VUČIĆ se sastao sa šeficom NEMAČKE diplomatije: Četiri važna SPORAZUMA, Srbija korača velikim AMBICIJAMA (VIDEO)

Autor:

Vesti

11.03.2022

14:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Analenom Berbok.

VUČIĆ se sastao sa šeficom NEMAČKE diplomatije: Četiri važna SPORAZUMA, Srbija korača velikim AMBICIJAMA (VIDEO)

Foto: Tanjug

Na pitanja novinara iz Nemačke, da li je šefica diplomatije dobila signal od Vučića da će se distancirati od Putina, ministarka Berbok odgovara.

- Predsednik je govorio o tome da Srbija ima jasan stav kada je reč o ovom ratu koji je protiv međunarodnog prava - rekla je Berbok.

Da li delite stav koji je izneo Emanuel Makron da Srbija zaslužuje članstvo u EU?

- Moj lični stav je da je važno pridržavati se pravila, a to važi za sve zemlje. Postoji jasan postupak za prijem u EU. Mi nismo samo ekonomska već i zajednica vrednosti koje delimo. Razgovarali smo intenziviranju pristupa Srbije EU - istakla je Berbok.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

- Nisam siguran da je prevod bio baš najbolji danas. Ne znam oko čega Srbija da se distancira. Mi nemamo nikakve veze sa sukobom u Ukrajini. Kod nas važi poštovanje međunarodnog prava baš onako kako je Ukrajina podržala teritorijalni integritet Srbije. Nismo vezani za ličnosti, niti se rukovodimo ličnim, već stojimo na liniji odbrane međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta svih država. Srbija ima isti stav i nije uradila ništa što bi povredilo Ukrajinu. Srbija ima stav koji je donet na sednici UN i ponaša se odgovorno i prema situaciji u regionu. Od početka sukoba u Ukrajini nisam imao kontakte sa ruskim zvaničnicima i ne znam  od čega treba da se distanciramo. Nemamo veze sa tim sukobom i imamo jasan stav o poštovanju međunarodnog prava i normi - naveo je predsednik.

Obraćanje Analene Berbok

Berbok je podvukla da Nemačka i Srbija planiraju još zajedničkih projekata i podsetila da veliki broj nemačkih firmi ulaže u Srbiju.

Republika

Foto: Tanjug

Šefica diplomatije u Nemačkoj

Šefica diplomatije u Nemačkoj istakla je kao bitne teme sa sastanka stanje u regionu koje je od izuzetne važnosti za mir, stabilnost i buduću saradnju.

- Imamo četiri spremna sporazuma, i na tome radimo - rekla je šefica diplomatije.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima nakon sastanka sa Analenom Brbok rekavši sa Srbija i Nemačka imaju snažno prijateljstvo i snažnu ekonomsku saradnju.

Kako je istakao, jedna od tema bila su i dešavanja u Ukrajini, kao i odluka Srbije, dodajući da je pokušao da objasni pozoiciju naše zemlje.

 - Imao sam čast da razgovaram sa Analenom Berbok. Tema su bili naši bilateračni odnosi. Imamo odlične ekonomske odnose. Nemačka je naš ubedljivo najveći spoljnotrgovniski partner, investitro i donator Srbije. Zahvalni smo na tome nemačkim privrednicima i vladi. Razgovarali smo i o evropskom putu Srbije - rekao je predsednik Vučić.

Republika

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

- Razgovarali smo o situaciji u regionu. Za nas su mir i stabilnost ključni. Poštujemo teritorijalni integritet BiH i integritet Republike Srpske u okviru BiH. Imamo različite stavovoe po pitanju Kosova, ali smo se složili da se sva rešenja donose u okviru dijaloga i spremni smo da nastavimo i napredujemo kroz dijalog.

- Analena Berbok je imala razumevanja i saslušala stav Srbije i po pitanju situaciju u Ukrajini. Nemačka je naš najvažniji politički partner i razumem nemačku poziciju kao najsnažnije zemlje EU. Unapređivaćemio naše odnose sa Nemačkom i bićemo srećni da se ponovo susretnemo i razgovaramo sa predstavnicima ove zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je izjavio da će razgovori sa nemačkom ministarkom Analenom Berbok biti od veoma velike važnosti.

Daćemo sve od sebe da čuvamo i dobre bilateralne odnose sa Nemačkom, smatramo da je put u Evropsku uniju veoma važan za nas - rekao je Vučić.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Sastanak

Nakon sastanka, Vučić i Berbok obratiće se medijima.

Šefica nemačke diplomatije je u četvrtak boravila u Sarajevu i Prištini, a posle sastanka sa zvaničnicima BiH poručila je da je evropska budućnost zemalja Zapadnog Balkana nemački glavni priroritet.

Berbok je nakon toga u Prištini, između ostalog, pozvala na nastavak dijaloga Beograda i Prištine ističući da se mora naći rešenje prihvatljivo za obe strane po pitanju glasanja Srba na Kosovu na izborima 3. aprila koje organizuje Srbija.

Nemačka ministarka iz Beograda putuje za Moldaviju.

Sastanak je zakazan danas, sa početkom od 12 časova.

Održaće se u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike (ulica Andrićev venac 1).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (3)

Loading
zora

11.03.2022 14:29

Nije ona dosla zbog bilatelarnih odnosa. Cilj je pritisak da se Srbija odrekne Rusije. Svi rade samo na tome. Boli ih uvo sto su nas ubijali i uzeli teritoriju. Oni zele da igramo kako sviraju i basta. Nema promene neutralnosti jer smo tek onda najebali. Popustili sad, popustaju uvek.

Odgovori 14 0
Miki

11.03.2022 23:29

Nemačka nam je bitan ekonomsi i privredni saradnik i treba da održavamo što bolje odnsoe sa njima i da ih dodatno unapređujemo.

Maja

12.03.2022 18:27

Поштовани, Председниче Републике Србије,надам се да ћете успети у свему томе захбаљујући свим грађанима. Срдачан поздрав