PONOŠ ISTERAO IZ VOJSKE HEROJE SA KOŠARA: Ispovest Ljubinka Đurkovića, pukovnika koji je ratovao za Srbiju 1999. godine

Autor:

Vesti

03.02.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ponoš rasformirao čuveni 125. batoljon, koji je bio na braniku zemlje tokom NATO agresije * Pukovnike ponižavao, prisluškivao, spletkario i izmišljao krivične prijave protiv nepodobnih

PONOŠ ISTERAO IZ VOJSKE HEROJE SA KOŠARA: Ispovest Ljubinka Đurkovića, pukovnika koji je ratovao za Srbiju 1999. godine

Foto: youtube.com/printscreen/ilustracija

Zdravko Ponoš

Više od 700 pukovnika, kao i nekoliko hiljada podoficira i drugih pripadnika vojske, proterano je iz armije u vreme dok je Generalštabom vedrio i oblačio Zdravko Ponoš, bivši načelnik Generalštaba, a sada kandidat Dragana Đilasa za predsednika Srbije, prema svedočenju pukovnika Ljubinka Đurkovića, ratnog komandanta s karaule Košara.

- Junaci, vitezovi, među kojima su bili i mladići s manje od 20 godina smrtno ranjeni, gledali su me u oči i govorili da ne brinem za njih jer pakao su već prošli, sad idu u raj. Znali su da umiru, ali su poslednji dah iskoristili da nas zavetuju da nastavimo borbu, da ne predamo karaulu. Te slike pamtio sam kao najstrašnije koje sam video. Sve dok se na čelu Vojske nije pojavio general Ponoš, koji je hteo da satre našu vojsku - priča pukovnik.

GENERALOV GNEV

Gnev engleskog, potom i nemačkog đaka koji je munjevito napredovao, Đurković je osetio je i na svojoj koži.

- General Ponoš koristio se spletkama, podmetanjima, izmišljanjima da bi sklonio nepodobne. Meni je napisao dve krivične prijave. Koliko su bile besmislene, najbolje govori činjenica da ih je sud odbacio kao neosnovane. To je bio razlog zbog kojeg sam ubrzo zatim napustio službu - navodi Đurković.

Republika

Foto: ST/ N.Pančić

Ljubinko Đurković

 

Govoreći za Srpski telegraf o tom vremenu, komandant Karaule iznosi konkretne podatke:

- Bitka o Košarama bila je zabranjena tema. Ponoša nikada nije zanimalo šta se tamo desilo. Borba koja je trebalo da bude u udžbenicima pominjana je samo u 125. bataljonu, kojim sam komandovao i u kom su bili preživeli borci s Košara. Reforma vojske koju je Ponoš sprovodio dovela je do toga da se ta jedinica, kao i herojska 549 i 20 brigada, rasformiraju. Svi junaci, vitezovi i heroji koji su se borili za svoju zemlju, koji su stali na branik države tokom NATO agresije poput naše jedinice koja je sprečila kopnenu invaziju NATO, izbrisani su ili odstranjeni.

KAO NA RADARU

Đurković ističe da je Ponoš imao uši svuda i da je, poput radara, pratio šta i kako rade oni koje je doživljavao kao protivnije.

- Znao je ko šta priča, ko šta radi. Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac otkrio je da je Ponoš imao paralelne strukture, da je formirao prislušne centre. I to je tačno. Za ljude koji su pokazali da su krvlju spremni da brane Srbiju nije bilo mesta u njegovoj vojsci - navodi Đurković.

Srpska armija je, navodi naš sagovornik, po Ponoševom ustrojstvu, trebalo da postane NATO ispostava.

- Nije krio svoje planove. Od 60.000 vojnika vojsku je sveo na 15.000. Rashodovano je šta se stiglo, ako je nekom borbenom vozilu bio pokvaren anlaser, moralo je da se vodi kao neupotrebljivo i da se otpiše. Hteo je da uvede NATO standarde. Nemoguće! Evo primera, Britanija vojnu snagu bazira na ratnoj mornarici, kako taj model da primenite na našu armiju, kojoj su okosnica PVO i kopnena vojska - priča pukovnik i dodaje da je za našu vojsku, s obzirom na opremljenost i tehničke mogućnosti, vojna neutralnost najbolja opcija.

