DANAS LOKALNI IZBORI NA KOSOVU I METOHIJI! Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 od 38 lokalnih samouprava!

Autor:

Vesti

17.10.2021

05:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani na Kosovu i Metohiji danas biraju lokalnu vlast u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 opština, Ilustracija

 

Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava.

Na Kosovu i Metohiji, 1.885.000 građana sa pravom glasa danas bira gradonačelnike i odbornike u lokalnim samoupravama. Centralna izborna komisija registrovala je 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jednu koaliciju i 23 nezavisna kandidata za predsednike opština.

Učestvuje ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština. U deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji ukupno je 26 kandidata za predsednike opština. Od toga je 18 srpskih, a ostalih osam su predstavnici albanskih stranaka.

Kandidate za predsednike u svih deset opština sa srpskom većinom, ali i u Obiliću, ima Srpska lista, četiri kandidata imaju novoformirane građanske inicijative "Srpska narodna sloga", "Narodno jedinstvo", "Narodna sloga" i inicijativa "Sloboda". Četiri kandidata nastupiće samostalno. Srpska lista je juče saopštila odluku o izlasku na izbore.

Predizbornih aktivnosti u proteklih mesec dana kampanje gotovo da nije ni bilo. Kandidati jesu izlazili na teren, ali bez mnogo kontakata sa biračima, kako zbog epidemijske situacije, tako i zbog događanja na Jarinju i Brnjaku, kao i u severnoj Mitrovici i Zvečanu.

Analitičari ne očekuju da se rezultati sa parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, na kojima je pobedio pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, preliju i na lokalne izbore.

Od građana koji izađu na birališta neće biti tražen dokaz da su vakcinisani ili negativan test, ali će morati da drže fizičku distancu.

Biračko osoblje i posmatrači izbornog procesa moraju da dostave dokaz da su vakcinisani najmanje jednom dozom vakcine ili da su negativni na koronavirus.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading