni nad krševitim i opasnim političkim pejzažem savremenog sveta treba da nađemo vremena i razmislimo o izuzetnoj važnosti naših principa, da se njima rukovodimo kao nekim kompasom".

Hil je naveo i da svi Amerikanci u ovim nemirnim vremenima moraju naći inspiraciju da nastave plemenite napore koje su započeli hrabri vizionari iz prošlosti kako bi se izborili da svet u kojem rastu naša deca bude bolji od onog koji smo nasledili i pozvao je sve prisutne da nazdrave zajedničkoj srpsko-američkoj budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading