SRBI IZDAJNICI SPASLI NASERA ROBIJE: Kako je zlikovac izbegao Hag zbog Kravice

Autor: Dejan Katalina - Kristina Ilić

Vesti

11.02.2022

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski svedoci koji su trebali da svedoče u korist tužioca tokom suđenja menjali iskaze u korist Orića

SRBI IZDAJNICI SPASLI NASERA ROBIJE: Kako je zlikovac izbegao Hag zbog Kravice

Foto: Profimedia

Jedan od najvećih problema što niko od Bošnjaka nije odgovarao za zločine nad Srbima jesu i sami Srbi koji za male pare i sitne interese lažno svedoče u korist zlikovaca, kaže za Srpski telegraf Milan Đukić, predsednik Boračke organizacije opštine Srebrenica.

On dodaje da se od početka pokretanja postupaka protiv Bošnjaka za ratne zločine vršio jak pritisak na svedoke koji bi imali šta da kažu na sudu, pa zato gotovo nijedan slučaj nije dobio sudski epilog.

- Treba se setiti slučaja Nasera Orića, kada su ljudi odavde koji su trebali da svedoče protiv njega bili ucenjivani i zastrašivani da ne izlaze pred sud. Sada su našli neki snimak s televizije, pa na osnovu njega pokreću postupak, a imali su sve vreme kredibilne svedoke, koji su svojim očima videli grozote koje su činili Orić i njegovi, a nisu reagovali - kazao je Đukić.

Vađenje očiju

Naser Orić, komandant 28. divizije vojske BiH, dva puta je utekao ruci pravde. Godine 2008. Apelaciono veće Haškog tribunala pravosnažno je oslobodilo ratnog zapovednika Armije BiH u Srebrenici krivice za zločine nad Srbima u tom gradu 1992-1993. Veće je time preinačilo prvostepenu presudu, izrečenu u leto 2006, kojom je Orić bio proglašen krivim što nije sprečio zločine nad Srbima, na osnovu čega je bio osuđen na dve godine zatvora.

Republika

Foto: Profimedia

Zločin bez kazne: Srpske žrtve u BiH

 

Oriću je ponovo suđeno 2015. u Sarajevu, nakon što je srpsko tužilaštvo ustupilo ovaj slučaj kolegama iz BiH, i to u fazi istrage, što je bio nonsens. Orić je prethodno uhapšen u Švajcarskoj prema poternici iz Srbije, a izručen je BiH.

Suđenje Naseru je otpočelo u januaru 2016, a optužnica ga je teretila za tri ubistva počinjena nad sudijom Slobodanom Ilićem, Milutinom Miloševićem i Mitrom Savićem. Sva trojica su, prema navodima optužnice, likvidirani nakon zarobljavanja, i to Slobodan Ilić nakon napada na selo Zalažje na Petrovdan, 12. jula 1992, Milutin Milošević nakon napada na zaselak Lolići, dok je Mitar Savić ubijen u napadu na selo Kunjerac. Detalji ubistva sudije Ilića posebno su apostrofirani u srpskoj javnosti, a jezivi opis likvidacije sa sve detaljima vađenja očiju i klanja nožem, koje je, prema izjavama svedoka, počinio Naser Orić, bili su više nego upečatljivi.

Optužnica protiv komandanta Srebrenice bazirala se na iskazu trojice svedoka čiji su kredibilitet osporili ne samo odbrana već i sami Srbi iz srednjeg Podrinja.
Prilikom napada na Zalažje svedok pod šifrom O-1 je tvrdio da je video Orića kako kolje sudiju Ilića i zatim puca rafalom prema civilima koji beže iz sela. Demantovali su ga vojnici Vojske Republike Srpske koji su se sakrili na tavan i gledali šta se dešava. Jedan od njih Milomir Lazarević čak je tvrdio da ne samo da nije video kako Naser Orić ubija nego da uopšte nije video da su zarobljenici pobijeni na tom mestu, preneo je medijima izvor upoznat sa suđenjem Oriću.

Republika

Foto: E-stock

Naser Orić

 

Prvo mito, pa metak

Epilog je poznat. Godine 2017. Sud BiH je, na opšte zgražavanje Srba, oslobodio Nasera Orića optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti na području Bratunca i Srebrenice. Tako je čovek koji se tereti za nečuvena zlodela dva puta izmakao pravdi. Upoznati tvrde da mu to ne bi pošlo za rukom bez kompromitovanih srpskih svedoka, a to je za naš list potvrdio i Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine u Specijalnom sudu u Beogradu, koji je svojevremeno Orićev slučaj prepustio tužilaštvu u Sarajevu.
- Jedan svedok je dobio informacije da je kontaminiran njegov iskaz i odbio je da sarađuje jer su odavane informacije iz njegovog iskaza. Svedoke su ugrožavali i Naserovi ljudi, prvo su nudili mito, potom opomenu da će da strada taj svedok ili član njegove porodice, pa ako to ne ide, onda ga ubiju - jedan od svedoka je tako pronađen obešen na drvetu - ispričao je Vukčević.

 

MOJ UGAOToma Fila, advokat

Republika

Foto: printscreen

Toma Fila

 

Haški tribunal je bio antisrpski sud, koji je trebalo da dokaže da su Srbi odvratni, grozni, da ubijaju ljude bez razloga. Sve su radili da naškode, dotle je išlo i da su uveli anglosaksonski siste

m, misleći da smo glupi i neškolovani, nesposobni da to brzo izučimo. Naser je oslobođen u Hagu zato što je time trebalo da predstavi da su Srbi prešli preko Drine, navalili i rasturali muslimane i to je moglo bez dokaza i potpisa jer su važila dva aršina, svaki zločin bio je kolaterala, osim onoga što su Srbi radili, a to je bilo hiljadu puta teže i strašnije prema njihovim dvostrukim aršinima

 

Srpska udovica lagala da zaštiti Orića

Kod ubistva Mitra Savića paradoksalno je da je iskaz svedoka opovrgla supruga ubijenog. Svedok je rekao da je Savića Orić lično ubio, 

pucajući mu iz pištolja u grudi, da bi potom još jednom u njega pucao i Naserov telohranitelj Muhić. Stojanka Savić je na sudu izjavila da je njen muž stradao u borbi u rovu. Obdukcionim nalazom je utvrđeno da je Savić stradao od jednog hica, a ulazna rana je bila u predelu usta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Saša

11.02.2022 13:10

Jadni smo.

Odgovori 11 0