SAVO DOBIO 130.000E OD NEMACA, HOLANĐANA I AMERA: Otkrili smo ko stoji iza Manojlovića i "Kreni promeni"

Autor: T. B. - J. J.

Vesti

04.02.2022

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posebno su zanimljive veze s organizacijom Srbija u pokretu, koja se finansira na isti način

SAVO DOBIO 130.000E OD NEMACA, HOLANĐANA I AMERA: Otkrili smo ko stoji iza Manojlovića i "Kreni promeni"

Foto: Tanjug

Savo Manojlovic

Savo Manojlović i njegov pokret Kreni promeni za godinu i po dana dobili su više od 130.000 evra od raznih organizacija iz inostranstva, pokazalo je istraživanje Srpskog telegrafa. Sve što smo saznali bazirano je na javno dostupnim i insajderskim podacima iz Manojlovićevog okruženja.

Ono što se već na prvi pogled može videti u finansijskom izveštaju Kreni promeni za 2020. (za 2021. još nije objavljen), koji se može naći na sajtu Agencije za privredne registre (APR), jeste da se pod stavkom prihodi sve odnosi na novac dobijen od donacija i da nema nijednog drugog načina finansiranja ove organizacije. Imena donatora nisu navedena, ali je naš list saznao da se radi mahom o nemačkim, holandskim i američkim organizacijama (pogledajte spisak sa tačnim iznosima).

NEMA IZVEŠTAJA

U zvaničnom izveštaju za 2020. Manojlovićeva organizacija prijavila je prihod od 5,6 miliona dinara, a prema informacijama do kojih smo došli od njegovih saradnika uplate su se intenzivirale tokom 2021. (valjda kako su se bližili izbori u Srbiji), pa će biti zanimljivo videti koliko je prihoda Kreni promeni zvanično prijavio u 2021.

Inače, posebno je zanimljivo da paralelno sa Kreni promeni deluje i organizacija Srbija u pokretu. Obe vezuje Marina Pavlić, zakonski zastupnik Kreni promeni, koja je i čelnik Srbije u pokretu. Ova druga organizacija, inače, prijavila je za 2020. prihod od oko 5,2 miliona dinara, dakle veoma slično, kao Kreni promeni i (da li vas iznenađuje) takođe sve od donacija.

Republika

Foto: Tanjug

Savo Manojlović

 

Pre istraživanja Srpskog telegrafa znalo se jedino za donaciju Fondacije "Rokfeler" Manojloviću od 25.000 dolara. I to samo zahvaljujući podatku sa sajta te fondacije.

Na listi donatora Kreni promeni, između ostalih, jeste i Campact E. V. To je nemački NVO sa sedištem u Berlinu. Kako se iz pretrage može videti, pomenuti NVO deklariše svoj cilj kao "stvaranje političkog pritiska u širokom spektru pitanja putem masovne digitalne mobilizacije". Na spisku je i Fond hitne akcije za ženska ljudska prava. To je feministički fond koji, kako stoji, podržava žene i transrodne branitelje ljudskih prava u kritičnim trenucima. Iako se ekologija nigde ne pominje, Manojlović je od njih u novembru prošle godine dobio 7.000 evra.

BEZ ODGOVORA

Marko Matić, direktor Centra za odgovorne medije, smatra da je ovo još jedan dokaz da je Manojlovićev pokret stvoren isključivo zarad rušenja sistema.

- Savo Manojlović i njegov fingirani pokret projekat su stranih službi čiji je cilj da se na temama koje izazivaju zabrinutost i strah kod dela građana Srbije podriva njihovo poverenje u zvanične institucije i time destabilizuje politička situacija u Srbiji. Upravo zbog toga se i pojavljuju različite organizacije koje, očigledno po diktatu, svoja sredstva usmeravaju za finansiranje Manojlovića, iako njegovo delovanje nema nikakve veze sa ciljevima fondacija koje mu taj novac doniraju - ističe Matić.

Republika

Foto: printscreen/TV Studio B

Marko Matić

 

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da intenzitet stranih donacija i približavanje izbora veoma koincidiraju.

- Da li neko zaista može da poveruje u to da te organizacije iskreno žele da pomognu globalnoj inicijativu o zelenoj agendi. Ili se tu zapravo radi o nečem potpuno drugom, i to o nečem veoma mračnom. Sve one se na različite načine nalaze u vezi s finansijskim izvorima koji stoje ispred vlada različitih zemalja, uglavnom na političkom zapadu - ocenjuje Karanović.

Svim organizacijama sa našeg spiska smo poslali pitanje koliko novca su uplatili udruženju Kreni promeni? Nikakvu povratnu informaciju nismo dobili kao ni iz Kreni promeni. 

Foto: Srpski telegraf

Ana Brnabić

 

 

Tri administratora u Mađarskoj

Republika

Foto: Srpski telegraf

Bilans uspeha

 

Srpski telegraf je ranije pisao o tome da se od osam administratora Fejsbuk stranice Kreni promeni tri nalaze u Mađarskoj. Da sve ovo nije tek puka tehnološka igrarija, jasno je ako se zna da su obojene revolucije u više navrata pokretane upravo iz te zemlje. Odatle su novac dobijali i bivši lideri DOS uoči 5. oktobra.

Republika

Foto: Srpski telegraf

Bilans

 

 

Brnabićeva: Stranci finansiraju proteste

Republika

Foto: Printskrin: TV Pink

Ana Brnabić

 

Podsetimo, i premijerka Ana Brnabić je nedavno pričala o tome kako strane fondacije plaćaju ekološke proteste i kako je to ludilo.

- Taj novac dolazi od fondova i institucija, a to pokazuje jedan stepen ludila koje imamo u zemlji, gde imate američke fondacije koje plaćaju proteste protiv "Rio Tinta". Savo Manojlović je od Fondacije "Rokfeler" dobio 25.000 dolara za opšte namene, pritom je to prvi put da je dobio novac od njih, takoreći na lepe oči - rekla je premijerka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nikola

05.02.2022 09:47

Strani plaćenik.

Odgovori 11 0