Patrijarh Porfirije i Abazović postigli saglasnost oko Temeljnog ugovora!

Autor:

Vesti

30.06.2022

10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Dritan Abazović sastali su se oko 11 časova u Patrijaršiji. U delegaciji s Abazovićem su ministar finansija Aleksandar Damjanović i premijerov savetnik za pravna pitanja Ivo Šoć.

Patrijarh Porfirije i Abazović postigli saglasnost oko Temeljnog ugovora!

Foto: Tanjug/R. Prelić

- Imao sam radosnu priliku danas da se po treći put susretnem sa premijerom Crne Gore. Kao i prethodnih puta, pored razgovora o opštim temama i svakodnevnicama, razgovarali smo i o Temeljnom ugovoru - rekao je patrijarh na početku obraćanja.

- Polazeći od činjenice da je Crkva odvojena od države. Crkva poštuje zakone države u kojoj ima jurizdikciju. Zaključili smo da je važno da odnos između crkve i države bude regulisan. -

- Ugovor o kojem je reč počeo je da se radi još 2012. godine. Bilo je zastoja i problema, ali hvala Bogu u poslednjih govinu dana ušli smo u završnu fazu. Mogu da kažem da je principu postignut dogovor i saglasnost oko Temeljnog ugovora, ali moraju da se ispoštuju procedure. Postojeći tekst mora da prođe kroz Sinod. Onda ćemo pristupiti datumu potpisivanja, što bi, kada se sve završi mogla da bude kruna na normalizaciji odnosa između Crne Gore i naše Crkve - rekao je patrijarh.

- Kada je reč o Temeljnom ugovoru, naša crkva niti je očekivala, niti je tražila, niti smatram da bi to bilo normalno, da ima bilo šta više od bilo kog građanina Crne Gore, bez obzira kom narodu, naciji ili verskoj zajednici pripada - kažao je patrijarh. - Zahvalan sam svima koji su učestvovali na izradi ovog ugovora.-

Foto: Tanjug/R. Prelić

Patrijarh Porfirije i Dritan Abazović

Obraćanje Dritana Abazovića

Premijer Crne Gore Dritan Abazović se na početku obraćanja zahvalio patriharhu Porfiriju.

- Svi treba da idemo sa porukama mira, to je put ka progresu cele regije - rekao je Abazović. - Završili smo procedure na nivou radnih grupa, ići će se na komisiju za politički sistem pa na Vladu, očekujem da uskoro i to pitanje bude stavljeno ad acta na način što će se ukazati poštovanje prema SPC i državi Crnoj gori. Potpisivanje Temeljnog ugovora će se obaviti u Crnoj Gori u terminu u kojem bude dogovoreno. Mi moramo da idemo drugačijim putem, gde su svi zadovoljni. Stvaranje tenzija, polarizacije, to nije put nijednog društva. Regija je probala sve osim pomirenja i saradnje. Vreme je da damo šansu i pomirenju i saradnji, vreme je da krenemo drugim putem - rekao je Abazović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading