ĐILASOV PATENT: ROS - RAZDRUŽENA OPOZICIJA SRBIJE! U četiri kolone izašli pred predstavnike evroparlamentaraca!

Autor: E.S.T.

Vesti

06.05.2021

08:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne mogu da se slože ni oko zajedničkih predstavnika na dijalogu, a hteli bi da vladaju Srbijom

RepublikaFoto: Tanjug/Jadranka Ilić
Dragan Đilas

Svaki pokušaj Dragana Đilasa da ujedini deo opozicije doživljava krah. Ispostavlja se, međutim, da je lider SSP Đilas uspeo u jednom: da, umesto UOS (Udružena opozicija Srbije, koja nije dugo potrajala), izrodi ROS, iliti razdruženu opoziciju Srbije.

Šalu na stranu, tek opozicionari su na jučerašnje razgovore (u onlajn formatu) s predstavnicima Evropskog parlamenta, u okviru međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima u Srbiji, zbog nepremostivnih razlika, razmirica i svađa, otišli u čak četiri kolone.

Jednu grupu predvodio je upravo Đilas i u kojoj su bili i predstavnici DS. Za sada. Pošto izgleda puca tikva i između Đilasa i šefa DS Zorana Lutovca. Demokrate su, naime, zapretile Đilasu da im ne otima članove po Srbiji (pogledajte okvir).

Drugu grupu činile su stranke okupljene oko SDS Borisa Tadića, treću oko NS Vuka Jeremića, dok su u četvrtoj koloni bili predstavnici Dveri, koji pak učestvuju i u dijalogu bez posredovanja stranaca.

Došli svako za sebe

- SSP, DS, PSG, Zajedno za Srbiju, Ne davimo Beograd
- SDS, Nova stranka, Građanski demokratski forum, Pokret 1 od 5 miliona, Nova Srbija, Zelena stranka, Vlaška stranka, Mađarski pokret
- Narodna stranka, Pokret slobodna Srbija, Državotvorni pokret Srbije
- Dveri

- Apsolutno je propao plan Dragana Đilasa koji je za cilj imao da uguši sve opozicione stranke i postavi njega kao jedinu alternativu vlasti. Napokon su svi prozreli njegove namere. Ne može niko očekivati jedinstven opozicioni front. Prosto, opozicija je isuviše raznorodna i čine je opcije koje ne dele ni fundamentalne poglede na svet. Vlast u Srbiji je uspešna i ne polarizuje društvo kao SPS devedesetih. Zato je novi DOS nemoguć - kaže za Srpski telegraf Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost.

Inače, na sastancima s predstavnicima EP istaknuti su zahtevi vezani za izborne uslove, slobodu medija, zabranu funkcionerske kampanje...

- Razgovori su poslednja šansa da se ove tenzije i sve što se u društvu dešava smanji, da se vratimo u institucionalne okvire borbe. Plašim se da bi od jeseni to nezadovoljstvo ljudi moglo da se prelije na neke ulice, a znate da je ulica uvek problem - poručio je Đilas uz uveravanje da želi da izbegne takav scenario.

Lider DS Zoran Lutovac dodao je da predlažu da se pomoću leks specijalisa donesu konkretna rešenja: paralelno uređivanje javnog servisa, omogućavanje nezavisnim produkcijama da budu prisutne na RTS, gostujući urednici.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marija

06.05.2021 10:04

Djilas da traži uslove za izbore iste kao kada je on bio na vlasti.