ZANIMANJE 3. APRILA: Evo ko sve može biti kontrolor kutije, kako i kolika je DNEVNICA

Autor:

Vesti

01.03.2022

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kontrolori izbora ili kako ih u narodu jednostavno zovu čuvari kutija značajan su deo svakog izbornog procesa. Na njega ima pravo svaki učesnik izbora - stranka, koalicija, nezavisni kandidat...

ZANIMANJE 3. APRILA: Evo ko sve može biti kontrolor kutije, kako i kolika je DNEVNICA

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Poslednjih dana najviše poziva građanima da se prijave za poziciju kontrolora na biračkom mestu upućuju opozicione stranke. Važno je znati da kontrolor može biti svaki punoletan građanin Srbije. Iako ih obično imenuju političke stranke, i najčešće potiču iz partijskog članstva, ne znači da morate biti član neke partije da biste bili "čuvar kutije" na biračkom mestu.

Ko može biti čuvar kutije

Kontrolor na izborima može biti svaki punoletan građanin koji je državljanin Republike Srbije sa stalnim prebivalištem. Negov radni dan počinje u 6 h ujutru, jer se biračka mesta otvaraju u 7 časova. Kontrolori ostaju do kraja izbornog dana, odnosno do sastavljanja zapisnika i konačnog utvrđivanja broja glasova. Naravno, moguće je da dan podele u dve smene, zavisno od situacije na samom biračkom mestu.

Kolika je dnevnica kontrolora

Dnevnica kontrolora je 2.500 dinara i isplaćuje se iz budžeta RS. Posao kontrolora je da kontroliše izborni proces. Kontrolori bi osim što nadgledaju tajnost glasanja, trebalo da spreče moguće zloupotrebe na biračkim mestima, kao što su ubacivanje već zaokruženih listića u kutije, glasanja umesto onih koji nisu prisutni. Zatim, obave kontrolu izgleda biračkog mesta, da li ima li stranačkih obeležja u krugu od 50 metara od biračkog mesta.Jedan od zadataka je utvrđivanje tačnog broja glasačkih listića za dato biračko mesto. Kontrolu dokumenata od strane glasača u toku izbornog dana.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Glasanje

Obaveza kontrolora je prijavljivanje i unošenje u zapisnik bilo kakve neregularnosti u toku izbornog dana koa kašnjenja pri otvaranju biračkog mesta, prekide glasanja duže od jednog časa, nepodudaranja u izbornom materijalu, itd. Podjednako je važna kontrola zatvaranja biračkog mesta, odnosno brojanje glasova i sastavljanje zapisnika biračkog odbora. Na kraju glasanja, kontrolori oni utvrđuju rezultate na biračkom mestu.

Obuka za kontrolora

Kontrolori prolaze obuku tokom koje se upoznaju sa procedurama, sadržinom izbornog materijala, koracima koji se preduzimaju, a posebno sa nepravilnostima i načinima da se one preduprede ili spreče.

Republika

Foto: Tanjug/Z. MIRKOVIĆ

Biračko mesto

Obuke organizuju stranke a od 2020. godine, ove obuke organizuje i Republička izborna komisija. Trenutne porocene su da je za predstojeće izbore potrebno između 16 i 17.000 članova biračkih odbora. Odnosno kontrolora, da bi sa po dva člana pokrili sva biračka mesta kojih ima oko 8.200.

Spisak za takozvane čuvare kutija zatvara se 19. marta i do tada stranke i koalicije imaju priliku da prijave ljude koji će biti njihovi kontrolori na izbornim mestima, prenosi Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Vlada

01.03.2022 13:02

Lepa dnevnica.