KOSOVO NEMA ŠANSE DA POSTOJI BEZ SAD: Albanski analitičar predviđa Kurtijev pad zbog odnosa sa Amerikom!

Autor:

Vesti

07.10.2021

16:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Premijer Kosova Aljbin Kurti će vrlo brzo okončati svoj premijerski mandat, ukoliko nastavi da narušava odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, kaže politički analitičar Leon Duhanaj u izjavi za Kosovo onlajn.

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

On je mišljenja da se bez direktnog i aktivnog angažmana SAD u dijalogu Kosova i Srbije, ne mogu očekivati nikakvi pomaci. 

- Što se tiče kosovskog premijera Kurtija, slobodno možemo reći da on sa Amerikancima nikad nije imao dobre odnose. On je stalno imao nešto protiv Sjedinjenih Američkih Država. To se nastavlja i sada, kada kao premijer pokušava da im kaže da je Kosovo nezavisna država i da on može uraditi šta god hoće - kaže Duhanaj.

On smatra da se odluka Kurtijeve Vlade o odbacivanju projekta koji podržava američki MCC za priključenje Kosova na postojeći gasovod u Severnoj Makedoniji, neće negativno odraziti na pogoršanje odnosa sa američkom administracijom. 

- Što se tiče odbijanja američkih strateških projekata, ne mislim da će oni biti neki faktor pogoršanja odnosa Kosova i SAD. Nemoguće je da Kurti odbije takve strateške projekte, to mu neće dozvoliti gradjani Kosova. Ako nastavi sa takvim odnosima sa SAD-om, neće uspeti da završi svoj mandat kao premijer - navodi Duhanaj.

Aktivna uloga Amerike u nastavku pregovora o kosovskom pitanju će prema mišljenju Duhanaja biti od ključnog značaja za privodjenje kraju ovog procesa.

- Kosovo nema šanse da postoji, niti da učestvuje u dijalogu bez podrške Sjedinjenih Američkih Država. Pogotovo mislim da u dijalogu sa Srbijom neće doći do konačnog dogovora ako SAD ne budu direktno i aktivno uključene. Mi smo videli na jučerašnjem Samitu, da Evropska Unija nije u stanju da strane dovede do nikakvih rešenja - zaključuje Duhanaj, prenosi Kosovo Onlajn.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (1)

Loading
acadeka

15.10.2021 17:14

a kako ti to mislis da ce amerika da nas prisili na nesto! to se ti valjda nadas. proslo je to vreme momce. nema vise. nikada necete biti drzava a ko ceka taj doceka. nama se nigde ne zuri. tvoji kauboji ce pasti kad-tad a tada i vi nestajete.