PUTIN RATUJE ZA NOVU SRBIJU! Otkrivamo, Lugansk su stvorili Srbi: Mnogi ovo ne znaju, ali istorija je neumoljiva! (FOTO)

Autor:

Vesti

22.02.2022

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lugansku Narodnu Republiku, koja je odlukom predsednika Vladimira Putina priznata kao nezavisna država od strane Ruske federacije, osnovali su Srbi.

PUTIN RATUJE ZA NOVU SRBIJU! Otkrivamo, Lugansk su stvorili Srbi: Mnogi ovo ne znaju, ali istorija je neumoljiva! (FOTO)

Foto: printscreen/Tanjug/AP

Vladimir Putin proglasio priznao Lugansku Narodnu Republiku kao nezavisnu državu

Iako su oči svetske pa i javnosti u Srbiji uperene na istok Evrope, gde običan svet sa neizvesnošću čeka dalji rasplet događaja nakon odluke Vladimira Putina da prizna Donjeck i Lugansk kao nezavisne države, malo ko zna da su Lugansk osnovali srpski iseljenici.

Sve se odgiralo pre više od dva ipo veka, kada je ruska carica Jelisaveta ukazom iz 1753. godine ovu zemlju na upravljanje poverila Srbima, kao znak zahvalnosti za doprinos u ratnim dejstvima protiv Tatara.

Republika

Foto: printscreen

Spomenik u centru Slavjanoserbska

Prema pouzdanim istorijskim informacijama, o kojima su neretko svedočili i sami meštani Luganska ali i istorijski spomenici, deo srpskih izgnanika je tokom Velike seobe krenuo ka severoistoku, a krajnja destinacija do koje su došli su upravo Donjeck i Lugansk.

Celo ovo područje je bilo nazvano Slavjanoserbsk, što u prevodu znači Nova Srbija, a varošica nedaleko od Luganska koja postoji i danas ponela je ime Slavjanoserbsk.

Republika

Foto: printscreen

Pravoslavna crkva u Slavjanoserbsku

Na 250. godišnjicu od osnivanja u ovom mestašcetu podignut je i spomenik, koji je pouzdano istorijsko svedočanostvo o povezanosti srpskog, ruskog ali i ukrajinskog naroda.

Na spomeniku se nalazi ruski i ukrajinski kozak, kao i srpski vojnik.

Inače, i slavni srpski pisac Miloš Crnjanski u svojoj genijalnoj knjizi Seoba pisao je između ostalog i o Srbima koji su se spletom istorijskih okolnosti našli na krajnjem istoku Evrope.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
gege

23.02.2022 14:48

a pa sad je sve jasnije zasto smeta amerima