 

Oficire pretvarao u čuvare

Ističe da je u ponižavanju vojnika Ponoš išao toliko daleko da je školovane oficire raspoređivao na neadekvatne pozicije.

- Njegovi ljudi koji su bili svuda instalirani sve su mu dojavljivali. Dešavalo se da oficiri dobiju zadatak da obezbeđuju objekte. Kadrove koji su godinama školovani da upravljaju vojskom, koji treba da komanduju u toku opasnosti, Ponoš je degradirao i slao ih da budu obični čuvari ispred kasarni - naveo je pukovnik.

Ispadanje iz zadnjeg vagona

Đurković kaže da je i u razgovorima s vojnim starešinama Ponoš pokazivao oholost, da je tokom razgovora ponižavao potčinjene oficire.

A A, [2/3/2022 6:52 PM]
- Često je govorio da vojska mora da se pripremi za NATO, da je to njegov zadatak. A onda je izgovarao i ovo: "Ko te neće, neka se spremi da ispadne iz zadnjeg vagona" - ispričao je naš sagovornik.

Kaže, da je Ponošev plan prošao, srpska vojska postala bi nesposobna da odbrani zemlju:

- Samo činjenica da je četiri armije sveo na četiri brigade govori dovoljno.

Samo je rodoljub dostojan predsednik

Prema Đurkovićevim rečima, pokušaj nekih medija da Ponoša predstave kao dostojnog kandidata za predsednika Srbije poniženje je za časne oficire koji su morali da napuste službu.

- Samoljubivost nije osobina koju treba da ima neko ko pretenduje na najvišu državnu funkciju. Čovek koji je u vojsci otvoreno govorio da je 5. oktobra odabrao stranu i koji se obračunavao i sklanjao sve koje drugačije misle ne može da bude dobar kandidat. Šef države je predsednik i onima koji podržavaju njegovu političku opciju, ali i onima koji glasaju za neke druge stranke - navodi Đurković.

Bitka na Košarama

- 9. aprila 1999. počela je bitka na Košarama

- bitka je počela u tri ujutru masovnom artiljerijskom vatrom sa albanske strane

- srpski, mahom golobradi borci, pružili su neustrašiv otpor desetostruko brojnim albanskim teroristima i zaustavili ih na putu da prodru na Kosovo

- bitka na karauli Košare trajala je 67 dana

- poginulo je 108 neustrašivih srpskih boraca

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
Marko

03.02.2022 22:26

VBA i BIA moraju biti spremne da uhapse ovog čovjeka za izdaju zemlje i uništenje odbrambenog sistema.To je najveći zločin protiv srpskog naroda i Srbije.Izjave Tadića i Šutanovac,a i ostalih pripadnika vojske koje je omalovažavao i ostavio bez primanja. Sa njim treba da idu u zatvor i oficiri koji su u njegovo vrijeme na čelu Štaba i drugim položajima u vojsci.Što prije krenete u hapšenje,izbjeći ćemo mogućnost uključenja naših neprijatelja,od onih kauboja do prljavih Engleza i i onih u hitlerovim šinjelima.

Odgovori 31 4
Djole

04.02.2022 09:31

@Marko - U nasem krivicnom zakonu ne postoji pojam "izdaja zemlje", zato im se i moze tako.

Odgovori 17 0
Jeka

03.02.2022 22:38

Kad običan narod progovori o zlodelima Ponoša onda vidimo koliko je Đilasova kampanja jadna i bedna.Našao je sličnog sebi.

Odgovori 29 1
Pierre

04.02.2022 01:57

Ponos treba da je na robiji ,a ne u politici .Da postoji pravi pravni sistem, i on i Tadic i , Ceda , i jos dosta njih bi imali dozivotnu zabranu bavljenja politikom.Treba da odgovaraju krivicno za UNISTAVANJE ZEMLJE !!!

Odgovori 29 2