ZAHTEVNE NEDELJE PRED SRBIJOM: Nastavak dijaloga između 14. i 17. juna

Autor:

Vesti

03.06.2021

17:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema nezvaničnim informacijama, dijalog između Beograda i Prištine trebalo bi da bude nastavljen između 14. i 17. juna, dogovoreno je danas na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Metjuom Palmerom, specijalnim izaslanikom Stejt dipartmenta za Zapadni Balkan, Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog, i ambasdorima SAD i EU u Beogradu.

RepublikaFoto: instagram.com/avucic

Da su pred srpskom diplomatijom i predsednikom Vučićem izuzetno zahtevne nedelje pokazuje i činjenica da je za 8. jun zakazana sednica Saveta bezbednosti UN. Inače, za taj isti dan je zakazano i izricanje konačne presude za genocid Ratku Mladiću pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove, naslednikom Haškog tribunala.

Veruje se da će na toj sednici Saveta bezbednosti biti izrečene žalbe na račun Srbije zbog neizručivanja Hagu radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, optuženih za nepoštovanje suda.

Vučić neće moći da u radu sednice Saveta bezbednosti učestvuje preko interneta, kao što će to učiniti Serž Bramerc, glavni tužilac Međunarodnog suda u Hagu, i Karmel Agijus, predsednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu.

Zasad nije poznato da li će Vučić putovati u NJujork da bi direktno učestvovao u radu sednice Saveta bezbednosti.

U takvoj atmosferi će se ući u nastavak dijaloga od kojeg Sjedinjene Države očekuju da Srbija na neki način prizna nezavisnost Kosova, dok vlasti u Prištini odbijaju da pregovaraju čak i o formiranju Zajednice srpskih opština.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading