VUČIĆ SE OBRAĆA GRAĐANIMA: Za hranu ne brinite, za energente mi brinemo

Autor:

Vesti

12.03.2022

20:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se naciji.

VUČIĆ SE OBRAĆA GRAĐANIMA: Za hranu ne brinite, za energente mi brinemo

Foto: TV Pink/printscreen

Šef države je gost emisije "Intervju" na RTV Pink.

Predsednik Vučić govoriće o najvažnijim pitanjima u zemlji, regionu i svetu, a, kako je sam najavio, fokus će mu biti na odgovorima na neistine i planovima za budućnost.

 

 

 

Vučić je počeo pričom o krizi u Ukrajini:

- Dogodilo se ovo u Prvom i Drugom svetskom ratu. Nije dobra situacija ni tamo ni ovde. Svi misle da će ovo biti neki izborni intervju, ponašaću se suprotno svojim interesima i interesima političke organizacije koju vodim. Govoriću o problemima koji su iz dana u da sve veći. Taman mislite da ste se pripremili, odmah zatim shvatite da ništa niste uradili, jer dolazi novi problem. Nekoliko stvari moramo da promenimo. Mi ozbiljno shvatamo krize. Ceo svet se ne bavi ničime osim time (ratom). Mi bismo neretko želeli da živimo bolje ili bar isto.

- Imamo bezbroj problema i moramo da gledamo u budućnost. Nema lagodnog pristupa bilo čemu. Još nismo doneli odluku o besplatnim vrtićima iako bi to bilo strateški dobro u predizbornoj kampanji - naveo je Vučić.

Predsednik je dodao da "na računu imaju 1,25 milijardi evra, ali da nisu u mogućnosti da sad izađu u javnost sa odlukom o vrtićima, jer ne znaju šta ih čeka sutra".

- Nismo rekli ni da će plate i penzije da kasne. Čuvaćemo stabilnost, samo ljudi moraju da razumeju da je teško. Ne mogu da sakrijem očaj. Svaki dan sve je teže - rekao je Vučić i dodao da "za razliku od svih ostalih imamo najjeftiniju cenu struje za građane i za privrednike".

Istakao je da je ovo najteži sukob na teritoriji Evrope još od Drugog svetskog rata.

Ne pričam o nama, nego o Evropi i svetu. Rekao sam Siniši Malom i Ani Brnabić: "Pronađite način za jednokratnu pomoć prosvetarima od 10.000 dinara ili 100 evra". Oni su rekli da možemo sad, ali su mi rekli i da pogledam šta nam se dešava svaki dan, koliko ćemo morati da kupimo nafte, prehrambenih proizvoda... Pitanje je da li ćemo imati para ako ovo potraje 6 meseci ili 3 godine" - poručio je Vučić.

Na pitanje da li ćemo imati, predsednik je odgorio:

- Hoćemo. Plate neće da kasne. Ni penzije neće da kasne ni dan.

Napomenuo je da nam "stiže nova nafta" i da ćemo za 15 dana imati "do čepa pune rezerve".

- Spremamo se da budemo spremniji od svih ostalih. Ali ne možete da kažete da hoćete da imamo najjeftiniju struju i među najjeftinijim gorivom a da ne platimo ništa. Pa to ne može - izjavio je Vučić.

On je prokomentarisao i razgovor sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok:

- Razgovor je bio otvoren i iskren. Ja uvek tako razgovaram. Ali razgovor nije bilo lak. Naša trgovinska razmena sa Nemačkom je 6,514 milijardi evra, kao prvoplasirana i ta razlika raste u odnosu na ostale. Druga je Kina, koja takođe raste, treća je Italija... Nemačka nam čini 13 odsto razmene.

Vučić je kazao i kako je proteklih dana razgovarao sa kolegama i ministrima iz regiona, ne želeći da imenuje tačno kojih država, ali je rekao kako za lekove i hranu ne smemo nikada da ucenjujemo nekoga, kao i da moramo da brinemo o komšijama.

Zemlje Otovrenog Balkana moramo da snabdevamo, neću da kažem sa kim sam razgovarao, ali bilo bi smešno da ostavimo Crnu Goru ili Bosnu i Hercegovinu. Naši prijatelji iz Albanije su potpuno zavisni od uvoza. Ljudima iz Severne Makedonije takođe treba dodatno. U Prištinu su protkelih dana koliko su mogli, vukli brašno iz Srbije. Svi pored nas i koji su sa nama moraju da imaju to. Za lekove i hranu ne smete nikada nikoga da ucenjujete, morate da brinete o komšijama - poručuje Vučić.

Komentarišući nove pretnje Veslija Klarka Srbiji, on kaže:

- Ja njemu neću pominjati oružje, nego ću mu pomenuti Bojanu Tošović, Milicu Rakić i Sanju Milenković i još 79 poginule dece. Možeš li da spavaš? Je l' te nije sramota javno da govoriš o Srbiji.

Vučić navodi da noću gleda kineske, ruske, nemačke, francuske i naravno američke kanale.

- Bila je žestoka kampanja protiv Rusa na Zapadu i pre početka rata. Rusi su bili u šoku od reakcije Zapada i snage sankcija, a od šoka su se povratili posle četiri, pet dana. Sada su ruski mediji snažniji - poručuje on i dodaje da "ima Telekom, koji će uskoro dobiti i ukrajinske kanale".

Vučić se osvrnuo i na situaciju sa ekonomijom u Srbiji.

- Veći su nam problem energenti nego hrana. Za hranu ne brinite, za energente mi brinemo - poručio je.

Vučiću su pušteni snimci Vladete Jankovića, koji je aktuelnu vlast poredio sa Čaušeskuom i Hitlerom, kao i Marinike Tepić, koja je rekla da se "Vučić stidi i sebe i svojih saradnika".

- Meni ovo govori mnogo, kao i ljudima u Srbiji. Bezgrešni su samo, izgleda, naši politički protivnici.

Upitan da li je zabrinut za svoju sudbinu, predsednik je odgovorio:

- U istorijskom smislu jesam. Šta će neko da kaže za 20-30 godina, a ne danas. Da će neko da se seti koliko smo dobrih stvari uradili. Zato me brine ova kriza, jer želim da me pamte po tome što sam sačuvao mir i stabilnost i što je Srbija imala najveći rast u istoriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marija

12.03.2022 23:09

U Srbiji ima namirnica dovoljno za sve.