REM REAGOVAO NA PROPAGANDU N1: Više povreda medijskog ponašanja u seriji "Decenija vlasti"

Autor:

Vesti

02.03.2022

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U REM-u pozivaju pružaoce medijskih usluga da ne prikazuju sadržaje koji vode stvaranju netrpeljivosti, političkih napetosti i podela u društvu.

REM REAGOVAO NA PROPAGANDU N1: Više povreda medijskog ponašanja u seriji "Decenija vlasti"

Foto: printskrin

Savet REM-a prihvatio je zaključke Službe za nadzor i analizu koja je utvrdila da je prikazivanjem informativno-dokumentarne serije „Decenija vlasti" posvećene Aleksandru Vučiću, koja je emitovana na TV N1, učinjeno više povreda odredbi koje uređuju ponašanje medija.

U REM-u pozivaju pružaoce medijskih usluga da ne prikazuju sadržaje koji vode stvaranju netrpeljivosti, političkih napetosti i podela u društvu.

Savet REM-a saopštio je da je na vanrednoj sednici održanoj 1. marta usvojen izveštaj Službe za nadzor i analizu o programskom sadržaju, petodelnoj ifnormativno-dokumentarnoj seriji „Decenija vlasti“, prikazanom u periodu od 14 – 28. februara 2022. godine na programu TV N1.

Kako se navodi, pristup temi je višeslojan i u skladu sa široko postavljenim narativom koji je osim tekstom, podržan u asocijativnoj ravni kombinacijom slike, tona i vizuelnih efekata i usmeren na to da gledalac stekne uverenje kako su godine u kojima je sadašnji predsednik Republike obavljao neku od ranijih političkih funkcija godine ''opšteg nazadovanja i propasti Srbije na svim poljima''.

Ocenjuje se da je vrednosna opredeljenost sadržaja svih pet epizoda serije u odnosu na Aleksandra Vučića izrazito nepovoljna, obeležena političkom netrpeljivošću i da se u celini sastoji od političkih i moralnih diskvalifikacija, čemu je, kako se navodi, prilagođen i izbor sagovornika u emisiji.

Dodaje se da je asocijativni niz audiovizuelnog izraza širi od onog iskazanog tekstom koji izgovaraju narator ili sagovornici jer, kako se ocenjuje, sa sobom nosi svoje mataforičko i simboličko značenje i uobličen je doslednim dramaturškim postupkom.

Savet REM-a još jednom apeluje na sve pružaoce medijskih usluga da objavljivanjem svojih programskih sadržaja doprinesu razvijanju demokratskog dijaloga i toka izborne kampanje i da svim učesnicima izborne trke obezbede jednake uslove za predstavljanje svojih stavova i političkih programa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading