SPC ustupa svu svoju imovinu na teritoriji Makedonije novoj crkvi! Ovo je pisalo u tomosu koji je patrijarh Porfirije uručio arhiepiskopu Stefanu!

Autor:

Vesti

05.06.2022

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uručio je danas u Sabornoj crkvi arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos o priznanju autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve.

SPC ustupa svu svoju imovinu na teritoriji Makedonije novoj crkvi! Ovo je pisalo u tomosu koji je patrijarh Porfirije uručio arhiepiskopu Stefanu!

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ustupa na korišćenje svu svoju imovinu na teritoriji Severnoj Makedoniji novoj, autokefalnoj crkvi u toj zemlji, stoji u tomosu koji je pročitan danas u Sabornoj crkvi nakon objavljivanja autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve.

- Sveti hramovi i manastiri, naročito svetinje iz nemanjićkog perioda i poznijeg perioda srskog prisustva, crkvenograditeljstva i kulturnog stvaralaštva na tlu današnje Severne Makedonije, kao i ukupna pokretna i nepokretna imovina SPC, unutar njenih granica, ustupaju se na korišćenje novoj autokefalnoj sestrinskoj crkvi - piše u tomosu.

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

 

Takođe, u tomosu je izražena "bratska preporuka" MPC da pitanje svog imena reši u dijalogu sa jelinskim i ostalim pomesnim pravoslavnim crkvama, prenosi Telegraf.

Na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora u maju ove godine jednoglasno je doneta odluka da se prizna autokefalnost MPC.

Za tu odluku glasalo je svih 42 episkopa SPC.

Posle prve zajednicke liturgije MPC i SPC u Skoplju, patrijarh Porfirije saopstio je odluku Sabora koji je "jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve - Arhiepiskopije Ohridske" i prihvatio njenu autokefalnost.

Patrijarh je tada rekao da će nakon zajednickog obavljanja tehnicko-organizacionih detalja, biti obaveštene sve ostale pravoslavne crkve, koje će biti pozvane da "po svom kanonskom redu i poretku" prihvate autokefalni status MPC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading