DANICA GRUJIČIĆ nova ministarka zdravlja!? U Vladu Srbije se vraća jedan poznati političar, a evo gde će Ivica Dačić!

Autor:

Vesti

02.06.2022

07:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Predsednik je ukazao da je formiranje nove Vlade Srbije od presudnog značaja, imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazimo.

DANICA GRUJIČIĆ nova ministarka zdravlja!? U Vladu Srbije se vraća jedan poznati političar, a evo gde će Ivica Dačić!

Foto: MSP

Nova Vlada Srbije biće formirana do kraja jula, a prema najavi predsednika Aleksandra Vučića, u nju bi trebalo da bude uključeno više pripadnika mađarske, bošnjačke, hrvatske i romske manjine, kao i predstavnika svih nacionalnosti koji žele dobro Srbiji.

Predsednik je ukazao da je formiranje nove Vlade Srbije od presudnog značaja, imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazimo.

Prognoze

- Uveren sam da će nova vlada prihvatiti neke od mojih saveta i molbi i verujem da će mandatar doneti odluku da vlada bude manjinski inkluzivna, da uključimo što više pripadnika mađarske, bošnjačke, hrvatske i romske manjine i predstavnika svih nacionalnosti koji žele dobro ovoj zemlji. Koji imaju samo jednu domovinu, a to je Srbija, koji je beskrajno vole, koji planiraju da žive ovde upravo kao i mi - naveo je Aleksandar Vučić.

Foto: ST/REPUBLIKA

Ivici Dačić se ponovo smeši ministarsko mesto

 

A pored manjina, po svemu sudeći, deo nove vlade trebalo bi da bude i nekadašnji ministar i aktuelni šef parlamenta, lider SPS Ivica Dačić. Ako je verovati kladioničarima, on bi mogao da se vrati na čelo Ministarstva spoljnih poslova ili pak MUP. Ministarska stolica, prema brojnim prognozama, smeši se ponovo i aktuelnom ministru spoljnih poslova Nikoli Selakoviću, kao i ministarki pravde Maji Popović, ali i ministarki privrede Anđeli Atanasković, ministru sporta Vanji Udovičiću i ministarki kulture Maji Gojković.

Najslabije karike

Novo-staro ime u ministarskoj fotelji mogao bi da bude i nekadašnji ministar trgovine Rasim Ljajić, kao i Aleksandar Antić, aktuelni direktor "Koridora Srbije", dok se prognozira i da bi dr Danica Grujičić mogla da zameni Zlatibora Lončara na funkciji ministra zdravlja.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Rasim Ljajić

 

S druge strane, oni koji će se najverovatnije oprostiti od ministarske funkcije, barem prema sve glasnijim šuškanjima, jesu ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, ministar zadužen za brigu o porodici Ratko Dmitrović, ministarka rada i socijalne politike Darija Kisić, te ministar bez portfelja Novica Tončev.

Što se premijerske funkcije tiče, tu najveće šanse ima aktuelna premijerka Ana Brnabić, dok joj za vratom diše ministar finansija Siniša Mali. No, na toj funkciji upućeni vide i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, ali i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

Vladimir Pejić iz agencije "Faktor plus" za Kurir ocenjuje da će buduća vlada biti pre svega širokog spektra.

- Verujem da će pokušati i uspeti da obuhvati što više kategorija, kako manjine, tako i građansku i nacionalnu opciju, jer je zbog situacije u svetu potrebno zajedništvo. Vučić pritom već dugo vodi računa o tome da se manjine ovde dobro osećaju, te je u Srbiji uvek tako uprkos možda dešavanjima u zemljama regiona. Takođe, očekujem i vladu kontinuiteta, pre svega programski, pa i personalno, jer je jasno da je Vučić zadovoljan urađenim u ekonomskom smislu, pa i infrastruktrurno i u sektoru zdravstva, pa ne mislim da će drastično to da se menja. Ipak, personalno verujem da će biti iznenađenja - kazao je Pejić.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (1)

Loading
Dubrovčanin

02.06.2022 07:31

Hehe, Srbija se vraća u normalu, poslije izbora LGBT premijerke ( što nije polučilo očekivane rezultate), Siniša Mali....