OZBILJNA POLITIČKA KRIZA U LAŽNOJ DRŽAVI: Albanske stranke REVOLTIRANE potezima Kurtijeve AMATERSKE vlade!

Autor:

Vesti

01.10.2021

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Vlada Kosova je konačno odbacila projekat koji podržava američki MCC za priključenje Kosova na postojeći gasovod u Severnoj Makedoniji koji je podržala i predsednica Vjosa Osmani, a odbijanje tog projekta izazvalo je mnoge reakcije, prenosi Gazeta ekspres.

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli saopštila je juče da se Kosovo učestvovati u tom projektu.

Demokratski savez Kosova je ocenio da je tom odlukom Kosovo odbilo još 200 miliona dolara koje je američki predsednik Džo Bajden potvrdio kao bespovratna sredstva za Kosovo.

"Vlada Kosova danas je odbacila američki geostrateški projekat na Balkanu, projekat gasovoda, koji bi našoj državi obezbedio snabdevanje gasom, a samim tim i neophodnu energetsku tranziciju. Ova odluka je strateška greška i neshvatljiva akcija za albanske interese u regionu. Finansijski gubitak od 200 miliona u zemlji bez razvoja. Gluposti, štetne, neprihvatljive. Ne treba oklevati u priključivanju Kosova strateškim projektima SAD. Naše strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama mora se sprovoditi u politici, ekonomiji, bezbednosti i energetici", navodi se u saopštenju stranke.

Foto: youtube.com/Kosovo Sever Portal

Ramuš Haradinaj

Predsednik ABK Ramuš Haradinaj odbijanje tog projekta je nazvao opasnim potezom protiv interesa Kosova i Sjedinjenih Država.

- Pitam vas, premijeru Kurti da li ste se tokom vaše duge posete Grčkoj sreli sa nekim od predstavnika ruskog Gasproma i da li je to razlog odbijanja projekta američkog gasovoda!? Odbijanje projekta američkog gasovoda opasna je akcija protiv interesa Kosova i Sjedinjenih Američkih Država - napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Po mišljenju direktora Kosovskog instituta pravde Ehata Miftaraja vlada premijera Kurtija je sastavljena od amatera.

- Vlada odbija projekat gasovoda. Ništa bolje se ne očekuje od vlade sastavljene od praktičara i amatera! Vlada koja misli da se propagandom i lepim rečima državom upravlja i održava - napisao je Miftaraj.

Foto: Tanjug/AP

Vjosa Osmani

Predsednica Vjosa Osmani je nedavno izjavila da projekat u geopolitičkom i geostrateškom aspektu ne treba odbaciti, i da za Kosovo ne postoji drugi način osim saradnje sa Sjedinjenim državama.

- Ne, ne mogu reći da postoji odbijanje. Jednostavno, postoji studija stručnjaka i nadležnih ministarstava, o kojima se svakodnevno razgovara sa američkom državom, kako bi se sve to razjasnilo. Nisam nikada čula odbijanje od kosovske vlade. Ima vremena za odgovore.  MCC ima jasne rokove za odgovor i lično sam razgovarala sa njima. Kao predsednik dala sam svoju podršku sa geostrateškog i geopolitičkog aspekta, ne ulazeći u detalje implementacije, jer to rade nadležna ministarstva, a ne predsednik država - izjavila je Osmani, prenosi Kosovo Onlajn.

Prema njenim rečima nadležna ministarstva treba da se bave implementacijom, a ne predsednik države.

- Kao osoba koja se zaista bori za Kosovo da postigne svoje ciljeve u pogledu zelene energije, naravno da razumem da gas nije 100 odsto čist. Međutim, u poređenju sa ugljem koji se danas koristi na Kosovu, mnogo je čistiji i takođe predstavlja prelaznu fazu - kazala je Osmani pre nekoliko dana za Dojče vele, odgovarajući na pitanje zašto Kosovo još nije odgovorilo na plan za Balkanski gasovod, i zašto Kosovo odbija tu inicijativu, koju podržava i Amerika.

Navodeći da nije stručnjak za energetska pitanja, Osmani je rekla da će sačekati procenu nadležnih ministarstava o drugim pitanijima impementacije, jer, kako je rekla, nekada nije samo politička odluka dovoljna.

- Kosovo treba da podrži gasni projekat, kao geostratešku odluku. Kosovo ne mora da traži drugo mesto. Moram da gledam iz ugla Sjedinjenih Država - izjavila je predsednica lažne države Kosovo.

Komentari (0)

Loading