DOVELI ZEMLJU DO BANKROTA, A SAD IM SMETAJU DOBRI REZULTATI! Ministar Mali odbrusio Đilasovom uposleniku Dušanu Nikeziću: Uzimaju pare od Rio Tinta pa onda protestuju

Autor:

Vesti

07.12.2021

16:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oni koji su doveli Srbiju do bankrota i propasti, kao što je uposlenik Dragana Ðilasa Dušan Nikezić, ne mogu da prihvate dobre rezultate koje postižemo uprkos pandemiji korona virusa, pa se bave lažima i izvrtanjem stvarnosti, kaže ministar finansija Siniša Mali.

DOVELI ZEMLJU DO BANKROTA, A SAD IM SMETAJU DOBRI REZULTATI! Ministar Mali odbrusio Đilasovom uposleniku Dušanu Nikeziću: Uzimaju pare od Rio Tinta pa onda protestuju

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Tara Radovanović

- Njima, koji su za dva hektara zemlje dobili 717 hiljada evra od omraženog Rio Tinta protiv koga sada protestuju, mogu da poručim da je dobro što raste cena zemlje i što prave profit. Taman to mogu da dodaju na onih 619 miliona evra koje su ukrali od građana Srbije -  naveo je Mali na svom Fejzbuk nalogu, a odgovarajući Nikeziću .

Naveo je i da ima i nekoliko važnih rezultata, koji potvrđuju ispravnost aktuelne ekonomske politike, pa tako kaže da su u periodu januar - novembar prihodi budžeta veći za 7,3 milijardi dinara u odnosu na plan, kao i da većina prihodnih kategorija beleži bolju naplatu od očekivanja.

- Poreski prihodi su premašili plan za 1,8 milijardi dinara, pri čemu je naplata PDV premašila očekivanja za 0,9 milijardi dinara, a poreza na dohodak za 0,7 milijardi dinara. Dakle, privreda dobro funkcioniše -  navodi Mali.

Navodi i da kad je reč ostalim rezultatima, ovu godinu Srbija će završiti sa stopom rasta od minimum sedam odsto, što je trenutna procena Ministarstva finansija.

- Takođe, u 2022. godini očekujemo stopu privrednog rasta od 4,5 odsto. Rast BDP u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 7,7%, dok u četvrtom kvartalu očekujemo privredni rast od 5,5% BDP. Kumulativno, za vreme pandemije i krize koja je njome izazvana, Srbija će u ove dve godine ostvariti najbolji rezultat u Evropi. BDP je u njihovo vreme bio nešto veći od 30 milijardi evra, a na kraju ove godine će biti 52,4 milijarde evra - naveo je ministar.

Kad je reč o javnom dugu, kaže da će na kraju godine 2022. godine biti do 56,5% (centralni nivo 55,5%), a na kraju ove godine 58,2% (centralni nivo 57,3%), što, dodaje, jasno pokazuje da je naš javni dug pod kontrolom i da imamo sjajan rezultat, posebno ako se ima u vidu pandemija i da su mnoge zemlje prešle 80, 90, pa i 100 odsto udela javnog duga u BDP-u.

- Zaključno sa oktobrom mesecom ove godine, privukli smo više od tri milijarde 141 milion evra stranih direktnih investicija. Ubedljivo najviše u regionu, verujem da će to biti više od 60 procenata ukupnih SDI za Zapadni Balkan - tvrdi ministar.


Navodi da je industrijska proizvodnja u oktobru veća za 0,9% u odnosu na oktobar 2020, a u odnosu na prosek 2020. godine veća je za 13,6%.

Industrijska proizvodnja u periodu januar - oktobar 2021. godine, u poređenju sa istim periodom 2020. godine, veća je za 6,5%.

Takođe, navodi da je ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u periodu januar-oktobar iznosila 40,59 milijardi evra, što je rast od 25 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

U prvih deset meseci, izvezeno je robe u ukupnoj vrednosti od 17,6 milijardi evra, što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine od 27%. U periodu januar-oktobar ove godine, uvoz robe iznosio je 22,9 milijardi evra, što je rast od 23,5% u odnosu na isti period prethodne godine.

Ministar kaže i da je prosečna neto zarada u periodu januar-septembar 2021. godine, porasla je, u odnosu na isti period prošle godine, za 8,8% nominalno i 5,6% realno.

- Prosečna plate u vaše vreme iznosila 329 evra, a do kraja ove godine će iznositi 615 evra - poručuje ministar.

Navodi da je u trećem kvartalu stopa nezaposlenosti 10,5%, te podseća da je u vreme prethodne vlasti nezaposlenost bila preko 25%.

- Budžet za 2022. godinu predviđa dalje poboljšanje životnog standarda i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije u iznosu od 485,8 milijardi dinara, odnosno 7,3% BDP. Udeo kapitalnih rashoda 2010. godine, u vaše vreme, iznosio je svega 3,2 odsto, dok je taj procenat sledeće, 2011. godine bio 3,1 odsto. Predviđeno je i povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 5,5% od 1. januara. U 2022. godini je predviđeno povećanje plata od 8% zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, Ministarstvu odbrane, zaposlenima na poslovima zdravstvene zaštite i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite, lekarima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i zdravstvenim radnicima u Zavodu za sport i medicinu sporta - kaže Mali.

Za ostale budžetske korisnike i korisnike organizacija za obavezno socijalno osiguranje, , dodaje, predviđeno je povećanje plata od 7%, a predviđeno je i povećanje minimalne zarade za 9,4%, čime će ona po prvi put preći 35.000 dinara (35.012 dinara).

 -Minimalna zarada je u vaše vreme iznosila oko 15.000 dinara - kaže ministar.

Podseća da će se u Srbiji do kraja godine graditi deset auto-puteva i brzih saobraćajnica, te dodaje: "Sagradili smo tri kovid bolnice, gradimo fabriku vakcina, potpuno smo rekonstruisali Klinički centar u Beogradu, otvorili smo Klinički centar u Nišu. Za razliku od vas, koji ste samo krali i niste ostavili nijedan auto-put ili bolnicu građanima Srbije, mi danas gradimo".

- Srbija danas na računu ima 299 milijarde dinara, a podsetiću vas da je u vaše vreme 2012. godine imala 8,5 milijardi dinara, što je bilo daleko manje od izdvajanja koja su bila potrebna samo za penzije. Podsetiću Ðilasa i njegovog uposlenika i da je inflacija u njihovo vreme bila dvocifrena, čak 11 odsto, a da se kurs evra popeo sa 81 na čak 113,13 dinara, koliko je iznosio 2012. godine", kaže ministar finansija i dodaje:"Mislim da brojke dovoljno govore o njihovoj destruktivnoj ekonomskoj politici i našoj koja je dovela Srbiju među najuspešnije zemlje u Evropi". "Građani znaju da prepoznaju rad i rezultate" - zaključio je Mali u odgovoru na kritike Dušana Nikezića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading