NA VRHU IZBORNE LISTE SNS DVA VELIKA SRPSKA NAUČNIKA! U timu koji će naprednjaci kandidovati za izbore 3. aprila i ugledni sportisti, umetnici...!

Autor:

Vesti

04.02.2022

06:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U timu koji će naprednjaci kandidovati za vanredne parlamentarne izbore 3. aprila biće brojni najugledniji srpski naučnici iz raznih oblasti, najznačajniji umetnici, uspešni sportisti i najeminentniji predstavnici kulture

NA VRHU IZBORNE LISTE SNS DVA VELIKA SRPSKA NAUČNIKA! U timu koji će naprednjaci kandidovati za izbore 3. aprila i ugledni sportisti, umetnici...!

Foto: SNS Niš

Tako će na listi SNS, između ostalih, biti i profesor Stojan Radenović, jedan od naših najcitiranijih matematičara, i Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, saznaju "Novosti". 

Republika

Foto: youtube.com/ Gradjansko Novinarstvo

Stojan Radenović

 

Profesor Radenović je 2016. znatno doprineo da se Beogradski univerzitet nađe među 300 rangiranih na prestižnoj Šangajskoj listi. On je četiri godine uzastopno bio među 100 najcitiranijih matematičara u svetu. I sada, kao penzioner, zauzima značajna mesta na svetskim listama rangiranja istraživača. Trenutno ima više od 12.000 citata, a samo od početka 2022. već više od 100. NJegov H-indeks je 59.

I doktorka Begović ima bogatu biografiju: više od 20 godina iskustva u molekularnoj biologiji, dok je poslednjih 10 aktivno uključena u izgradnju sistema za razvoj inovacija i transfera tehnologije u Srbiji. Tokom pandemije sa kolegama istraživačima iz velikog broja naučnih institucija dovela je Beijing Genomics Institute (BGI) u Srbiju i otvorila dve najmodernije laboratorije u ovom delu Evrope za PCR testiranje, "Vatreno oko" u Beogradu i Nišu. Jedan je od idejnih tvoraca projekta BIO4 kampusa za bioinformatiku, biomedicinu, biotehnologiju i biodiverzitet. Kao prvi projekat u okviru BIO4 otvoren je prvi Centar za sekvenciranje genoma u Srbiji.

Radenović nije imao dilemu da li da prihvati poziv da se nađe na listi SNS, jer je to "podsticaj da dalje svoj posao radi koliko može, pomaže mladima i tako doprinosi stvaranju pristojne Srbije":

- Ne samo meni, nego mnogima u Srbiji, politika Aleksandra Vučića znači motivaciju da svako radi svoj posao na najbolji mogući način. Ostvareni rezultati u svim oblastima - izgradnja zemlje, briga za svakog čoveka, posebno zalaganje za mir u regionu, spoljna politika bazirana na realnosti, briga o mladima da ostanu u zemlji - jasno su vidljivi. Nezaboravna je aktivnost predsednika Vučića oko stvaranja uslova da se pojava infekcije kovida što uspešnije prevaziđe - kaže nam Radenović.

Republika

Foto: RTS/printscreen

Jelena Begović

 

I doktorka Begović, iako se do sada nije bavila aktivno politikom, prepoznala je trenutak u kojem, kako kaže, čovek koji ima ideje bilo da se nešto novo napravi ili poboljša postojeće - treba i lično da se angažuje.

PEČAT ZA ŠAPIĆA 11. FEBRUARA

Vrh naprednjaka trebalo bi 11. februara da potvrdi i kandidaturu potpredsednika SNS i prvog čoveka Opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića, koji je predložen da bude prvi na listi na izborima u glavnom gradu.

Tada će biti poznato i ko će biti kandidati za odbornike, a može se očekivati da i na toj listi, kao i onoj za republičku Skupštinu preovlađuju ugledne i vodeće ličnosti iz raznih oblasti, od nauke do kulture.

- Zahvaljujući efikasnoj i intenzivnoj saradnji sa ljudima iz Vlade i kroz angažman naših najboljih naučnika, tokom pandemije izgrađene su nove laboratorije jedinstvene u širem regionu a koje nam služe ne samo za sadašnjost već i za budućnost. Ideja BIO4 kampusa je takođe naišla na neviđeno brzu podršku i odgovor države uključujući predsednika Vučića i premijerku Brnabić. Za mene je to više nego dovoljno da podržim politiku koja nauku vidi kao budućnost Srbije. I to nisu samo zgrade, ili oprema, to je projekat u čijem su centru pametni, ambiciozni i inovativni studenti, istraživači, predavači i preduzetnici, u suštini naša deca iz Srbije, naša pametna deca koja su otišla negde u inostranstvo i bilo koji stručnjak koji želi da radi u jednom takvom okruženju - kazala je Begovićeva za "Novosti".

Vučić je u više navrata poručivao da su se mnogi kadrovi SNS koji su sada na značajnim funkcijama umorili, da je vreme za nove ljude i to one najbolje u oblastima u kojima rade. Da li će se i ko od aktuelnih ministara i poslanika SNS naći i na listi za aprilske izbore biće poznato 11. februara, kada bi na sednicama Predsedništva i Glavnog odbora trebalo da se potvrde predloženi kandidati.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Дамјана

04.02.2022 08:03

То се и могло очекивати од СНС-а, да велики и вредни, паметни људи буду на њиховој изборној листи.

Zorana

04.02.2022 08:36

Pa normalno. Vredni, pametni ljudi koji imaju kredibiliteta.

Nikolasss

04.02.2022 08:46

To je i ocekivano. SNS uvek je imao najbolji kadar u svemu.

Danijela

04.02.2022 09:12

To je bilo za ocekivati.Na listi ce biti kvalitetni ljudi.