Angela Merkel sutra stiže u Srbiju: Otkriveni neki detalji posete

Autor:

Vesti

12.09.2021

17:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kancelarka Savezne Republike Nemačke Angela Merkel doputovaće u ponedeljak, 13. septembra, u zvaničnu posetu Srbiji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel

 

Kako je najavljeno, Merkel bi na Aerodrom "Nikola Tesla" trebalo da stigne oko 16 sati. Biće organizovan svečani doček ispred Palate Srbija, nakon čega će nemačka kancelarka i predsednik Srbije Aleksandr Vučić imati tête-à-tête razgovor.

Kako je prilikom najave posete objasnila zamenica portparola nemačke vlade Martina Fic, u fokusu razgovora dvoje državnika biće pokrenuta važna pitanja.

- U fokusu razgovora biće bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive - navela je Fic.

Nakon razgovora dvoje državnika Merkelova i Vučić će dati izjave za medije.

Inače, nemačka kancelarka će i prespavati u srpskoj prestonici.

Vučić je ranije, povodom posete Angele Merkel, izjavio da je tom velika čast za našu zemlju.

- Želim da joj se zahvalim na svemu što je učinila za Zapadni Balkan. Nikada nećemo zaboraviti šta je učinila za nas 2015. godine kada je Hrvatska uvodila sankcije Srbiji. Imao sam čast i priliku da je ugostim na kraju njenog mandata. Mislim da će to biti, dok je kancelarka, i moguće jedna od poslednjih poseta i velika čast za Srbiju - rekao je tada Vučić.

Dodao je da je bitno da se sa Merkelovom razgovara o svim važnim regionalnim dešavanjima.

I premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je posetu Merkelove kao izuzetno bitnu za Srbiju. Brnabić je navela da će se videti sa kojom porukom dolazi, ali činjenica da u posetu Srbiji dolazi na kraju svog mandata, kao i dužina ostanka, te pažnja koju poklanja našoj zemlji, dovoljna je poruka sama za sebe.

- Ne mislim da smo ikada dobili takvo priznanje u svetskim razmerama. Dolazi nam ''kraljica Evrope''. Ostaće ona to još dugo, dugo nakon što ne bude kancelarka. Napravila je takvu zaoštavštinu da dugo nećemo videti u Evropi, ali i svetu takvog lidera - kazala je ona.

Istakla je da je Merkel zasigurno među top tri svetska lidera i to će i ostati nakon mandata.

Poseta Merkel Beogradu ima simbolički značaj

Nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević izjavio je ranije za medije da poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, mesec dana pred odlazak u penziju, pokazuje koliki značaj Nemačka pridaje ovom regionu.

- Uvek je dobro kad dolazi kancelar Nemačke u Srbiju zato što je Nemačka uvek pokazivala interes za ovo područje, koje se u najvećem delu poklapa sa našim interesima - politička stabilnost, ekonomski napredak, integracije. Nemačka snažno podržava naš put evropskih integracija. Nisu nam interesi isti kada je reč o Kosovu - rekao je nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj.

Prema njegovim rečima, dolazak Merklove u Srbiju, koja za mesec dana odlazi u penziju sa funkcije kancelarke, ima simboliku jer pokazuje koji značaj Nemačka pridaje ovog regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading