ŠOKANTNE ISTINE O SRPSKIM POLITIČARIMA: Otkrivamo šta je sve Ponoš pevao Amerima! A evo kod koga je Đilas išao da pljuje Ruse!

Autor: B.K - J.J.

Vesti

21.02.2022

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reforme srpske odbrane obezbeđuju vojnu orijentaciju i stav koji će biti u našem interesu. A u srcu te reforme je zamenik načelnika Generalštaba Zdravko Ponoš.

ŠOKANTNE ISTINE O SRPSKIM POLITIČARIMA: Otkrivamo šta je sve Ponoš pevao Amerima! A evo kod koga je Đilas išao da pljuje Ruse!

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

On uživa snažnu podršku predsednika Tadića i očekuje se da će biti sledeći načelnik Generalštaba.

Ovo, doslovno, stoji u depeši Vikiliksa 06BELGRADE842, kojom američke diplomate iz ambasade u Srbiji obaveštavaju šefove u Vašingtonu o aktuelnostima vezanim za našu vojsku. Dakle, od reči do reči, Amerikanci su ubeđeni da će reforme vojske biti u njihovom interesu.

Pomenuta depeša samo je jedna u nizu onih u kojima se pominje Ponoš, sada predsednički kandidat grupacije okupljene oko Dragana Đilasa. O skrivenom radu na uvođenju Srbije u NATO i američkom nametanju da Ponoš postane načelnik

Generalštaba svedoči nekoliko tajnih izveštaja koji su procurili zahvaljujući Vikiliksu.

Republika

Foto: printscreen/wikileaks.org

 

Depeša 06BELGRADE842 govori o tome kako je Ponoš video reformu vojske.

- Kao najvažnije, Ponoš je rekao da promena stanja svesti oružanih snaga, a naročito oficira, predstavlja najveći izazov - navodi se u ovoj depeši.

Depeša 06BELGRADE1294 otkriva kako Tadić u američkoj ambasadi govori da ne može Ponoša da imenuje ako se Koštunica usprotivi jer je on blokirao imenovanje, a 06BELGRADE1381 kako ambasador Majkl Polt traži od Koštunice da podrži brzo razrešenje pitanja komandovanja vojskom, uključujući i imenovanje Ponoša za načelnika Generalštaba. Na tu funkciju je Ponoš potom vanredno imenovan 12. decembra 2006.

Depeša 06BELGRADE880 iz juna 2006. detaljnije objašnjava Ponoševe stavove.

- General Ponoš je nedvosmislen oko strateške opredeljenosti srpskih oružanih snaga ka ulasku u Partnerstvo za mir i konačnom učlanjenju u NATO - piše u dokumentu.

Ponoš, podsetimo, ni u jednoj svojoj izjavi nije negirao autentičnost depeša Vikiliksa.

Deo stvari koje je otkrio Vikiliks

Dragan Đilas

1. Kako piše Vikiliks, Đilas se 13. avgusta 2009. sastao s američkim diplomatama kojima je rekao da je nezadovoljan ponašanjem ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina. Upitan o predstojećoj poseti premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji, rekao je da pokušava da smanji ulogu u tome zbog Konuzina. Demantovao je da DS radi na približavanju Srbije Rusiji, a na ručku u francuskoj ambasadi izjavio je da Rusi ni u svojoj zemlji nisu izgradili metro 30 godina, pa nema šanse ni u Srbiji
2. Ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter je napisao da Đilasu mogu da budu otvorena vrata za premijersko mesto umesto bezbojnog i neprimetnog Mirka Cvetkovića
3. U depeši od 19. marta 2009. Manter navodi da mu je Đilas rekao da je njegov plan za razvoj Beograda "više marketinški nego realan"

Vuk Jeremić

Republika

Foto: youtube.com/N1

 

1. U poverljivom dopisu od 6. 9. 2007. navodi se da je Jeremić na zatvorenoj sednici Severnoatlantskog saveta u Briselu rekao da se zalaže za "punopravno članstvo Srbije u NATO". Pola godine kasnije tadašnji američki ambasador u Beogradu Kameron Manter piše Stejt departmentu da ne treba da ih brine Jeremićeva nacionalistička retorika jer je on zapravo igrač NATO
2. Jeremić se ambasadoru Manteru žalio da upravo dolazi sa sastanka s Tadićem na kojem je Tadić bacio pepeljaru na njega, iznerviran zbog pisma generalnog sekretara UN Ban Ki Muna
3. U privatnom razgovoru s američkim ambasadorom, prema belešci od 22. oktobra 2008, Jeremić je priznao da će srpske vlasti "morati da prihvate bilo kakav ishod pregovora" o zameni Unmika misijom Euleks, a da će onda "morati to da predstave kao uspeh Srbije"

Boris Tadić

1. Tadić je 11. decembra rekao američkom ambasadoru da se nada da ćemo se uzdržati od javnih izjava kojima povezujemo izbore i Kosovo. On je primetio da je francuski ministar spoljnih poslova Kušner nedavno prokomentarisao da će Evropa odložiti proglašenje nezavisnosti da bi potpomogla Tadićeve izborne šanse: "To može biti tačno", rekao je predsednik, "ali je bolje da to strani lideri ostave neizgovorenim zarad njegove kampanje"
2. U privatnim susretima s izaslanicima Poltom i Viznerom naglasio je da će dan nakon odluke o statusu Kosova početi s jačanjem odnosa s tri ključna stuba srpske spoljne politike - SAD, EU i, kako Polt navodi, neizbežno Rusijom. "Njegova je ispravna namera da prihvati neizbežnost nezavisnosti Kosova", zaključio je Polt.

Republika

Foto: ST/E. ČONKIĆ

 

 

Mlađan Dinkić

Potpredsednik Vlade Dinkić sastao se s američkim ambasadorom Manterom 11. jula 2008.
- On je podvukao potrebu za odobrenjem UN za EU misiju na Kosovu i zatražio od SAD nagoveštaj koja bi bila najbolja diplomatska strategija za to - navodi se u izveštaju i dodaje da je Dinkić rekao da će "preko njega mrtvog posao s gasom (ruska kupovina NIS) biti realizovana u dotad ugovorenom obliku".

Borko Stefanović

U depešama je otkriveno da je Stefanović u vreme dok je bio šef pregovaračkog tima za Kosovo molio SAD da odlože priznanje srpske pokrajine do okončanja drugog kruga predsedničkih izbora. Time je hteo da zaštiti Borisa Tadića, tadašnjeg lidera DS, i omogući mu izbornu pobedu. Stefanović je obećao Vašingtonu da će Tadić osnažiti veze Srbije i Zapada.

Nenad Čanak

Lider LSV Nenad Čanak je na sastanku s Amerikancima izjavio da je Boris Tadić dobar čovek, ali da mu nedostaje makijavelizma i da se okružio dobrim savetnicima. "Za Srbiju je politika, a ne seks zabava za sirotinju", objasnio je prisutnima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Loading
Бобица

21.02.2022 10:48

Понош је издајник и то је права реч која описује његово деловање у претходном режиму

Odgovori 22 0
Jela

21.02.2022 10:48

Ponoš misli da je jako pametan, ali narod ga ne voli1

Odgovori 18 1