OPASAN PRESEDAN! Oglasio se SANU povodom ideje da se "VOJVOĐANIN" uvede u budući popis stanovništva!

Autor:

Vesti

30.08.2021

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) ocenio je danas da bi bio opasan presedan uvođenje odrednice "Vojvođanin" u budućem popisu stanovništva.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

SANU je frapiran idejom da se uvede odrednica "Vojvođanin"

- Izvršni odbor se sa čuđenjem upoznao sa idejom o uvođenju odrednice "Vojvođanin" u budućem popisu. Ne sporeći prava svakog pojedinca da se izjašnjava kako želi, smatramo da bi formalizacija ovog predloga bila opasan presedan, ne samo sa gledišta načelnih i suštinskih razloga, već i po načinu na koji se do ovog predloga došlo - saopšteno je i napomenuto da je SANU spremna da učestvuje u naučno zasnovanim razgovorima, obrazloži stavove svojih članova i sasluša druga mišljenja.

Napominjemo da su lideri LSV Nenad Čanak i VP Aleksandar Odžić pokrenuli inicijativu da se na popisu najavljenom za 2022. godinu kao posebna nacionalnost klasifikuje "Vojvođanin".

To je podržala i Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading