PREDSEDNIK NAKON VOJNE VEŽBE "VATRENI ŠTIT 2022": Izvanredno dejstvo naše vojske, gađanje bez greške! (VIDEO)

Autor:

Vesti

09.04.2022

18:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vežba u vojnom kompleksu "Pasuljanske livade" počela je u 19 sati

PREDSEDNIK NAKON VOJNE VEŽBE "VATRENI ŠTIT 2022": Izvanredno dejstvo naše vojske, gađanje bez greške! (VIDEO)

Foto: printscreen

Pasuljanske livade

U vojnom kompleksu "Pasuljanske livade" održala se združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Vatreni štit 2022", kojoj je prisustvovao predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Obraćanje Vučića

Večeras smo mogli da vidimo koliko je toga promenjeno u našoj vojsci. Do juna sledeće godine ćemo za naše helikoptere, kojih je danas deset puta više nego što smo ih juče imali, nabaviti “francuske naočare” i bićemo u potpunosti osposobljeni za noćnu borbu. Naši helikopteri nose razorne rakete koje mogu da dejstvuju na udaljenosti od 6 ili 7 kilometara – rekao je on.

Vučić je rekao da je večeras viđeno izvanredno dejstvo naših helikoptera.

Sve je izgledalo impresivno. Mogli smo da uđemo u detalje i vidimo razliku između dva para naših snajperista u opremi. Posebno čestitam našoj vojsci na tome. Izuzetno smo zadovoljni dejstvom “malog Miloša”, imamo ih već 30, koje smo primili, ali imamo i “malog Miloša”, to su stvari koje su nam potrebne u budućnosti – rekao je on.

Vučić je istakao da ćemo morati dalje da snažimo naše helikoptere.

Tražio sam pre dva dana od Erdogana barjaktare, i dobio sam obećanje da ćemo moći da ih kupimo i uvrstimo u oružje i opremu Vojske Srbije. Čestitam svima, i pored loših vremenskih uslova je odrađena vežba izvanredno. Tenkovi su bez greške pogađali.

Odgovori na pitanja novinara

Predsednik komentarisao pravljenje skloništa u Nemačkoj

Što se tiče skloništa, niko više ništa ne može da isključi i u skladu s tim se ponašaju. Za nas je važno da snažimo sebe, svoju zemlju ekonomski, da čuvamo svoju zemlju i mir – rekao je Vučić.

Vučić o  Hrvatima i tome šta im smeta u poziciji Srbije

Poziciju Srbije ne prave oni, ni niko drugi u svetu, već građani Srbije svojim izborom. Oni nama ne smetaju, mi njih volimo, oni su članica NATO, snažni su. U tome što nabavljaju su vele-sila, a mi gledamo da na moderan način budemo u stanju da odvratimo svakoga, nemamo za cilj da bilo kome pretimo, i mislim da vojska Srbije prati period najvećeg napretka na Balkanu.

Predsednik o izborima

Svima je sve bilo jasno i prvog trenutka, oni su imali najviše kontrolora. U eri socijalnih mreža morate da se pravdate nekome, što nema nikakvog smisla. Bavite se sledećim izborima, a ne onim što je prošlo. Bili bi civilizovano da neki čestitaju pobednicima, ali sve će doći na svoje u narednom periodu.

Predsednik je naglasio da moramo da pokažemo veće poštovanje prema ljudima, a građani će uvek sve moći da procene sami.

Vučić komentarisao sankcije Rusiji i optužbe

Naslušao sam se, čitajući one koji govore o Vučiću i Orbanu i o nekoj izdaji, Srbija se ponaša u skladu sa Međunarodnim javnim pravom, moralno, časno, principijelno i odgovorno. U politici ne možete uvek da donosite odluke koje će da vam se sviđaju. Zato sam zadovoljan što 60 odsto ljudi, ali već i preko toga, razumeju šta je odgovornost, a šta neodgovornost, i sad to više ni nema veze sa izborima, oni su završeni. Hoću da se borimo za fabrike, ljude, investicije, prijateljstvo i principe, da možemo sebe da pogledamo u ogledalu kao nacija i da imamo obraz – rekao je on.

Istakao je da ovde ima onih koji bi da unište Srbiju za tri dana.

Sad me pitate kako da reagujem na to što je Peskov bio korektan. Kažite ime zemlje u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, ime zemlje čiji avioni iz te zemlje lete ka Sankt Peterburgu. Ime jedne male zemlje, jednog malog, ponosnog naroda, to je naša zemlja. Vi mislite da oni ne znaju te stvari? Ovde ima onih koji bi da unište zemlju za tri dana, praveći da su velike patriote i rodoljubi, a sve su samo ne to. Neću danas pričati o tome, ali doći će vreme kad hoću. Moj posao kao predsednika Srbije je da štitim naš narod i našu zemlju. Spreman sam ja da gutam žabe, da bi naš narod mogao da digne glavu i ima svoj ponos i dostojanstvo. Mislite da je lepo, da uživam u tome? Ono što tražim od ljudi je poštovanje i odgovornost, da razumeju situaciju u kojoj se nalazimo, a koja nije nimalo laka – naglasio je predsednik.

Predsednik je spomenuo olakšavajuću okolnost.

Ako mislite da treba da učestvujemo u sankcijama Srbiji i tome da se radujemo, ja to ne mogu. Veliko hvala Šarlu Mišelu, Ursuli, što su nam posle velike borbe u Briselu omogućili da budemo izuzeti sankcija. Ovo je olakšavajuća okolnost – rekao je on.

Bezbroj je briga i problema.  Stručnjaci postave duplo dno za naše žito, duple rešetke, nisu pomislili da će neko da sklanja te rešetke i proverava ima li žita. To su sve naše brige. Mi moramo da odbranimo mir i stabilnost. Kad god mislite da kažete nešto o našem nekorektnom ponašanju prema nekome, samo uporedite ponašanje svih drugih prema njemu, a obratite pažnju pod kakvim je medijskim pritiskom Srbija, i ko je taj ko mora na sve to da odgovori. Ko mora da sačuva dostojanstvo naroda, a u isto vreme da sačuva život.

Vučić je odgovorio na pitanje o kineskim akcijama  

U utorak i sredu to što budemo predstavljali je do sada naše najmoćnije oruđe.

O francuskim rafalima

Već godinu dana pregovaram s Francuskom o kupovini 12 novih rafala. A pregovaramo za još 12 polubnih. Konkurencija je velika, radimo na tome – rekao je on.

U utorak i sredu, dobrodošli da vidite rad srpske vojske, srećan rad – poručio je Vučić.

Na vežbi učestvuje više od 1.000 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

Predsednik Vučić stigao je u 19 sati, a dočekala ga je i pozdravila specijalna četa garde.

Na poligonu, po prvi put, prikazuje se dejstvo protivoklopnog raketnog sistema u noćnim uslovima "kornet", uvezenih iz Rusije, koji poseduje sposobnost za uništenje tenkova, bunkera i oklopnih vozila.

Potom je predstavljen plan vežbe.

Vežba je počela

Predsednik je dozvolio da vežba počne, nakon čega je dat signal za početak vežbe.

Vežba je započela ispaljivanjem signalnog metka crvene boje, nakon čega sledi izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnjim i vremenskim uslovima, danju i noću.

Pored njih, svoje borbene mogućnosti prikazuje tenk M-84AC1, kao i bespilotna letilica "vrabac".

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Vojska Srbije

Danas će prvi put biti prikazano dejstvo noću novouvedenog protivoklopnog raketnog sistema "kornet em", koji poseduje sposobnosti za uništenje kompozitnog čelika do 1,3 metra ili armiranog betona do tri i po metra na daljinama do 8.000 metara.

Veliku vežbu je pre dva dana najavio i predsednik Srbije.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Vojna vežba

Biće dnevno-noćna vežba – rekao je Vučić i dodao da će biti ozbiljnih noćnih gađanja iz helikotera.

Da vidite kako tuku naše rakete, da vidite kornete prvi put i noću kako tuku – rekao je Vučić.

Vežba u vojnom kompleksu "Pasuljanske livade" počela je u 19 sati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Goran

09.04.2022 17:38

Samo jaka vojska koja je obučena I osposobljena kakva je danas zahvaljujući ulaganjima moze garantovati bezbednost gradjana i drzave.