IMAMO NAJJEFTINIJU STRUJU, GLEDAĆEMO DA ZADRŽIMO NISKU CENU: Predsednik Vučić se nakon sajma, obraća sa Petrovaradina

Autor:

Vesti

21.05.2022

14:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori za TV Pink sa Petrovaradina

IMAMO NAJJEFTINIJU STRUJU, GLEDAĆEMO DA ZADRŽIMO NISKU CENU: Predsednik Vučić se nakon sajma, obraća sa Petrovaradina

Foto: printscreen/pink

Predsednik Srbije je prisustvovao otvaranju 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Predsednik se nakon ceremonije obraća javnosti sa Petrovaradinske terase.

Važno je da imamo drugo mesto gde ćemo moći rezerve energenata da skladištimo. Za nas je od suštinskog značaja prijateljstvo sa Mađarskom. Srbija i Mađarska nemaju razloga da brinu za hranu. Voleo bih da ima kiše, ali kiše nema. Predstojeća zima biće veoma teška. Moramo da preduzmemo sve mere i da uradimo sve što možemo da za naš narod sve prođe sa što manje posledica. Neće biti lako. Cena uglja je veoma skočila. Gasno snadbevanje je veoma važno. Ako za Pančevo obezbedimo gas, skidamo teret sa Tenta. To je za nas od presudnog značaja.

Naše je da se borimo za našu zemlju, koliko možemo i dokle možemo. Kod nas je taj navijački pristup gotovo neverovatan – dodao je Vučić.

Vučić kaže da je Mađarska iskreni prijatelj Srbije, i da mnogi saginju glavu kada se priča o našoj zemlji, ali da su Mađari uvek na našoj strani.

Foto: Tanjug/NENAD MIHAJLOVIC

Sajam poljoprivrede

Predsednik je prokomentarisao i reči bivšeg američkog ambasadora Kurta Volkera.

Znate postoji jedna druga izreka, koja kaže drugačije. Ali ja ne verujem u priče o velikim prijateljstvima, već u interes. Kako je Henri Kisindžer jednom rekao: "Postoji jedna stvar opasnija od toga da budete neprijatelj Amerike. A to je da budete prijatelj Amerike". Ja se ne bih složio sa tim, cenim naše prijateljstvo. Mi smo mali, i ne želimo neprijateljstva sa velikim silama. Mi ćemo da čuvamo naše reke i zemlju, a oni neka rade šta hoće sa svojim interesima – kazao je on.

O Vuku Jeremiću i izjavama o uvođenju sankcija Rusiji

Šta god njih pitate oni vam ne kažu ništa. Neki drugi bar otovreno kažu. Naše je da se borimo za našu zemlju, da se pridržavamo papira koji smo sami propisali. Da štitimo svoje interese. Svi se snalazimo. Viktor mi je rekao kako se oni snalaze za pare. Mi se isto snlazaimo. Treba nam za zanavljanje kredita i za deficit koji imamo, gldeaćemo da ga spustimo na 4 posto, ali za to morate da pronađete novac. Sve se za to trudimo i radimo zajednički.Verujem da ću u utorak, sredu ili četvrtak pričati sa Putinom. Tri su aspekta ugovora, količina, cena i sigurnost snadbevanja!

Vučić kaže da je naše da se borimo za svoju zemlju i da se držimo odluka Saveta za nacionalnu bezbednost.

– Kod nas je navijački pristup neverovatan. Prekjuče je Rumunija izašla na tržište dolarskih obveznica. Članica NATO, EU, uvela sankcije Rusiji. Tražili su tri milijarde, dobili su ponudu za milijardu i 700. Svi se snalaze sada. I Viktor mi je pričao o tome, ali nije na meni da ja govorim o tome. U ovakvim uslovima ne možete da nemate deficit. Mi radimo zajednički i trudimo se. Verujem da ćemo uspeti da pronađemo rešenje – dodao je on.

Foto: Tanjug/NENAD MIHAJLOVIC

Sajam u Novo Sadu

Predsednik kaže da će pričati u sredu ili četvrtak sa Putinom, i otkrio šta očekuje.

– Tri su aspekta tog razgovora. Najvažnije za nas su količine, cena i sigurnost snabdevanja. Prva dva aspekta su ključna, a treći ne zavisi samo od Rusa i od nas, već i od Bugara. Sa Mađarima sam pričao o tome, mi smo za sada sigurni. Ali kada sve to imate morate da napunite svoja skladišta, i ovo što smo zakupili u Mađarskoj. Moramo da vodimo računa o tome, posebno zbog decembra i januara. Nemamo više dovoljno uglja i hidropotencijala – dodao je on.

Vučić kaže da se suočavamo sa bezbroj problema i da kao u inat nema dovoljno kiše za pšenicu, ali da se nada da će biti za kukuruz.

– Sjajno je da smo dobili dozvolu za izvoz naših jabuka u Indoneziju i Egipat, zbog problema na nekim drugim tržištima – kazao je predsednik.

O sankcijama Rusiji  i Bosni i Hercegovini 

- Bosna i Hercegovina je uvela sankcije Rusiji i to je činjenica. Ja ne mislim da to ima neke veze sa Republikom Srpskom, niti da je Dodik nešto kriv. Srbija se nije priključila restriktivnim merama. Oni su se priključili u 23 od 23 mere, a Srbije nije ni u jednoj. Znam da ne treba da se junačimo, ali smo se u Briselu ponašali u skladu sa odlukama koje smo doneli. Da li se odluke svima sviđaju, naravno da ne. Da li će biti pritisaka, biće ih mnogo. Ni sami nećete moći da verujete šta ćemo sve u narednih mesec dana da imamo u Beogradu, nadam se veoma korisno po nas. 

O Hrvatskim medijima

- Mi da se odrekenmo naših predaka, nevinih ljudi neka zaborave. To se skoro u Srbiji neće dozvoliti. Možda kada nekada neki njihovi u Srbiji pobede, a to se neće desiti sigurno 4 godine. Mi se ne odričemo istine, nećemo nikada prestati da govorimo kakvi su se zločini u Jasenovcu dogodilo.  To vam je bilo do 2012. godine kada su se odricali srpskih žrtava. Jedino što može da mi izmami osmeh na lice, to je kada me napadajau hrvatski mediji. Kažu Vučić svakog dana priča kako će biti teško, a onda krenu svi da pričaju o tome. Najlakše je napadati mene. Što se Hrvata tiče, zaista mi izmame osmeh na lice, u poslednje vreme, doduše, pišu nešto lepo, malo ali pišu. 

O ćevapima i  Šarlu Mišelu 

- Kritikovali su me o tom neformalnom sastanku. Šta je trebalo, da uzme motku i da me udari u glavu? 

O Orbanu

- Mi smo kao iz stripa o Asteriksu i Obeliksu. Mi smo drugari. Radimo zajedno. U celom svetu ove godine biće redosled Nemačka, Kina, pa Mađarska. To vam dovoljno govori. Mi smo danas ugovorili važne stvari. Vi ne znate šta za nas znači kada možemo da skladištimo negde gas. naćićemo novac, Siniša je malo nervozan, ali biće sve u redu.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading