PROFIT! PATKICA LOVI U BITKOINIMA: Veselinović ćuti o donacijama koje dobija!

Autor: Republika

Vesti

09.11.2021

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobrica Veselinović i udruženje Ne davimo Beograd, na čijem je čelu i koje je najavilo učešće na izborima zakazanim za 2. april, pronašlo je model po kojem mogu da uzimaju donacije, nigde ih ne prikazuju, ne plaćaju nikakav porez niti prikazuju na šta novac troše ili u šta ga ulažu.

Foto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

Dobrica Veselinović

Naime, Ne davimo Beograd registrovan je u maju 2019, ali to ih nije sprečavalo da uzimaju donacije građana i tri godine pre toga pokazuje promet na jednom od njihovih računa navedenih na sajtu organizacije.

Reč je o njihovom bitkoin računu (omogućena je uplata donacija kriptovalutama), a kako ova oblast nije potpuno regulisana niti postoji baza gde može da se vidi ko je i za koje namene otvorio račun, moguće su različite vrste zloupotreba.

PRESKAKANJE BANKE

Veselinovićevo udruženje na zvaničnom sajtu navelo je račune za uplatu donacija, a jedan od njih je i onaj za uplatu bitkoina. Kada se ovaj račun unese u bazu Blockchain, moguće je videti sve uplate koje su išle preko ovog računa. Tu su, pored uplata iz 2019, kada je udruženje zvanično registrovano u Agenciji za privredne registre, i uplate iz 2018, kao i iz 2016.

Veselinovićeva porodica ima pet nekretnina

Porodica Dobrice Veselinovića u posedu ima pet nekretnina ukupne vrednosti oko 311.000 evra. Veselinović je, prema pisanju medija, s nevenčanom suprugom kupio stan od 65 kvadrata na Novom Beogradu, dok je stan na istoj opštini od 62 kvadrata kupila njegova nevenčana supruga sama. Tu je i stan od 34 kvadrata koji je kupio njegov otac, kao i nekretnina od 36 kvadrata u vlasništvu njegove sestre. Veselinovićev otac u posedu ima zemljište, kuću, atelje i galeriju u Kremni (Užice).

Ne davimo Beograd prvi put se pojavio u javnosti 2015, učestvovali su na izborima za Beograd 2018, ali su sve to vreme delovali kao grupa građana. Grupa građana, kao forma, ne mora da se registruje, nema PIB, matični broj niti pečat. Paralelno, ne postoji registar gde bi se moglo utvrditi ko je otvorio bitkoin račun, ali ni ko je taj koji donira novac. Bitkoin plaćanje potpuno preskače treću kariku - banku, sve se završava između dva bitkoin računa. U kombinaciji ova dva stvara se savršena prilika za prikrivanje tokova novca.

Nenadić: Uplate u bitkoinima kršenje zakona 

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Nemanja Nenadić

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija ističe u izjavi za Srpski telegraf da je protivzakonito da bilo koji politički subjekt prima uplate kriptovalutama.
- Sa stanovišta Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, svi izvori prihoda političkih stranaka (za njihov redovan rad) i finansiranja izborne kampanje koju vode stranke, koalicije i grupe građana moraju biti od poznatih fizičkih i pravnih lica. Pored toga, svi prilozi koje dobijaju za izbornu kampanju uplaćuju se na poseban račun za tu kampanju, a prilozi koji nisu vezani za kampanju na stalni račun stranke - naveo je Nenadić.
Objašnjava da je oblast poslovanja kriptovalutama odnedavno uređena u Srbiji (Zakon o digitalnoj imovini, koji počinje da se primenjuje krajem ove godine):
- Nisam siguran da će biti moguće koristiti ovaj vid finansiranja za predstojeću izbornu kampanju. U svakom slučaju, ako to i bude dopušteno, morala bi da se obezbedi provera identiteta uplatioca. Nije mi poznato da je neki registrovani politički subjekt u dosadašnjim izbornim kampanjama primao uplate na taj način. Ako jeste, to ne bi bilo u skladu sa zakonom. Kada je reč o drugim licima (npr. udruženja, neformalne grupe, pojedinci), na njih se Zakon o finansiranju političkih aktivnosti ne primenjuje, tako da eventualno primanje uplata u kriptovalutama nije sporno sa stanovišta tog zakona, već eventualno opštih propisa o finansijskom poslovanju.

Veselinović nije želeo da govori o ovim nelogičnostima i lovu žute patkice na bitkoine, uz obrazloženje da ne daje izjave za Srpski telegraf.

Za neke druge medije, kao što je, na primer, Nova, koja posluje u okviru medijske imperije Dragana Šolaka i koja je naklonjena opoziciji i Draganu Đilasu, na sva usta je pričao kako je Srbiji neophodna demokratija i sloboda medija. 

- U pitanju je privid otvaranja medija zarad pregovora pod okriljem evroparlamentaraca da bi se prikazalo da je sve u najboljem redu. Iako je svima jasno da ništa nije u redu. Naravno, tu nema ni reči o iskrenoj želji da se omogući medijski pluralizam i profesionalizam, da se pospeši slobodan govor i dijalog o bilo kojem pitanju u našem društvu - rekao je, između ostalog, Veselinović u intervjuu koji je objavljen krajem septembra.

POLITIČKE AMBICIJE

Marko Matić iz Antidota kaže da, iako je "nezahvalno nagađati šta se krije u pozadini bitkoin transakcija u vreme kada NDB nije bilo zvanično registrovano kao udruženje, problematika je već i sama činjenica da su ovi finansijski tokovi potpuno netransparentni".

- Posebno u svetlu činjenice da je reč o organizaciji koja ima političke ambicije i deluje kao politički pokret. O ovom slučaju morala bi da se izjasni i Agencija za sprečavanje korupcije, a sami predstavnici organizacije javnosti i građanima Srbije duguju sve relevantne informacije na temu sopstvenog finansiranja - naveo je Matić. 

Kriptovaluta za muljanje
Biznismen koji posluje s bitkoinima, a koji je insistirao na anonimnosti otkrio je zašto u Srbiji najčešće koriste bitkoine u biznisu. 
 
- bitkoin račun može svako da otvori
- otvaranje računa se ne vezuje za ime i prezime, tako da račun možeš nazvati kako god hoćeš
- svaki korisnik sam kroji šifru, koja treba da sadrži preko 80 karaktera (slova i znakovi)
- prebacivanje kriptovaluta s računa na račun koncipirano je tako da se ne može ući u trag ko je kome prebacio bitkoine, odnosno ko je izvršio uplatu i isplatu
- ukoliko ne želite da se uđe u trag uplata koje imate ovo je savršen način
- većina velikih firmi koristi bitkoine kao mogućnost plaćanja
- plaćanja u kriptovalutama oslobođena su plaćanja bilo kakvog poreza
- kada se bitkoin prebaci u bilo koju valutu, dinare, evre, tog trenutka država uzima porez u zavisnosti od sume koja se menja

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading