ŠOLC U ODVOJENIM SASTANCIMA SA VUČIĆEM I KURTIJEM! Jedna od tema - sankcije Rusiji!

Autor:

Vesti

03.05.2022

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi da se sastane u sredu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Takođe, planiran je sastanak i kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa kancelarom.

ŠOLC U ODVOJENIM SASTANCIMA SA VUČIĆEM I KURTIJEM! Jedna od tema - sankcije Rusiji!

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić, Aljbin Kurti

Odnosi Beograda i Prištine su toliko loši, a pozicije udaljene, da je da je veliko pitanje da li će se uopšte predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastati u sredu u Berlinu, iako će tog dana obojica biti u glavnom gradu Nemačke, i obojica razgovarati sa kancelarom Olafom Šolcom.

Ako se to dogodi, to će biti veliki pomak, imajući u vidu da su se najviši politički predstavnici nisu sastali od jula prošle godine, odnosno od susreta koji praktično nije doneo ništa jer nikakvog dogovora ni pomaka nije bilo.

U sredu, 4. maja, obojica dolaze u Berlin na poziv nemačkog kancelara Olafa Šolca u odvojene posete.

Foto: Tanjug/AP

 

Već sada se spekuliše šta će biti glavne teme tih razgovora, a s obzirom na to da je Šolc istog dana u Berlin pozvao i izaslanika Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, jasno je šta bi moglo, između ostalog, da bude na stolu.

Kako piše "Dojče vele", glavna tema odvojenih sastanaka tokom kojih će Šolc prvo razgovarati sa Kurtijem, a potom i sa Vučićem, biće stavovi prema ruskoj agresiji u Ukrajini i bilateralni odnosi dve strane.

Zbog toga se uveliko spekuliše da bi Kurti i Vučić mogli u Berlinu da razgovaraju i "oči u oči", kad se već istog dana nalaze na istom mestu.

Ipak, ima li mesta većim očekivanjima, postoji li mogućnost za napredak u dijalogu Beograda i Prištine, ili će fokus biti nešto drugo?

Glavna tema - sankcije Rusiji?

Za predsednika Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušana Janjića, odnosi Beograda i Prištine neće biti "prva tačka dnevnog reda tokom razgovora u Berlinu".

- To će, zapravo, biti sastanak Zapadnog Balkana zbog drugih tema. Šta više, ne verujem da će i doći do razgovora Vučića i Kurtija oči u oči. Možda bude nekog dijaloga sa strane, ali tu vidim samo prostora za otrovne strelice od strane Kurtija - naglašava Janjić za Blic.

Kako kaže, ključna tema sastanka Šolca i Vučića biće prilagođavanje spoljne politike Srbije Evropskoj uniji, odnosno "pritisci da naša država uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini".

- Mislim da sada, u ovim spoljnopolitičkim okolnostima, uopšte nije vreme za nastavak dijaloga Vučića i Kurtija. Čak ne znam zbog čega je predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak zakazao razgovor o tablicama za 13. maj. Ti razgovori ne mogu doneti ništa drugo osim Kurtijevih priča o državnosti i Kosova i Vučićevom negiranju toga. Podizanje novih tenzija u regionu nikome nije u interesu - priča Janjić za Blic.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading