NATO BI PLJUNUO NA SEBE AKO BI PRIHVATIO KOSOVO: Detaljna analiza - Šta posle zahteva Prištine da uđe u alijansu?!

Autor:

Vesti

01.03.2022

09:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako bi Zapad prihvatio Kosovo u NATO, prekršio bi sopstveni statut.

NATO BI PLJUNUO NA SEBE AKO BI PRIHVATIO KOSOVO: Detaljna analiza - Šta posle zahteva Prištine da uđe u alijansu?!

Foto: Ilustracija Republika.rs, ST/Nebojša Mandić, Pixabay

Po statutu ovog vojnog saveza članice mogu biti samo međunarodno priznate države koje nemaju nerešene teritorijalne sporove sa drugim zemljama. Uprkos tome što ne ispunjavaju osnovne uslove za članstvo, lažna država Kosovo najavila je aplikaciju za ovaj vojni savez.

Kako pišu "Novosti", ovo je samo još jedan u nizu pritisaka na Srbiju koja se našla u nezavidnom položaju nakon krize u Ukrajini

Nakon poziva iz Prištine da se Kosovo primi u NATO i instalira svoju stalnu bazu na svojoj teritoriji, oglasio se i američki kongresmen Riči Tores koji je pozvao Vašington da se ovaj posao završi "po hitnom postupku".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost, za "Novosti" rekao je da su zahtevi Prištine potpomognuti iz SAD besmisleni, ali i opasni. 

Međutim, kada pogledamo u kakvoj je globalnoj i teškoj političkoj krizi svet, onda je jasno da su i čuda čak moguća. Ukoliko bi se politički Zapad odlučio na takav sulud potez i pozvao Kosovo u NATO, time bi Alijansa prekršila sopstveni statut, jer on predviđa da nepriznata država ili ona koja ima neki teritorijalni problem ne može da postane članica, kaže Karanović.

- Jasno je da Zapad u ukrajinskoj krizi želi da mobiliše sve saveznike u svetu, ali ne znam koliko bi im išlo naruku da otvore novi, u najmanju ruku politički front, na trusnom području Zapadnog Balkana. Mislim da bi takvi potezi bili samo kontraproduktivni.

Kosovo ne može u NATO 

I LJuban Karan, bivši oficir kontraobaveštajne službe, ukazuje na to da se zapadne sile sada maksimalno pozivaju na poštovanje međunarodnog prava, a prijem Kosova u NATO bilo bi njihovo opasno kršenje:

Kosovo ne može u NATO jer nije priznata država. Po meni su poslednji zahtevi iz Prištine još jedan vid pritisaka i pretnji da se svrstamo na jednu stranu i priključimo sankcijama Rusiji.

Đuzep Borelj, šef diplomatije EU, pozvao je u ponedeljak Brisel da motri na situaciju izvan Ukrajine, na Moldaviju i Gruziju, ali da se pažnja obrati i na Zapadni Balkan.

- Moramo da budemo obazrivi kada je reč o Zapadnom Balkanu i da obratimo pažnju šta se dešava sa pozicijama i usaglašavanjima zemalja regiona, koje su kandidati za članstvo u EU, sa našom spoljnom politikom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Miki

01.03.2022 12:33

A zar to vec nisu uradili zlocinacka organizacija ne bira sredstva