JEREMIĆ OTVORIO VRATA KOSOVSKOJ NEZAVISNOSTI: Ovo pitanje je postavio 2010. godine, a Putin danas iskoristio u svoju korist

Autor:

Vesti

26.04.2022

20:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Znatno pogoršao poziciju Beograda u borbi za KiM.

JEREMIĆ OTVORIO VRATA KOSOVSKOJ NEZAVISNOSTI: Ovo pitanje je postavio 2010. godine, a Putin danas iskoristio u svoju korist

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom da su Donjeck i Lugansk postale nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu.

Lično sam pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu. Dobro se sećam odluke međunarodnog suda, koja kaže da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje, određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da traži dozvolu da proglasi suverenitet centralnim vlastima zemlje. To je rečeno za Kosovo, a ovo je odluka međunarodnog suda. I ovu odluku su svi podržali - rekao je Putin i na taj način opravdao postojanje samoproglašene države Kosovo zarad svojih interesa, prenose RIA Novosti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Podsetimo, 2010. godine je Međunarodni sud pravde doneo Savetodavno mišljenje o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova. Tadašnji ministar spoljnih poslova, Vuk Jeremić je, preko Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Međunarodnom sudu pravde uputio pitanje: “Da li je akt nezavisnosti Kosova po međunarodnom pravu?“, umesto: “Da li je secesija dela teritorije po međunarodnom pravu?“.

Na to pitanje se Putin danas i pozvao, a Jeremić je njime otvorio vrata kosovskoj nezavisnosti i uništio poziciju Beograda u borbi za Kosovo i Metohiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading