VELIKI PROJEKAT PO IMENU "ISKRA" JE U TOKU: Ministar Mali otkrio - Biće mnogo lakše da se sprovede reforma

Autor:

Vesti

25.01.2022

21:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Platni razredi su samo deo šire reforme javne uprave, rekao je večeras ministar finansija Siniša Mali na RTS.

VELIKI PROJEKAT PO IMENU "ISKRA" JE U TOKU: Ministar Mali otkrio - Biće mnogo lakše da se sprovede reforma

Foto: printscreen/RTS

- Srpska napredna stranka je na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem 2014. godine započela teške, bolne reforme, koje podrazumevaju promene i u javnim upravama, modernizaciju i poboljšanje. Evo najbolji primer za to je akcija davanja pomoći mladima od 100 evra, toliko je jednostavno da se prijavite i da ubrzo zatim dobijete novac. Takođe, kad je bila aktuelna vakcinacija, sve je išlo brzo i jednostavno, zahvaljujući odličnim reformama koje smo sproveli - rekao je Mali na početku emisije "Reč na reč" na RTS-u.

- Poreske prijave se takođe popunjavaju onlajn, uložiili smo mnogo u digitalizaciju, modernizovali Srbiju i to je činjenica.

O prosečnim platama

Govoreći o prosečnim platama, Mali je istakao da je neuporedivo stanje sad i pre 2012. godine. 

Foto: printscreen/RTS

Siniša Mali u emisiji "Reč na reč"

- Kad pogledamo prosečnu platu 2012. godine, ona je bila 320 evra, a evo danas, sad u decembru, imaćemo prosek preko 600 evra. Krenuli smo od zemlje koja je bila na ivici bankrota, uspeli smo da podignemo urušenu ekonomiju, a zasluge za to ima i javni sektor i reforme koje smo sproveli iz korena. Zbog toga su nam plate porasle i u zdravstvu i u prosveti. Deo te zasluge ide i javnom sektoru, i ja želim da zahvalim zaposlenima u javnom sektoru koji su i ove dve podlednje godine pandemije kovida 19 izneli na svojim plećima. Tu govorim o zdravstvu, o prosveti, i zato nam i plate u tim sektorima rastu, zato nikad više i ne ulažemo u prosvetu i zdravstvo, a platne razredi dolaze i mi ćemo ih sprovesti do 2025. godine - naglasio je ministar. 

- Minimalna zarada je 2011. godine u Srbiji bila 15700 dinara, a danas je 35000 dinara, više nego duplo veća. Pokrivenost prosečne potrošake korpe je već na 90 odsto, ali mi ćemo raditi još jače na tome da plate i penzije rastu. Minimalna zarada se ne isplaćuje iz budžeta, već je plaćaju poslodavci - naglasio je.

- Tema platnih razreda nije jednostavna, nisu to samo brojke, to su ljudi i njihovi životi. Ne želimo da menjamo neke stvari preko noći - rekao je ministar finansija.

 

 

Stopa nezaposlenosti

- kad je u pitanju stopa nezaposlenosti, što je takođe veoma važno, 2012. je iznosila 25,9 odsto, svaki četvrti stanovnik Srbije nije imao zaposlenje. Prošle godine je, uprkos pandemiji, nezaposlenost iznosila samo 10,4 odsto. 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading