POBESNELI ŠOLAK SRLJA U PROVALIJU: Junajted Grupa svakog dana Telekomu i njegovom direktoru crta metu

Autor: Republika

Vesti

02.07.2021

13:03

Kontroverzni tajkun Dragan Šolak i njegova Junajted Grupa u nikad su većem finansijskom problemu, sa dugovanjima od astronomskih 3,3 milijarde evra i sa gubitkom u poslovanju od 73 miliona evra, ali umesto da spasavaju svoju poslovnu imperiju koja nezaustavljivo srlja u bankrot oni ne prestaju da falsifikatima i brutalnim lažima napadaju konkurenciju, pre svega naš Telekom Srbija.

youtube.com/SerbiaBroadbandSBB
Dragan Šolak

Najnoviji pokušaj podmetanja Telekomu i njegovom direktoru Vladimiru Lučiću u vezi sa izveštajem o poslovanju ove državne kompanije u prethodnoj godini, lansiran preko medija koji su sa Šolakom povezani i u njegovom vlasništvu, ima za cilj upravo pokušaj skretanja pažnje jav nosti sa katastrofalnih poslovnih bilansa Junajted Grupe, poslovno medijske hobotnice sa centralom u Luksemburgu.

A Šolakovo carstvo, građeno na kombinaciji političkih zloupotreba, reketiranja, monopola i nelojalne konkurencije, nalazi se na rubu propasti.

Kako bi finansirali svoje širenje u regionu bivše Jugoslavije, ali i u Bugarskoj i Grčkoj, kao i brojne kupovine i osnivanja medijskih i telekomunikacionih kompanija, Dragan Šolak i Junajted Grupa su u prethodnom periodu investirali 500 miliona evra sops tvenog kapitala i zadužili se za katastrofalnih 3,3 milijarde evra.

Zaduživanje UG je išlo uglavnom preko izdavanja obveznica, pri čemu je efektivna kamatna stopa koju plaćaju 3,8 odsto, dok je kod velike većine evropskih operatera po pravilu ispod jedan o dsto.

Suluda prezaduženost Šolakove hobotnice najbolje se ogleda u ovome što je čeka odmah "iza ćoška": 2024. godine Junajted Grupa će morati da vrati prvih 425 miliona evra od ukupnog duga, sledeće godine na naplatu joj dospeva 500 miliona evra, a 2026. godine kako znaju i umeju moraće da nađu 1050 miliona (milijardu i pedeset miliona!) kako bi pokrili dug.

Ali ni tu nije kraj naredne dve godine treba da plate još ukupno 1,27 milijardu evra! Udarna pesnica Šolakove hobotnice je kompanija Junajted Medij a, u čijem vlasništvu su N1, Nova, Sport Klub, Danas, čiji poslovni rezultati padaju drugu godinu zaredom, pa su joj prihodi u 2020. godini smanjeni za pet odsto, a sa profitom je u minusu za čak sedam odsto. 

Pritom, u ove podatke još nisu ušli dramatični gubici korisnika koje je Junajted Medija doživela u proteklih godinu dana širom regiona, pa TV kanale N1, Sport Klub i ostale sada gleda 700.000 ljudi manje!

Posebno zanimljivo: praktično svuda u regionu, poput Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, gd e su kablovski operateri izbacili iz ponude Sport Klub, u zamenu su uzeli kanale Arena Sport, u vlasništvu Telekoma Srbija! 

Nakon što se Telekom pre koju godinu, dolaskom Vladimira Lučića na čelo kompanije, probudio iz predugog " za vreme kojeg je Junajted Grupa praktično bez ikakve konkurencije uzurpirala tržište i u Srbiji i u regionu, Šolakova imperija je upravo Telekom i Lučića lično proglasila za svoje najveće neprijatelje i ne prestaje da ih, pre svega zloupotrebom medija N1 i Nova, besomučno napada, koristeći pritom najprizemnije manipulacije i najobičnije laži.

A istina je da Šolak i njegovi službenici prosto nisu znali da se zaustave u bahatosti i da su sada u lokomotivi koja će se neizbežno i svom snagom strmoglaviti u provaliju!

Jasni razlozi za nervozu

U situaciji povećane konkurentnosti na tržištima na kojima Junajted Grupa posluje, velikog
pritiska pod kojim se nalaze njeni prihodi, povećane potrebe da se mora ulagati sve više,
postojanja zastarele opreme i tehnologije, kao i neophodnosti uvođenje novih tehnologija
poput 5G, a sve uz ogroman stepen zadu ženosti po nepovoljnim uslovima, jasni su razlozi
za maksimalnu nervozu Dragana Šolaka i njegovog menadžmenta, ali i većinskog vlasnika
BC Partners.

 

Komentari (1)

Loading
Uroš

02.07.2021 16:22

Ja N1TV nikada nisam gledao. Nisam ni znao da postoji. A znam da glasilo Danas niko ne kupuje, jer sam trgovac u penziji.