NOVE LUDAČKE IZJAVE ALJBINA KURTIJA! Planira da tuži Srbiju za genocid - preti isključivanjem struje SEVERU KOSOVA!

Autor:

Vesti

25.03.2022

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer tzv. Kosova, Aljbin Kurti u sinoćnom gostovanju govorio je o problemima na Kosovu kao i o planu da tuže Srbiju za "genocid".

NOVE LUDAČKE IZJAVE ALJBINA KURTIJA! Planira da tuži Srbiju za genocid - preti isključivanjem struje SEVERU KOSOVA!

Foto: Youtube/ATV

Aljbin Kurti izjavio je da se spremaju da tuže Srbiju za genocid, dodajući da je to veoma složeno pitanje.

- Genocid se dogodio na Kosovu. Vršimo pripreme, to je kompleksno i gigantsko pitanje. Genocid nije zločin koji zastareva. Moramo da se pripremimo pre nego što započnemo ovaj proces. Genocid je zaustavila međunarodna zajednica sa NATO-om - rekao je Kurti.

On je istakao da je NATO 1999. godine shvatio da se na Kosovu može ponoviti zločin kao u Bosni.

Isključenje struje na Severu dovelo bi do sukoba

Premijer tzv. Kosova, Aljbin Kurti, izjavio je da plaćanje struje za Srbe na severu nije primereno, ali da trenutno, prema njegovim rečima, ne postoji druga opcija.

On je za KTV DESK rekao da bi došlo do sukoba ukoliko bi Srbima isključili struju KEDS i KOSTT jer bi bili priključeni na energetski sistem u Novom Pazaru.

- Jedina opcija je da se Severu isključi struja, da ostane bez struje. Ali ovo je još gore, jer bi se priključili na Novi Pazar. A to bi izazvalo sukob za koji još ne znamo kako bi se završio. Ali, na kraju, čak i tako ne možemo da nastavimo. Ovo je stanje koje sada traje više od 20 godina. Želimo da se sve reši mirnim putem. Dajemo šansu sporazumu o energetskim pitanjima na severu. Zajedno dodatno plaćamo za suverenitet - rekao je Kurti.

Republika

Foto: Youtube/ATV

Aljbin Kurti

"Kosovo je najdemokratskija i prozapadna zemlja na Balkanu"

- Ovo je jedina godina u poređenju sa svim vladama Republike Kosovo od proglašenja nezavisnosti u kojoj nema ustupaka Srbiji -  izjavio je u četvrtak premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti.

Prema njegovim rečima, njegova vlada je jednakost stranaka predstavila kao preduslov za istinski dijalog.

- Predstavili smo ravnopravnost strana kao preduslov za istinski dijalog i na kraju pravno-obavezujući sporazum - rekao je Kurti.

On je dodao da Kosovo nikada nije bilo u povoljnijoj poziciji prema Srbiji.

Kurti je rekao da nije upoznat sa smenom srpskih zvaničnika na Kosovu, koji su bili na sastanku sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, 22. marta u Beogradu.

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Kurti je, govoreći o slučaju predsednice Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljane Stevanović, izjavio da je to posao Sudskog saveta Kosova jer se pokazalo da za sada nema isključenja već samo suspenzija.

- Nisam u Sudskom savetu Kosova, nema isključenja, postoji suspenzija. Želim da budem fer, ali nisam na čelu SSK-a. Kosovo je najdemokratskija i prozapadna zemlja na Balkanu. Nije mi poznato učešće komandira policije u Beogradu. Za sada nemam informaciju da će sutra biti protesta u opštinama sa srpskom većinom - rekao je on.

Kurti: Kritike Kvinte "oštre" da se ne dozvoli Srbima na Kosovu da glasaju

Aljbin Kurti izjavio je da su kritike Kvinte bile veoma oštre u vezi sa tim da se ne dozvoli Srbima na Kosovu da glasaju na osnovu matičnih knjiga struktura na severu, ali je kazao da ne očekuje nikakve komplikacije u komunikaciji.

- Ustav Kosova moram da poštujem ja, a potom i drugi. Bila je to oštra kritika, imamo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. U stalnom smo kontaktu sa Briselom. Kritika je bila oštra, ali moramo nastaviti da poštujemo i volimo svoju zemlju više. Bolje mi je da dobijem oštre kritike, ako se ne dozvoli narušavanje suvereniteta zemlje, nego da prihvatim matične knjige, i da na ovaj način građanin Aljbin Kurti tuži premijera Aljbina Kurtija za kršenje zakona - rekao je on.

Kurti je istakao da želi mir na Kosovu i da se to podjednako odnosi na svakog građanina.

- Ne verujem da će EU zatvoriti svoja vrata, oštra kritika je teška, ali verujem da ćemo uspeti da izbegnemo probleme u komunikaciji. Za sada nema znakova da je neki od projekata zastao.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Evropska Unija

"Na Kosovu postoji 10 srpskih ekstremističkih organizacija"

Kurti je takođe izjavio da na Kosovu postoji 10 srpskih ekstremističkih organizacija koje, kako je rekao, propagiraju nacionalnu i versku mržnju.

Kurti je rekao da su ove organizacije jednom nogom u Beogradu, a drugom u Moskvi.

- Informacije ukazuju na to da na Kosovu postoji deset srpskih ekstremističkih organizacija koje su krajnja desnica i koje propagiraju mržnju, ne samo nacionalnu, već i versku i neguju srednjovekovni duh mističnog pravoslavlja. One su jednom nogom u Beogradu, a drugom u Moskvi. To su organizacije za koje verujem da, osim što imaju veze sa vladom u Beogradu, mogu da imaju i veze sa ruskim humanitarnim centrom u Nišu -  rekao je Kurti govoreći o mogućnosti da Rusija destabilizuje Kosovo.

Kurti je rekao i da je Kosovo ovih dana uvećalo broj sednica Saveta bezbednosti.

- Bili smo često na sastancima Saveta bezbednosti na kojima vršimo najnovije pripreme kako u pogledu opreme, tako i u pogledu posmatranja i aktivnosti. Takav sastanak imaćemo i sutra. Mi, u pozadini političke i javne sfere, intenzivno se pripremamo da ne bude iznenađenja i da sve institucije i državni organi budu sinhronizovani - rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, nakon okupacije Ukrajine, međunarodna zajednica i narodi Balkana neće dozvoliti da se Ukrajina ponovi na Balkanu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading