PLJUVAČINA! SRAMAN NAPAD NA CRKVU I PATRIJARHA: Šolakovim medijima ništa nije sveto!

Autor:

Vesti

02.03.2022

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mediji naklonjeni Draganu Đilasu napali su Srpsku pravoslavnu crkvu i patrijarha Porfirija zbog saopštenja koje je Crkva objavila, a odnosi se na pojedine medije koji na svaki mogući način, već duže vreme, pokušavaju da diskriminišu, kako i Crkvu tako i patrijarha.

PLJUVAČINA! SRAMAN NAPAD NA CRKVU I PATRIJARHA: Šolakovim medijima ništa nije sveto!

Foto: Tanjug/ST

Naime, list Danas, koji je u vlasništvu Dragana Šolaka, kao i portal Direktno, koji je objavio tekst u kom jedan od sagovornika Željko Bodrožić, predsednik NUNS, brutalno su vređali crkvu.

- Vidimo da je to ratoborno i ksenofobično krilo i dalje moćno i da nesmetano seje mržnju i razdore umesto da iz Crkve budu preovlađujuće poruke mira, ljubavi i razumevanja. Za njih je Milorad Vučelić svetao primer novinarstva i zato su ga okitili ordenom, a kad je tako, nije ni čudo što neke vladike svoje sunarodnike i sugrađane nazivaju stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima i što huškaju ljude jedne na druge - rekao je Bodrožić.

POLITIZACIJA PRIČE

Da je cilj bio politizacija čitave priče, svedoče i optužbe u ovim medijima da je saopštenja SPC sve više podsećaju na saopštenja SNS.

- Naš sagovornik (Bodrožić, prim. aut.) dodaje da je poslednjih godina vrh SPC toliko srastao s vladajućom partijom, da i crkvena saopštenja liče kao da ih je sročila Vladanka Malović, a poput državnog vrha, i crkveni se prema kritičarima režima odnosi preteći i siledžijski, uopšte ne mareći za posledice koje te njihove bezdušne etikete mogu da naprave prozvanim novinarima - stoji u tekstu koji su objavili Danas i Direktno.

Republika

Foto: youtube.com/SerbiaBroadbandSBB, Promo

 

Povod za gnev Danasa i portala Direktno, medija koji favorizuju politiku Dragana Đilasa, bilo je saopštenje SPC u kojem iznose činjenice koje negiraju bilo kakvo učešće patrijarha i SPC u izbornoj kampanji.

- Kratak kadar sa svečanosti povodom Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije, na kom je među prisutnim ličnostima i patrijarh Porfirije, a koji je tog dana emitovan bukvalno na svim srpskim medijima nalazi se u videu koji je na Jutjub kanalu predsednika republike. Mada taj video nije promotivnog predizbornog karaktera niti ga prikazuju drugi emiteri, nego je deo hronologije redovnih predsedničkih aktivnosti, patrijarh je odmah optužen za učešće u kampanji koja u tom trenutku nije bila ni počela - navedeno je u saopštenju SPC.

CRKVA NIJE STRANKA

Politički analitičar Branko Radun smatra da je jasna namera da se diskredituju SPC i patrijarh Porfirije, koji je veliki autoritet srpskom narodu.

- Njima on smeta jer oni sve gledaju po principu ako nisi s njima, onda si protiv njih, na uzimajući u obzir da je u pitanju Crkva, koja, prema svim pravilima ne treba da bude deo politike. Treba da shvate da Crkva nije neka politička stranka koja će preći na jednu ili drugu stranu niti je njena misija da nekoga dovodi i svrgava s vlasti - poručuje Radun.

Đokić: Narativ deljenja Srba i Srbije

Verski analitičar Predrag Đokić kaže za Srpski telegraf da je u pitanju klasičan napad na SPC koji upućuju predstavnici takozvane druge Srbije i to, kako ističe, nije ništa novo.
- Svaki patrijarh koji je do sada bio na čelu SPC je uvek poštovao državne praznike, državne institucije i ljude koji ih zastupaju. Dolazak patrijarha na obeležavanje Dana državnosti je sasvim očekivano. On time nije prekršio ništa niti se time na bilo koji način umešao u politiku. Patrijarhov poziv da se sveštenici ne mešaju u politiku je poziv smirenja, kako se dalje ne bi dizale tenzije u vezi s brojnim političkim situacijama, kako u svetu tako i kod nas. A svi ovi napadi, koje čitamo u određenim medijima, uklapaju se u narativ deljenja Srba i Srbije - smatra Đokić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading