MINISTARKA EKOLOGIJE IRENA VUJOVIĆ: Sve oko "Rio Tinta" biće javno

Autor:

Vesti

27.12.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zelena agenda je danas glavna tema jer smo pokrenuli zamajac kapitalnih zelenih projekata, na koje se čekalo 50 godina. Prvi put, kao odgovorna vlast, imamo jasan plan i viziju i posvećeno radimo na podizanju standarda zaštite životne sredine, ističe Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine.

MINISTARKA EKOLOGIJE IRENA VUJOVIĆ: Sve oko "Rio Tinta" biće javno

Foto: Privatna arhiva

U razgovoru za Srpski telegraf ministarka je govorila i o iskopavanju litijuma u našoj zemlji.

- "Rio Tinto" je tema onima koji nemaju nikakav politički program da ponude građanima, pa izazivanjem panike pokušavaju da se pozicioniraju pred izbore. Činjenica je da smo projekat "Jadar" nasledili od prethodne vlasti, čiji su deo bili Đilas, Tadić, Jeremić i ostali koji, zarad jeftinih političkih poena, danas napadaju projekat i kompaniju koju su oni doveli u Srbiju. Kada su "Rio Savi eksplorejšn" davali dozvole za istraživanja, niko nije pričao o uticaju na životnu sredinu, već im je to postala tema nakon što je Đilasov saradnik prodao zemljište toj kompaniji za više od 700.000 evra. To licemerje nedvosmisleno pokazuje njihov odnos prema građanima i koliko ih zaista interesuje životna sredina.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Ministarka Irena Vujović

* U ovom trenutku situacija sa "Rio Tintom" je...

- Ono što trenutno znamo jeste da imamo nalazište jadarita u našoj zemlji. Kompaniji "Rio Sava" je izdato rešenje za obim i sadržaj studije procene uticaja na životnu sredinu, a kada ono bude pravosnažno, imaće rok od godinu dana da izrade studiju u skladu s uputstvom iz obima i sadržaja. Tek kada struka pregleda i oceni studiju, imaćemo precizne podatke kakav bi uticaj na životnu sredinu imala potencijalna realizacija projekta "Jadar". Građani ne treba da brinu jer će sve u vezi s tim biti potpuno transparentno i nikakva odluka neće biti doneta mimo njihove volje i ukoliko nije u najboljem mogućem interesu naše zemlje.

Andrej pristojan i čestit čovek

* O Andreju Vučiću deo medija piše svašta. Poznajete ga, kako biste ga opisali?

- Andrej Vučić je pristojan i čestit čovek koji se našao na meti napada određenih interesnih struktura samo zato što je brat državnika koji je preporodio Srbiju. Mogli ste da vidite da ništa od onoga što se o njemu pisalo nije istina. Neosnovanim blaćenjem članova najuže porodice u stvari se napada predsednik Srbije i to rade oni koji nemaju politički program koji bi ponudili kao alternativu vizionarskoj politici koju vodi Aleksandar Vučić.

* Prepoznajete li iskrenost u nastupima i delovanju udruženja Ekološki ustanak?

- Građani Srbije odlično vide ko se bori za njihove interese, a ko pokušava lažnom brigom za životnu sredinu da ostvari lične političke ambicije. Vođa tzv. ekološkog ustanka svojevremeno je hteo da gradi mini-hidroelektrane u Srbiji, pa pošto mu posao nije uspeo, preobratio se u ostrašćenog borca protiv mini-hidroelektrana, ali i svih drugih projekata. Lako je zaključiti da li se tu radi o brizi za reke i životnu sredinu ili za lične interese.

Prioriteti u zaštiti životne sredine

* izgradnja zelene infrastrukture

* postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže gradiće se širom Srbije

* izgradnja modernih regionalnih i reciklažnih centara u kojima će otpad biti tretiran po najvišim standardima

* unapređenje kvaliteta vazduha, koji nije na zavidnom nivou u više gradova u Srbiji, naročito kada je grejna sezona

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Ministarka Irena Vujović

* Naprednjaci su nedavno izabrali nove potpredsednike. Šansu su dobili i mladi ljudi. Šta očekujete od njih?

- Drago mi je što su u stranačke organe izabrani mladi i obrazovani ljudi koji su spremni da energiju i znanje stave na raspolaganje državi i narodu. Od njih očekujem još energičniju borbu za prosperitet Srbije i dobrobit svih građana i još veću posvećenost ideji i politici kontinuiranog napretka i razvoja koju je trasirao predsednik Vučić.

Šta je urađeno i šta se planira

* zeleni projekti se danas realizuju u gotovo svakoj lokalnoj samoupravi

* sistemski pristup rešavanju problema aerozagađenja - menjaju se čitave toplane, kotlarnice u javnim ustanovama i domaćinstvima koje prelaze na ekološki prihvatljivije energente

* subvencionisanje kupovine električnih i hibridnih vozila

* projekti pošumljavanja širom Srbije

* velika sredstva uložena u sisteme za odsumporavanje dimnih gasova u TE

* rešavanje pitanja upravljanja čvrstim otpadom

* čišćenje divljih deponija i zatvaranje nesanitarnih deponija na kojima se otpad decenijama nepravilno odlagao

* u ovoj godini uklonjeno više od 500 divljih deponija

* gradiće se osam modernih regionalnih centara za upravljanje otpadom

* planira se izgradnja kanalizacione mreže i prvih postrojenja za preradu otpadnih voda u 26 lokalnih samouprava

 

* Kako komentarišete ćutanje pojedinih ministara kada opozicija napada Vučića, njegovu decu, brata, porodicu?

- Velika je odgovornost na nama koji obavljamo javne funkcije i zbog toga svi treba da reagujemo i osudimo laži i monstruozne uvrede i pretnje koje se gotovo svakodnevno iznose na račun predsednika Vučića, njegove porodice i dece, koja ne mogu da se brane jer nisu javne ličnosti i ne učestvuju u političkom životu. U pristojnom i demokratskom društvu postoje crvene linije koje se ne prelaze, ali, nažalost, pojedinci ne prezaju od toga da u prljavu političku igru uvlače porodicu političkih neistomišljenika, što se najbolje vidi na primeru porodice Vučić, koja je već duže vreme izložena najprizemnijim napadima i uvredama.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vlada

27.12.2021 07:19

Nasilna opozicija preti malom Vuku starom 3 godine iako je dete.

Vlada

27.12.2021 08:06

Litijum je bogatstvo. Ali treba sačekati da nauka pronadje bolji način kopanja i prerade koji nije opasan za okolinu.