STEVA KUKA NA APARATIMA - SAD KOMOTNO MOŽE DA SE OKAČI O PLAFON! SAD i EU zavrću slavinu za NVO, šokantna odluka zbog Putina!

Autor:

Vesti

18.07.2022

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija planiraju drastično da smanje izdvajanja za Nevladine organizacije koje rade u Srbiji, pošto je njihov doprinos proklamovanim ciljevima praktično zanemarljiv!

STEVA KUKA NA APARATIMA - SAD KOMOTNO MOŽE DA SE OKAČI O PLAFON! SAD i EU zavrću slavinu za NVO, šokantna odluka zbog Putina!

Foto: Tanjug/printscreen

Vašington i Brisel nezadovoljni su učinkom nevladinog sektora u Srbiji i u budućnosti bi mogli finansiranje NVO sektora da svedu na minimum.

Takva odluka bez sumnje pogodiće dežurne hejtere na medijskoj i političkoj sceni u Srbiji, poput Krika, Birna, Cinsa ali i drugih Nevladinih organizacija koje godinama rade na srpskoj javnoj sceni.

Zapadne centri moći koje su do sada obilato zasipali parama Nevladine organizacije smatraju da je "većina finansiranih projekata promašena" jer se srpske NVO bave samo unutrašnjim pitanjima, dok Zapad prevashodno zanima smanjivanje ruskog uticaja u Srbiji.

Kako piše Blic pozivajući se na izvore iz beogradskih ambasada, strane diplomate iz vodećih Zapadnih država smatraju da su NVO podbacile u većini oblasti, a poseban kolaps je u političkom segmentu.

Diplomata iz jedne uticajne Zapadne ambasade navodi da se od nevladinog sektora očekivalo da za novac koji dobijaju makar delimično ispune dva cilja.

- Prvi cilj je povećanje pozitivnog stava građana Srbije prema evropskim integracijama. Drugi zadatak koji je za zapadne diplomatije ovog proleća postao superprioritetan jeste smanjivanje ruskog uticaja u Srbiji. Zapadne sile bi volele da vide manju podršku Vladimiru Putinu u javnom mnjenju Srbije i da rasprostranjena krilatica - nas i Rusa 300 miliona - izgubi svoje sledbenike - navodi Blic.

Nasuprot očekivanjima i velikim ulaganjima, dobijen je suprotan rezultat: nikad veće protivljenje EU integracijama, a Rusija sa Putinom je na čelu po idolopoklonstvu.

- Konstantno se bave korupcijom, ekologijom... Sve su to sekundarne teme u odnosu na menjanje svesti o Rusiji i tamošnjoj vlasti i njihovom uticaju - kaže sagovornik "Blica".

Podsetimo, Srpski telegraf i Republika nedavno su objavili serijal tekstova u kome smo otkrili koliko su mediji kako se finansiraju Nevladine organizacije u Srbiji, naročito one koji imaju medijski uticaj poput Krika, Cinsa i Birna, kojima će, nema sumnje, zavrtanje slavine od strane SAD i EU najteže pasti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Putin proširio listu

Donji dom ruskog parlamenta, državna Duma, odobrio je treće i posljednje čitanje zakona kojim se proširuje domet kontroverznog postojećeg zakona o "nepoželjnim" organizacijama.

Prema zakonu odobrenom 9. juna, ruskim građanima i organizacijama lociranim u bilo kojoj zemlji svijeta zabranjeno je učešće u aktivnostima stranih nevladinih organizacija (NVO) koje su u Rusiji označene kao "nepoželjne”.

Prema nacrtu zakona, "sve strane ili međunarodne nevladine organizacije koje pružaju usluge prenosa novca nevladinim organizacijama koje imaju status nepoželjne organizacije u Rusiji", takođe će biti definisane kao "nepoželjne".

U zakonu se takođe kaže da će od 1. oktobra ruski finansijski nadzornik Rosfinmonitoring nadgledati sve finansijske transfere iz određenih zemalja, čija će lista biti objavljena kasnije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading