ČELIČNO PRIJATELJSTVO KINE I SRBIJE: Vučić se sastao sa Đinpingom u Pekingu (VIDEO)

Autor:

Vesti

05.02.2022

08:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski predsednik, Si Đinping, sastao se u subotu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, dok je glavni grad Kine podigao zavesu za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. godine.

ČELIČNO PRIJATELJSTVO KINE I SRBIJE: Vučić se sastao sa Đinpingom u Pekingu (VIDEO)

Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Svetski lideri i šefovi međunarodnih organizacija okupili su se u Pekingu na ceremoniji otvaranja Olimpijade u petak uveče, prenosi Kineski radio Internacional.

Si Đinping je pozdravio "čelično prijateljstvo" i međusobno političko poverenje na visokom nivou između Kine i Srbije, rekavši da su bilateralne veze izdržale test vremena i da su model međunarodnih odnosa.

Kinesko-srpska saradnja je značajno porasla, istakao je Si, što je dovelo do mnogih uspešnih infrastrukturnih i energetskih projekata, a dve zemlje podržavaju jedna drugu od izbijanja kovid-19.

Kineski predsednik je rekao da dve zemlje treba da razvijaju odnose u smislu strateške i dugoročne perspektive i da čvrsto podržavaju suštinske interese jedne druge.

 

Obe zemlje treba da unaprede kvalitetnu saradnju u okviru Inicijative Pojas i put i da tradicionalno prijateljstvo Kine i Srbije pretoče u opipljivije rezultate saradnje, to će omogućiti obostrano korisnu saradnju za narode dve zemlje, nastavio je on.

Kina je spremna da pruži veću podršku, kako bi pomogla Srbiji u borbi protiv pandemije kovid-19 i da ojača saradnju u zajedničkoj proizvodnji vakcina i ekonomskom oporavku, rekao je Si.

Aleksandar Vučić je pozdravio ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. i zahvalio kineskoj vladi i narodu na toplom gostoprimstvu.

Srbija je uvek čvrsto uz kineski narod po pitanjima koja se tiču suštinskih interesa Kine, kao što su Sinđang i region Tajvana, rekao je on. I njegova vlada je spremna da ojača saradnju u rasponu od trgovine i investicija do ljudi i kulturne razmene u eri posle kovid-19.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (4)

Loading
Nikola

05.02.2022 09:45

Investicije su nam neophodno potrebne.

Milan

05.02.2022 10:03

Kina je naš važan spoljnotrgovinski partner i nadamo se još boljoj saradnji u budućnosti.

Nevena

05.02.2022 19:08

Lepo je videti kako dve zemlje uspešno sarađuju i dalje ulažu veliki trud i napor da ta saradnja bude jača i bolja!

Bojana k

05.02.2022 22:20

Kina se dosada bezbroj puta pokazala kao nas veliki oslonac i prijatelj na čemu smo kolektivno neizmjerno zahvalni jer nije mala stvar imati podrsku tolike svetske sile !