PLAN ZA PROPAST VOJSKE SRBIJE, STAV U INTERESU AMERIKE: Evo šta je u depešama "Vikiliksa" pisalo o Zdravku Ponošu

Autor:

Vesti

02.02.2022

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U zabeležbama "Vikiliksa" (06BELGRADE1382) pominje se i ime ambasadora Majkla Polta koji traži od Vojislava Koštunice da podrži "brzo razrešenje pitanja komandovanja vojskom, uključujući i imenovanje Ponoša.

PLAN ZA PROPAST VOJSKE SRBIJE, STAV U INTERESU AMERIKE: Evo šta je u depešama "Vikiliksa" pisalo o Zdravku Ponošu

Foto: ST/V. LUKIĆ, D. Kadić

Isticanje kandidature za predsednika države Zdravka Ponoša ispred bloka oko Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i Narodne stranke Vuka Jeremića pokrenulo je epitete koji se mogu čuti uz njegovo ime, poput - NATO general i uništitelj srpske vojske. Reklo bi se, svašta učesnici izborne trke tokom kampanje govore jedni o drugima, ali se o njegovoj atlantskoj orijentaciji, pričalo i mnogo ranije.

Ime Ponoša pominje se u depešama "Vikiliksa", gde je i jedno od utemeljenja Ponoševe titule NATO čoveka. Ovde se spominje velika zainteresovanost Vašingtona da upravo on bude imenovan za načelnika Generalštaba Vojske Srbije, kao i pritisak koji su zarad toga vršili. On je na ovu poziciju i imenovan, odlukom tadašnjeg predsendika Borisa Tadića, 2006. godine.

Tako se u depeši 06BELGRADE842 navodi da "reforme srpske odbrane obezbeđuju vojnu orijentaciju i stav koji će biti u našem američkom interesu" i dodaje da je "u srcu reforme sistema odbrane tadašnji zamenik načelnika Generalštaba, general-major Zdavko Ponoš".

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Dragan Šutanovac

Naredna depeša 06BELGRADE880 "govori" o Ponoševim stavovima, pa se ocenjuje:

- General Ponoš je nedvosmislen oko strateške opredeljenosti srpskih oružanih snaga ka ulasku u Partnerstvo za mir i konačnom učlanjenju u NATO. Ponoš je, da bi taj cilj bio ostvaren, naveo izazove koji su pred njim da se Vojska Srbije samoukine - smanjenje ljudstva na 27.000 umesto postojećih 62.000, velika redukcija i zatvaranje vojnih baza i usvajanje moderne strukture vojnih snaga, a kao najažnije Ponoš je rekao da promena stanja svesti oružanih snaga, a naročito oficira, predstavlja najveći izazov.

U zabeležbama "Vikiliksa" (06BELGRADE1382) pominje se i ime ambasadora Majkla Polta koji traži od Vojislava Koštunice da podrži "brzo razrešenje pitanja komandovanja vojskom, uključujući i imenovanje Ponoša za načelnika Generalštaba" Koštunica je, zatim, primetio da je "čudno što SAD kao da znaju više o Ponošu od njega".

Posle toga, Polt zaključuje u dokumentu pod brojem 06BELGRADE1554, da Koštunica "izleda blokira Tadićeve pokušaje da imenuje politički lojalnog i reformistički nastrojenog Ponoša". Američki diplomata se pominje i u depeši 06BELGRADE1959. Polt je ovde naveo da je "Tadiću ukazao da će svoje javno i jasno obavezivanje na evroatlantske integracije i posvećenost saradnji sa NATO najbolje dokazati tako što će potvrditi imenovanje Ponoša kao načelnika Generalštaba".

Foto: Vojska Srbije

Vojska Srbije

Bilo kako bilo, Ponoš je bio na čelu Vojske dve godine, da bi ga 2008. smenio tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac. Ovih dana, kandidat za gradonačelnika Beograda ove opozicione grupacije Vladeta Janković rekao je da je Šutanovac "u to vreme od vojske hteo da napravi policiju, pa je Ponoš zato morao da ode, te da je imao sukob u stranci sa Šutanovcem".

- A, šta ako je sukob nastao kad je general mimo zakona hteo da prisvoji i instalira uređaj za tajno slušanje u Generalštabu, iako za to nije imao nikakav pravni osnov - ubrzo je odgovorio Šutanovac o razlozima sukoba.

Šutanovac je poručio i da o njegovim tvrdnjama postoje zapisnici i svedočanstva.

MARKOVIĆ: TOPIO TOPOVE

GovorećiI o kandidaturi Ponoša, lider JS Dragan Marković Palma rekao da je za njega "neshvatljivo da neko ko ima i hrvatski i srpski pasoš, bude, ne samo predsednik, nego uopšte kandidat.

- Ponoša su sa mesta načelnika Generlaštaba smenili oni koji ga danas kandiduju za predsednika. Kakva će njegova kampanja biti, da li će govoriti da Vojska Srbije treba da se vrati u njegovo vreme kada su se topili topovi i haubice i ostalo oruđe - pitao je Marković, prenose Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (4)

Loading
Lale

02.02.2022 11:01

Ponoš je NATO general koji je zatvarao kasarne i topio naše tenkove po nalogu NATO pakta i naneo joj veću štetu nego sam NATO pakt!

Odgovori 24 2
Bojan

02.02.2022 11:07

General koji je uništio sopstvenu vojsku, po nalogu NATO pakta. Postao general po nalogu NATO pakta jer nikad u žvotu niej komandovao ni četom.

Odgovori 24 2
Radenko

02.02.2022 13:33

General Ponoš je nedvosmislen oko strateške opredeljenosti srpskih oružanih snaga ka ulasku u Partnerstvo za mir i konačnom učlanjenju u NATO.

Odgovori 14 1
Armija navijaca

03.02.2022 11:22

SUTANOVAC I TI IMAS OBRAZ DA SE JAVLJAS ,MANIPULATORU , KRIJES DOKUMENTE U FIOCI ! DOBRO ZNAS NA STA CILJAM TI SI LJIGA OD COVEKA ! FOTELJASU I KAMELEONU !