MIĆUNOVIĆEVA ŠAMARČINA ZA ĐILASA: Neću sa izdajnicima i prevrtačima

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi predsednik DS podržao Tadića i okrenuo leđa lideru SSP jer ne podržava ljude koji nemaju politiku, već ih interesuje samo vlast.

MIĆUNOVIĆEVA ŠAMARČINA ZA ĐILASA: Neću sa izdajnicima i prevrtačima

Foto: printscreen

Dragoljub Mićunović, doajen opozicione političke scene Srbije, naročito tokom vladavine bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, svedok političkih prilika s višedecenijskim stažom, održao je žestoku lekciju delu opozicije koju predvodi lider SSP Dragan Đilas, praktično ih nazivajući izdajnicima, prevrtačima, koji deluju po principu plemenske isključivosti - ako nisi sa mnom, onda si moj neprijatelj.

Mićunović, jedan od osnivača Demokratske stranke i njen prvi predsednik posle obnavljanja te partije 1990, podržao je liste za republičke i beogradske izbore "Boris Tadić Ajmo, ljudi" i "Duško Vujošević - Boris Tadić - Ajmo, ljudi" jer, kako je kazao, okuplja ne samo njegove stare prijatelje već i nove ljude i one koji razumeju politiku na način na koji je on razumevao čitav svoj politički život.

- Politika je bila želja da napravimo jedno uljudno i pristojno društvo, zasnovano na pravilima, institucijama, uzajamnom poštovanju i demokratskoj utakmici. Umesto toga, danas politika postaje sve više borba isključivo za vlast - naveo je Mićunović.

ZRNO POLITIKE

I na drugim listama pokušao je, istakao je, da nađe zrno politike koja bi mogla da mobiliše glasače, ali nije uspeo:

Šamarčić i od koalicije "Moramo" - Neće ni Đilasa ni Ponoša

Osim "šamarčine" od profesora Mićunovića, pao je "šamarčić" i od kolega opozicionara okupljenih oko koalicije "Moramo", koju čine Ne davimo Beograd, Akcija, Ekološki ustanak, Politička platforma Solidarnost. Uprkos pokušajima da Zdravka Ponoša, predsedničkog kandidata iz "Ujedinjene Srbije", koalicije koju predvodi Đilasov SSP, nametnu svima u opoziciji, iz "Moramo" su se oduprli pritiscima i kandidovali na predsedničkim izborima profesorku Biološkog fakulteta Biljanu Stojković.

- Nalazio sam ono što apsolutno nije politika, već je jedna plemenska isključivost, s nultom tolerancijom i mržnjom. A politička utakmica bez tolerancije je nasilje. Zastrašujući je manir da, ako nisi sa mnom, onda si moj najveći neprijatelj. Potreban nam je dijalog u kom se strane uvažavaju i koji je pitanje argumentacije, a ne moći. Ja sam malo starinski čovek, ne volim izdaje i prevrtače.

Foto: ST/P.Divac

 

 

Mićunović je potom otvoreno govorio o zamerkama koje ima na račun bivših lidera DS, među kojim je bio i Đilas.

- Kada je stranka u koju sam duboko razočaran na čelo dovela razne ljude koji s demokratijom imaju nesporazum i kada sam video ko će da vodi te liste, da se mešaju različite ideologije i vrednosti i da je jedina politika samo smena ove vlasti, zapitao sam se šta to znači. Videli smo u politici razne gluposti, ali takva nas neće daleko odvesti - smatra Mićunović.

DS KAO PRIVEZAK

Nije teško naslutiti, ocenjuju sagovornici Srpskog telegrafa, da je Mićunović zapravo "opalio šamar" Đilasu.

- Dragoljub Mićunović je osnivač DS. On mnogo bolje od drugih vidi da se ta partija pretvorila u politički privezak Dragana Đilasa. I naravno da ga to boli - kaže za Srpski telegraf Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Gordana Vujošević

01.03.2022 12:16

Gospodine pregazilo Vas vreme. Odavno ste u političkoj penziji i tamo treba da ostanete. Možda da pišete memoare?

Vlada

01.03.2022 12:52

Bravo Mićune Srbine!