UDARNA VEST, IZ PEKINGA STIGLA NOVA PONUDA! Srbija deo grandioznog plana, Kina vodi glavnu reč: OTKRIVAMO SVE DETALJE!

Autor:

Vesti

20.05.2022

20:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa mnogoljudnih država BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) rešila da se zajedno pozicionira na mapi sveta.

UDARNA VEST, IZ PEKINGA STIGLA NOVA PONUDA! Srbija deo grandioznog plana, Kina vodi glavnu reč: OTKRIVAMO SVE DETALJE!

Foto: Tanjug/AP

Predstavnici BRIKS sa Aleksandrom Vučićem

Zapad je stekao ozbiljnog geopolitičkog takmaca - grupu BRIKS - politički savez pet mnogoljudnih i moćnih svetskih ekonomija.

U njihovom posedu je i tzv. tvrda moć, koja se bazira na veličini i kvalitetu teritorije, populaciji, ekonomskoj i vojnoj snazi, prirodnim resursima. A taj kvintet - Kina, Rusija, Indija, Brazil, Južnoafrička Republika - okuplja gotovo polovinu svetskog stanovništva, pokriva skoro trećinu planete i stvara 26 odsto globalnog BDP.

Za sada. Procena Goldman Saksa je da bi BRIKS do 2050. mogao da nadmaši G7.

Kako? Njihov rast, tokom decenije, dostizao je u proseku osam odsto, dok je u ostatku sveta beležio jedva procenat.

TEŠKE OKOLNOSTI

Upravo taj BRIKS, u teškim globalnim okolnostima, opterećenim ratom u Ukrajini, rešio je da širom sveta pod svoje okrilje pridobije veći broj država. Otprilike sve one u kojima Kina vidi neki interes. Ovakav ili onakav. Ponuda važi, kako saznaje Srpski telegraf u diplomatskim krugovima, i za Srbiju.

- Srbija ima odlične veze sa svim tim državama. I jedina je država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji. Stoga, BRIKS, a to u ovom trenutku čitajte kao Peking, šalje signale da bi voleo i Srbiju u svom bloku. Ako Evropa nastavi da odugovlači i uslovljava integracije, BRIKS ovo vidi kao našu alternativu - priča navodi sagovornik našeg lista iz diplomatskih krugova.

Zvanična poruka da žele proširenje stigla je pre dva dana iz Pekinga, ovogodišnjeg predsedavajućeg BRIKS.

Republika

Foto: Tanjug

 

 

- Kina predlaže da se započne proces proširenja BRIKS, istraže kriterijumi i procedure za proširenje i postepeno formira konsenzus - rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Prethodno je i kineski predsednik Si Đinping poručio da će se vrata Kine otvoriti još šire prema svetu, a da BRIKS, kao pozitivna, inspirativna i konstruktivna sila u međunarodnoj zajednici treba da preduzme stvarnu akciju za promovisanje mira i razvoja, pravičnosti i pravde, demokratije i slobode:

- Zemlje BRIKS treba da ojačaju političko međusobno poverenje i bezbednosnu saradnju i da održavaju blisku komunikaciju i koordinaciju o glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima. Pet zemalja takođe treba da se suprotstave hegemonizmu i politici moći, da odbace hladnoratovski mentalitet i blokovsku konfrontaciju i rade zajedno na izgradnji globalne zajednice bezbednosti za sve.

Nepuna dva sata posle toga kineski mediji su najavili širenje BRIKS u svetskim razmerama i pridobijanje novih zemalja.

VALUTNE REZERVE

Nijedna članica BRIKS, inače, nije uvela sankcije Rusiji zbog Ukrajine. Uz to, BRIKS već dve decenije pravi paralelne institucije, pandan zapadnim. Izdvaja se zajednička Nove razvojna banka (NDB).

- NDB bi trebalo da bude pandan Svetskoj banci i kontingent valutnih rezervi, kao pandan MMF - izjavio je docent sa FPN Stevan Nedeljković.

Takva strategija, prema nekim analizama, može biti primamljiva neutralnoj Srbiji. 

- Ono što bi bilo interesantno za Srbiju jeste da su uslovi po kojima se dobijaju krediti takvi da ne uslovljavaju neke vaše forme privrednog razvoja, kao što je slučaj sa MMF - naveo je dr Dragan Petrović, naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Jovanović: Brže nego što se očekuje

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović smatra da su potezi BRIKS očekivana reakcija na monolitne akcije Zapada, ne samo u Evropi već i na njihov veliki pritisak širom sveta da se države svrstaju na njihovu stranu.

- BRIKS želi da reafirmiše mirno rešavanje sporova, poštovanje međunarodnog prava. Neki su mišljenja da se to može postići širenjem, prijemom novih članova. Pitanje je kojom brzinom će biti realizovana inicijativa da se to ne bi svelo na vapaj za bolje uređen svet. Mislim da to može biti brže nego što se očekuje - kaže za Srpski telegraf Jovanović.

Brojke
- 1,94 milijarde stanovnika ima pet država BRIKS
- 42 odsto globalne populacije
- 1,34 milijarde ljudi živi u Kini, 1,2 milijarde u Indiji, 210 miliona u Brazilu, 143 miliona u Rusiji i 50 miliona u Južnoafričkoj Republici
- 30 odsto svetske teritorije
- 26 odsto svetskog BDP 
- 179 odsto porastao BDP grupe BRIKS u poslednjoj deceniji

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Gile

21.05.2022 06:29

Neznam ko je ovde nepismen tj. k o nezna matematiku u broju stanovnika BRIKS-a

Laki

21.05.2022 06:34

Hvala. Ne!

Odgovori 1 14
zver

21.05.2022 09:48

smanjili ste samo jednu milijardu stanovnika u rubrici Brojke!?! sta je milijarda za jednog novinara?

Odgovori 11 0