KORISTE TRAGEDIJU DA OCRNE SRBIJU! Opozicija zloupotrebljava pad ukrajinskog aviona za udar na državu: BRUKA I SRAMOTA!

Autor:

Vesti

18.07.2022

07:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Funkcioner DS Srđan Milivojević traži da se "saopšti puna istina", mada je reč o legalnom izvozu naoružanja i da je sve organizovao Bangladeš, kao kupac.

KORISTE TRAGEDIJU DA OCRNE SRBIJU! Opozicija zloupotrebljava pad ukrajinskog aviona za udar na državu: BRUKA I SRAMOTA!

Foto: Tanjug/AP/printscreen

Opozicija je i tragediju u Grčkoj, kada se srušio ukrajinski avion i poginulo svih osam članova posade, pokušala da iskoristi da bi naudila Srbiji tvrdnjom da je oružje koje je prevozio transportni antonov-12 bilo namenjeno Ukrajini.

Naime, portal Direktno, koji podržava politiku Dragana Đilasa i njegovih satelita, juče je na sva zvona preneo optužbe Srđana Milivojevića, predsednika Izvršnog odbora Lutovčeve Demokratske stranke i budućeg poslanika Skupštine Srbije.

ŠKOLSKE MINE

- Zahtevamo da se građanima Srbije hitno saopšti puna istina o ovoj nesreći, koja dodatno može ugroziti brojnim kriminalnim aferama poljuljan ugled Srbije u svetu. Zato hitno očekujemo punu istinu o svim okolnostima u vezi s ovim nemilim događajem do koje možemo doći samo nezavisnom istragom koja će rasvetliti sve činjenice o padu aviona i teretu koji je nosio - napisao je Milivojević.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Srđan Milivojević

Njemu su se na društvenim mrežama pridružile i pristalice opozicije, tvrdeći da nije slučajno da ukrajinski avion vozi naoružanje iz Srbije za Bangladeš preko Jordana, u jeku rata u Ukrajini, uz ciničnu opasku da sve nije "nimalo sumnjivo".

Na to je ekspresno odgovorio bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac kontrapitanjem: "A šta je sumnjivo i kuda bi ti prevozio za Bangladeš?"

- Koja manipulacija! I odmah ide druga afera, od ranog jutra Jasenovac da pokrije oružje za Ukrajinu. Nek sad Rusi zavrnu gas - napisao je jedan tviteraš, dok je drugi dodao:

- Šta radi ukrajinski avion u Nišu?

Sve je, međutim, razjasnio Mladen Bogdanović, direktor firme "Valir d. o. o.", vlasnika pošiljke koja je završila u plamenu kod mesta Kavala.

- U pitanju su školske mine čiji izvoz je dogovoren i ugovor potpisan 2021. sa ministarstvom odbrane Bangladeša. U pitanju su školske mine na kojima je trebalo da se obučavaju pripadnici bangladeške vojske - rekao je Bogdanović beogradskim medijima.

SVE PO ZAKONU

Dodao je da je i prevoz i kompaniju čiji se avion srušio angažovao kupac:

- Naša obaveza je bila samo da pošiljku dovezemo do aerodroma u Nišu, odakle je poleteo avion koji se srušio u Grčkoj. Mi nemamo nikakvu odgovornost za ovu tragediju koja se dogodila, osim moralne, ali moram da kažem da nam je žao zbog toga što se dogodilo i da nam je žao što su stradali ljudi koji su prevozili našu pošiljku.

On je precizirao da je letelica trebalo da ode do Jordana, a potom da bude organizovan prevoz tereta do odredišta u Bangladešu.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović precizirao je da je avion bio u vlasništvu firme "Meridijan ltd" iz Ukrajine i da je let sa 11,5 tona robe imao sve uredne dozvole u skladu s međunarodnim propisima.

- Kupac je bilo ministarstvo odbrane Bangladeša, kao dozvoljeni krajnji kupac, i let je imao rutu Niš s tehničkim sletanjima u Amanu, Ahmadabadu i planirano je da sleti u Daku, kao krajnja destinacija - rekao je Stefanović.

Urednik Tango siksa: Krševi koji često padaju

Republika

Foto: youtube.com/Nova S

Petar Vojinović

Urednik portala Tango siks Petar Vojinović izjavio je beogradskim medijima da je pad kargo aviona antonov-12 u Grčkoj treći incident ovog tipa aviona koji se desio u prethodnih mesec dana i da se radio o starim tipovima letelica.

- Potpuna je slučajnost da se radi o ukrajinskom avionu - odbacio je Vojinović sve spekulacije.

Kaže da su ovakvi avioni ušli u upotrebu sedamdesetih godina prošlog veka, kao i da ih koriste firme koje trguju municijom.

- Ovaj tip aviona se srušio pre 13 dana prilikom sletanja. Prema vestima iz Grčke, postoji mogućnost da se zapalio jedan od motora u toku leta - rekao je i dodao:

- Radi se o preduzetničkom javašluku jer kupujete najjeftiniji avion i to uradite na najgori način. Ovo se u istoriji avijacije nije dogodilo u poslednjih nekoliko decenija.

Hronologija tragedije

  • poleteo iz Niša
  • oko 23 časa srušio se u subotu uveče kod Kavale
  • vlasnik aviona firma "Meridijan" iz Ukrajine
  • prenosio 11,5 tona oružja za ministarstvo odbrane Bangladeša
  • svih osam članova posade poginulo
  • let imao sve uredne dozvole

Grci strepe od opasnih materija

Hristos Metios, guverner regiona u kom se avion srušio, zabranio je kretanje u tom području jer, kako je naveo, nije poznato šta je avion tačno prevozio i da li je on opasan po sredinu.

- Postoji strepnja, čekamo procene pirotehničara i drugih stručnjaka Vatrogasne službe da bismo imali potpunu sliku. Nema razloga da se evakuišu naselja u blizini područja gde se avion srušio s obzirom na to da nema požara ni dima u pravcu stambenih naselja - rekao je Metios.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Vlado

18.07.2022 10:42

Ako su protiv Srbije onda su neprijatelji a ne opozicija.