GLAVNI TUŽILAC HAŠKOG SUDA: Očekujem potvrdu doživotne kazne za Ratka Mladića!

Autor:

Vesti

07.06.2021

10:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petočlano Žalbeno veće MICT-a presudu Mladiću izriče u sedištu tog suda u Den Hagu u utorak

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ratko Mladić

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serž Bramerc je uoči izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću kazao kako očekuje da će mu biti potvrđena kazna doživotnog zatvora.

- Optimistični smo da smo uspeli da uverimo sudije Žalbenog veća da potvrde izrečenu prvostepenu presudu - rekao je Brammerc u intervju za bosanskohercegovački javni servis BH Radio 1.

Petočlano Žalbeno veće MICT-a presudu Mladiću izreći će u sedištu tog suda u Den Hagu u utorak.

Tužitelji MICT-a delimično su se žalili na presudu koju je veće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreklo Mladiću.

Mladić je proglašen krivim za ratne zločine, ali veće je odbacilo optuže da je odgovoran i za genocid počinjen u još pet opština u BiH 1992. godine, poput Prijedora.

Tužilaštvo je zatražilo da drugostepeno veće MICT-a potvrdi i tu tačku optužnice. Mladićeva obrana očekuje oslobađajuću presudu ili barem ponavljanje suđenja.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading