BAJDENE, SPASI KURTIJA! Albanski lobisti mole šefa Bele kuće da ih zaštiti od vojno jake Srbije

Autor:

Vesti

06.10.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naslednici Eliota Engela traže da Amerika osudi mobilizaciju srpske vojske i zaštiti Prištinu od neproporcionalnih oružanih snaga Srbije

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

 

Sedmorica kongresmena, inače albanskih lobista, uputili su pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u kojem ga mole da spase i zaštiti Aljbina Kurtija od Srbije, koja je vojno jača. Ukazuju da Srbija ima tenkove, poseduje avione, te da je nadmoćnija od Prištine, zbog čega traže zaštitu za Kurtija. 

Sagovornici Srpskog telegrafa poručuju da je ovo pismo očekivan pokušaj pritisaka na našu zemlju. 

U dopisu upućenom Bajdenu i državnom sekretaru Entoni Blinkenu traže da udvostruče pažnju u rešavanje tenzija između Beograda i Prištine. 
- Pozivamo vas da osudite nedavnu eskalaciju tenzija i mobilizaciju srpske vojske i ohrabrimo vašu administraciju da se pridruži našim partnerima iz EU i NATO u podršci dijalogu između Kosova i Srbije radi pronalaska mirnog i konačnog rešenja. S obzirom na neproporcionalnu snagu oružanih snaga Srbije, pozivamo vas da obnovite obavezu SAD da obezbede da naš saveznik Kosovo dobije pravičan tretman i priznanje kao nezavisna država - piše u pismu. 

Dodaju da su tenzije nastale i kada su srpski borbeni avioni leteli blizu administrativnog prelaza. Prvi potpisnik zamolnice za spas Kurtija je Riči Tores, šef albanskog kokusa, Džim Hajns, Elisa Slotkin, Džo Kortni, Monder Džons, Karolin B. Malone i Džejms P. Makgavern. 

Foto: Printksin: Kosovo Online, Tanjug/AP

Džo Bajden

 

OČEKIVANA HAJKA 

Jelena Milić, osnivač Centra za evroatlantske studije, ističe da nije videla originalno pismo, te da na osnovu prevoda nije iznenađena potezom članova albanskog kokusa: 
- Među potpisnicima ima dosta mlađih, mahom iz kongresnih oblasti gde živi mnogo Albanaca. Najaktivnije ime je Džim Hajns, koji je bio pravni zastupnik nekih od kosovskih zvaničnika. Pominju militarizaciju, administrativne linije, ali ne znam da li su kongresmeni pod militarizacijom imali u vidu i teško naoružane snage ROSU ili su, bojim se, mislili samo na pripadnike Vojske Srbije, koji imaju pravo da budu u kopnenoj zoni bezbednosti. Očito je da se u pismu ne pominje da su, nakon ruskog ambasadora, administrativnu liniju posetile i diplomate zemalja članica Kvinte. 

Naša sagovornica kaže da je podizanje vojske i prisustvo aviona bio potez za koji se očekivalo da će izazvati negativnu reakciju onih koji su naklonjeni Kosovu. 
- Pismo očito ne reflektuje način i ishod rešenja trenutnog spora koji je, na svu sreću, postignut u Briselu. Ali baš zbog ovakvih pristrasnih, a uticajnih gestova bitno je što Srbija ima partnerstva sa Zapadom, konstantnu komunikaciju sa Kforom i odnos poverenja koji su izgradili generalni sekretar NATO Stoltenberg i predsednik Vučić - istakla je Milićeva i dodala da je najbitnije da jača srpski kokus. 

TO IM JE POSAO 

Dragomir Anđelković, politički analitičar, ocenjuje da je njihov posao da lobiraju za albanske interese, na šta Srbija ne bi trebalo da ostane pasivna: 
- Srbija treba da ima kontraodgovor na ovakve stvari, kao država koja se suprotstavlja ako neko ugrožava nas i naše interese. Amerika jeste moćnija od nas, mi imamo neutralan status, ali ako bi nas Amerikanci pritisli, mogli bismo da se približimo Rusiji i Kini, tako da treba da znamo s čim raspolažemo. Albanci znaju da je to bila demonstracija da smo tu, ali da istinski nisu ugroženi, samo dramatično predstavljaju stvari u svetu da bi se prikazali kao žrtve. 

Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, ističe da je ovo pismo samo dodatni pritisak u cilju urušavanja pozicije Srbije. 
- Tores je neko ko je nasledio Eliota Engela u američkom kongresu, sreća pa ne obavlja visoku funkciju koju je obavljao Engel. Ne čudi ta njihova inicijativa. Toje dodatna vrsta pritisaka albanskog lobija na Srbiju i primene svih mogućih alata i instrumenata da bi se ugled Srbije urušio i oslabila njena pozicija. U političkom smislu to pismo ne mora mnogo da znači, ne vidim da je potpisnik neko iz Spoljnopolitičkog komiteta ili neko iz nekog ozbiljnog odbora - zaključuje Marinković. 

POTPISNICI 

* Riči Tores 
* Džim Hajns 
* Elisa Slotkin 
* Džo Kortni 
* Monder Džons 
* Karolin B. Malone 
* Džejms P. Makgavern 

 

Trajkovićeva: Kurti je poražen 
 

Foto: youtube.com/Na drugi pogled

Rada Trajković

 

Rada Trajković, koja ne krije podršku prištinskim vlastima i koja promoviše politiku Dragana Đilasa, priznala je da premijer takozvane države Kosovo Aljbin Kurti poražen. 
- Pokušali su da Kurtiju dignu autoritet time što je izveo naoružane pripadnike ROSU, a s druge strane, Vučić je izveo vojsku i mislim da je poražen Kurti! Povukao je ROSU i vratili su se u status protektorata - rekla je Trajkovićeva.



 
 
 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading