KRENULA SPASOVDANSKA LITIJA: Patrijarh Porfirije je predvodi kroz Beograd, služiće Molitvu za mir i blagostanje ispred Hrama

Autor:

Vesti

02.06.2022

16:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Litijski krst ove godine nosi višestruki olimpijski i svetski šampion, vaterpolista Stefan Mitrović.

KRENULA SPASOVDANSKA LITIJA: Patrijarh Porfirije je predvodi kroz Beograd, služiće Molitvu za mir i blagostanje ispred Hrama

Foto: facebook.com/Goran Vesić

Večeras u 18 sati iz Vaznesenjske crkve krenula je Spasovdanska litija "Beograd se moli za mir", koju predvodi patrijarh SPC Porfirije, prenosi Telegraf.rs.

Litijski krst ove godine nosi višestruki olimpijski i svetski šampion, vaterpolista Stefan Mitrović, a svetinje koje se nose u litiji su Sveto Jevanđelje, ikona Presvete Bogorodice Trojeručice i mošti i ikone Svetoga despota Stefana Lazarevića i Svete Petke.

Pre litije, a povodom obeležavanja gradske slave, održan je i svečani prijem u Starom dvoru.

 

Domaćin slave je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Prisutan je i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

U litiji učestvuju i 40 srpske dece sa KiM i 30 iz Crne Gore sa kojima je patrijarh Porfirije juče razgovarao u Hramu Svetog Save.

Litija će iz Kneza Miloša skrenuti u Kralja Milana do Trga Slavije, gde će zastati radi čitanja Jevanđelja sa kratkom molitvom, a potom će nastaviti Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save.

Na platou ispred Hrama Svetog Save patrijarh srpski služiće Molitvu za mir i blagostanje, a zatim održati Spasovdansku besedu.

U programu na platou učestvovaće i Hor Hrama Svetog Save.

Patrijarh Porfirije služio je jutros u Vaznesenjskoj crkvi liturgiju povodom Spasovdana, slave Grada Beograda.

Održan svečani prijem u Starom dvoru

Prijemu su prisustvovali predsednik Narodne skupština Srbije Ivica Dačić, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, predstavnici Grada Beograda, sprskih opština sa Kosova i Metohije, diplomatskog kora, ličnosti iz javnog života..., a prisutnima su se obratili patrijarh srpski Porfirije i ovogodišnji domaćin slave, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Patrijarh je rekao da slaveći slavu svako projavljuje svoj pogled na svet odnosno svoj sistem vrednosti po kojima ustrojava svoj život.

Zatvorene ulice

Od 16 do 20 sati za motorni saobraćaj biće zatvorene ulice Admirala Geprata i Dobrinjska, od Ulice kraljice Natalije do Ulice admirala Geprata.

Od 17 do 20 sati privremeno će biti zatvorene deonice ulica Kneza Miloša, Kralja Milana, Trg Slavija i Bulevara oslobođenja do Hrama Svetog Save, kako bi se omogućio prolazak učesnika litije.

Od 16 do 20 sati biće izvršeno i zauzeće parking mesta u Dobrinjskoj ulici, na potezu od Ulice kraljice Natalije do Ulice admirala Geprata, kao i u Ulici admirala Geprata, na potezu od Dobrinjske do Ulice kneza Miloša zbog poštovanja bezbednosnih protokola i potreba organizacije Spasovdanske litije, saopšteno je iz Beokom servisa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading