BRATSKA UCENA, SALAMA POLITIKA, ŠTAP I ŠARGAREPA! Srbija pod užasnim udarima - PRITISCI SA SVIH STRANA: SPREMLJENA TRI PAKETA ZA NAŠU ZEMLJU!

Autor:

Vesti

19.05.2022

18:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerika, Rusija i EU traže da se Beograd prikloni baš njima... Brisel preti da će nam uskratiti 300 miliona evra, drugi bi da nam uskrate podršku.

BRATSKA UCENA, SALAMA POLITIKA, ŠTAP I ŠARGAREPA! Srbija pod užasnim udarima - PRITISCI SA SVIH STRANA: SPREMLJENA TRI PAKETA ZA NAŠU ZEMLJU!

Foto: Tanjug/AP

Srbija se nalazi u katastrofalnoj situaciji: sa tri strane, od Amerike, Rusije i EU, izložena je ucenama.

Evropska unija očekuje od Srbije da uvede sankcije Rusiji i tako uskladi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom država članica. U suprotnom, sve su glasnija govorkanja, mogli bismo da ostanemo bez novca iz pretpristupnih fondova, što je oko 300 miliona evra.

Ukoliko se pak priklonimo EU i uvedemo sankcije Rusiji, više ne bismo mogli da računamo na pomoć Moskve u odbrani interesa KiM, a pitanje je i kakav bi nam gasni aranžman ponudili.

SAD ima nešto umereniji pristup, ali takođe vode politiku šargarepe i štapa. Pritisci nisu tako ogoljeni, ali svesni smo šta znači poruka: "Dovoljno je da budete uz nas", kao i šta bi moglo da znači za zemlju ukoliko se oglušimo o nju. 

Američki paket - SALAMA POLITIKA 

Šargarepa - Ništa konkretno se, zapravo, i ne nudi

Štap

Umereniji pristup, poručuju da je dovoljno da budemo uz njih. Ipak, neki minimum koji očekuju je ukidanje letova za Moskvu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Procena je da bi pritisci išli korak po korak. Kao na primeru Venecuele.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da SAD praktikuje salama politiku, metod rez po rez, pojačavanje pritisaka da mi prihvatimo ono što je njima najvažnije, a to je da prekinemo saradnju s Rusijom.

- SAD neće u zamenu za to da povuče priznanje Kosova niti da uvaži traženje RS da joj se vrate nadležnosti prema Dejtonu, koje su joj oduzete, ništa ne daju, nama i ne nude šargarepu. Ta ponuda je naoko blaža od evropske, ali je isto otrovna - kaže Jovanović.

Ruski paket - BRATSKA UCENA

Šargarepa - Podrška Kosovu u UN, povoljni gasni aranžman

Štap

Moskva očekuje da im ne uvedemo sankcije i onda ćemo imati benefite. Ako to, kojim slučajem, uradimo, ništa od gorenavedenog

Dejan Miletić, politički analitičar, kaže da ga posebno pogađa oštra pozicija Rusije i rigidan pristup Srbiji, koja je već pokazala principijelan stav i trpi velike pritiske zbog njega.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Srbija je navikla da je ucenjuju i pritiskaju sa zapada, ali kada to radi Rusija, mene posebno pogađa budući da smo kroz mnoge aspekte pokazali i dokazali našu bliskost i uvažavanje podrške koju smo imali u prethodnom periodu. Međutim, Srbija je država koja vodi nezavisnu politiku, koja predstavlja naše trajno opredeljenje, i sva uslovljavanja i pretnje neće nas pokolebati da vodimo politiku u nacionalnom interesu, ne ispunjavajući tuđe želje i ne udovoljavajući interesima drugih strana.

Evropski paket - SKUP ĆE NAS KOŠTATI

Šargarepa - Novac iz pretpristupnih fondova za projekte, na ime donacija

Štap

Ako ne uvedemo sankcije Rusiji, ucenjuju nas uskraćivanjem para iz raznih fondova, a suma se procenjuje na čak oko 300 miliona evra. U Evropskom parlamentu je podneto 439 amandmana na nacrt rezolucije o Srbiji, a koji se mahom odnose na odnos naše države prema ruskoj agresiji

Zoran Milivojević, bivši diplomata, kaže da naš proces pristupanja ide sporo, a i sama EU ima unutrašnje probleme, tako da mi ne znamo sudbinu proširenja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Ovo je pritisak, ja bih rekao i neka vrsta ucene, zbog geopolitičkih prioriteta koji su njima sada na dnevnom redu - naveo je Milivojević.

Prema rečima političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, cilj EU je da prekinemo odnose s Moskvom da više ne bi mogli da nam pomažu oko Kosova.

- Realno, može da nam nanese ekonomsku štetu, ali u okolnostima kada će oni biti u krizi, oni će nam i tako naneti štetu jer će prvo spasavati sebe. Biće manje investicija, donacija jer će se i te zemlje suočiti s posledicama uvođenja sankcija Rusiji. Tako da nas ucenjuju nečim što ćemo ionako skupo da platimo - dodaje Anđelković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading